Na części kanałów jest niska jakość. Mozaika lub zaniki obrazu

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 206
  • 349
  • 0

Nie ma HD na części kanałów, bo przekaz niby 300M/s a naprawdę to mozaika i zaniki obrazu.

*Post przeniesiony z tematu "Lista Kanałów Orange IPTV" - moderator Wojciech.

7 ODPOW. 7

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3784
  • 17352
  • 95

... że niby masz bitrate 300Mb/s ?  

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@adzia1napisał(-a)

Nie ma HD na części kanałów, bo przekaz niby 300M/s a naprawdę to mozaika i zaniki obrazu.

...

No i? Jakie jest pytanie? 

Nie wszystkie kanały mają przekaz w tej samej rozdzielczości, bitrate poszczególnych kanałów też się różni. Jeśli podasz o jakie konkretnie kanały chodzi, to sprawdzę jaki mają bitrate.

Jednak artefakty normalnie na żadnym kanale nie powinny się pojawiać, i jeśli się pojawiają to w przysłowiowych 99,9% przypadków odpowiada za nie kiepskie bo niestabilne połączenie dekodera z modemem. Jeśli jest to połączenie WiFi to niewiele można zrobić, bo ono z natury rzeczy jest niestabilne, podlega interferencji urządzeń trzecich i mimo że masz pewne możliwości poprawy (istnieje specjalny kanał w dekoderze zawierający materiały instruktażowe w tej kwestii), to gwarancji poprawy nikt ci nie da. Jeśli natomiast połączenie jest kabelkiem eternetowym, to najprawdopodobniej jest on uszkodzony lub źle styka w którymś gniazdku - warto to sprawdzić.

Jeśli połączenia w LAN są sprawdzone, to zawsze możesz zrobić zgłoszenie reklamacyjne.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 99
  • 367
  • 2

Nie powinny a jednak wystąpiły. W dniu wczorajszym tj. 07.03. 2026 r w godzinach popołudniowych.

Na kilku kanałach TV6, TVN, inne kanały grupy TVN - przez kilka godzin nie dało się nic oglądać.

Obraz zacinał się, pływał, klatkował i nawet zanikał. Pierwszy raz od wielu miesięcy. 

Wszystkie połączenia sprawdzone, wszystko OK, przelogowanie dekodera nie pomagało.

Po kilku godzinach wszystko wróciło do normy, jak ręką odjął. 

• 9384
  • 38415
  • 324

Wczoraj akurat był jeden z tych dni kiedy TV nie został w ogóle włączony, więc mogło mi to uniknąć. Dziś nie widzę żadnych problemów. Może zmieniali kompresję na kolejnych kanałach i coś poszło nie tak, a może jakaś awaria w sprzęcie dosylowym.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@JinX  to o czym piszesz było spowodowane generalnie problemem z dostawcą TVN i pokrewnych kanałów.

To wiem ze słyszenia.

Co do jakości, to podaj rodzaj usługi , typ dekodera i numery kanałów...może powęszymy

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 99
  • 367
  • 2

Dzięki za zainteresowanie 😊

3City, Extra TV, Multi 4K- dzisiaj tj. 09.03.2026 r na kanale Polsat Seriale przed 19:00 gdy leciał Columbo.

Było normalnie, ale po czasie zaczęło szatkować, zacinać, urywało tak przez kilka minut (tyle wytrzymałem) 🙂  Co ciekawe, nie wiem czy to był przypadek, ale gdy sceny były ciche szło ok, ale gdy zaczęła się akcja i głośna ******, wszystko wariowało. I tak za każdym razem ... Przełączyłem bo szkoda nerwów 😎

Na TVN dzisiaj akurat było OK. 

• 9384
  • 38415
  • 324

Potwierdzam że dzieje się coś niepokojącego, wczoraj ja także obserwowałem artefakty na kanale na którym leciał Forrest Gump (IIRC to WB). Coś ewidentnie znowu mieszają. Artefakty są najbardziej oczywiste w scenach dynamicznych, ale tym razem pojawiały się całkowicie losowo - nie oszczędzały nawet reklam. Nie było ich tak dużo żeby moją żonę skłonić do wyłączenia TV, ale mnie irytowały bardzo. Z oczywistych powodów miałem w tej sytuacji ograniczone możliwości testowania, ale zakładam że to ten sam mechanizm co poprzednio: losowe przerwy w strumieniu pakietów UDP. Przy najbliższej okazji sprawdzę to dokładniej.