Jakie są adresy multicast kanałów IPTV w Orange?

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 37
  • 164
  • 1

@Samotnicknapisał(-a)

@j131 Mógłbyś opisać procedurę dodawania kanału w TVheadend?

1. W zakładce Configuration - DVB Inputs - Networks dodajesz sieć "IPTV Network", wpisując tylko dowolną, wybraną przez Ciebie nazwę.
  2. W zakładce Configuration - DVB Inputs - Muxes dodajesz multipleks, wybierasz dodaną w poprzednim punkcie sieć i w polu URL wpisujesz adres kanału w postaci "rtp://<adres multicast>:<port>". Jeśli masz w swoim serwerze więcej niż 1 interfejs sieciowy, wybierz odpowiedni z nich w polu "Interface".

To wszystko. Po kilku chwilach kanał pojawi się na liście kanałów, EPG będzie automatycznie ściągane. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9083
  • 36920
  • 311

... a adres multicast to oczywiście grupowy adres podany w jednym z wcześniejszych postów. Ważne żeby interfejs był tym przez który wychodzą pakiety igmp, na serwerze może to być bezpośrednio vlan 839 - wtedy nawet igmpproxy nie jest potrzebny.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3347
  • 14698
  • 82

W jakim celu używa się TVheadend skoro stearem można dodać bezpośrednio do KODI lub na dekoder z  możliwością odtwarzania streamów? Czym się to będzie różniło? 

• 37
  • 164
  • 1

@atlas_cudownapisał(-a)

W jakim celu używa się TVheadend skoro stearem można dodać bezpośrednio do KODI lub na dekoder z  możliwością odtwarzania streamów? Czym się to będzie różniło? 

Ja go użyłem w celach testowych, aby łatwiej wyciągnąć informacje o większej ilości kanałów za jednym zamachem.

TVHeadend pozwala na scentralizowanie zarządzania kanałami oraz połączenia różnych źródeł w jednym miejscu: mam go postawionego do DVB-T, co umożliwia odbiór kanałów na urządzeniach bez tunera. Jeśli bym dodał kanał z innego źródła, np. Orange IPTV, pojawi się on automatycznie na wszystkich klientach podpiętych do mojego serwera TVHeadend, zero dodatkowej konfiguracji.

• 37
  • 164
  • 1

@ksqnapisał(-a)

W tym kontekście wydaje się, że dodanie "multicast_to_unicast_all" dla interfejsu WiFi jest najrozsądniejszą opcją - muszę tylko sprawdzić czy wtedy strumień faktycznie jest kierowany tylko do jednego klienta bezprzewodowego. 

Opcja "multicast_to_unicast_all" nie jest potrzebna i wystarczy na poziomie "br-lan" - potrzebny był jedynie restart routera, aby IGMP snooping działało również dla WiFi. 

A tu informacja dlaczego opcja "_all" niekoniecznie jest dobra:

https://git.openwrt.org/?p=openwrt/openwrt.git;a=commit;h=ab61232b0abe2158c346f9fbf17f34e64de5288a

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9083
  • 36920
  • 311

@atlas_cudownapisał(-a)

Technicznie niczym. Zastępujemy po prostu dekoder operatora czymś równoważnym. Różnice będą dotyczyć sposobu konfiguracji i korzystania. Byle klient był w stanie zainicjować IGMP join i zrozumiał przekaz, który jak się okazuje jest do bólu standardowy (więc nie powinno być z tym problemu).

@ksqnapisał(-a)

...

umożliwia odbiór kanałów na urządzeniach bez tunera. Jeśli bym dodał kanał z innego źródła, np. Orange IPTV, pojawi się on automatycznie na wszystkich klientach podpiętych do mojego serwera TVHeadend, zero dodatkowej konfiguracji.

Plus, w bonusie, możesz porównać bitrate tego samego kanału w różnych technologiach, nawet jeśli nie da się go oglądać. EPG i identyfikatory kanałów nie są w IP TV zaszyfrowane, jedynie strumienie danych.

--------------------

Edytowałem dla poprawy czytelności

Mikołaj