Jakie są adresy multicast kanałów IPTV w Orange?

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 39
  • 172
  • 1

@Samotnicknapisał(-a)

@j131 Mógłbyś opisać procedurę dodawania kanału w TVheadend?

1. W zakładce Configuration - DVB Inputs - Networks dodajesz sieć "IPTV Network", wpisując tylko dowolną, wybraną przez Ciebie nazwę.
  2. W zakładce Configuration - DVB Inputs - Muxes dodajesz multipleks, wybierasz dodaną w poprzednim punkcie sieć i w polu URL wpisujesz adres kanału w postaci "rtp://<adres multicast>:<port>". Jeśli masz w swoim serwerze więcej niż 1 interfejs sieciowy, wybierz odpowiedni z nich w polu "Interface".

To wszystko. Po kilku chwilach kanał pojawi się na liście kanałów, EPG będzie automatycznie ściągane. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9123
  • 37057
  • 313

... a adres multicast to oczywiście grupowy adres podany w jednym z wcześniejszych postów. Ważne żeby interfejs był tym przez który wychodzą pakiety igmp, na serwerze może to być bezpośrednio vlan 839 - wtedy nawet igmpproxy nie jest potrzebny.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3365
  • 14802
  • 82

W jakim celu używa się TVheadend skoro stearem można dodać bezpośrednio do KODI lub na dekoder z  możliwością odtwarzania streamów? Czym się to będzie różniło? 

• 39
  • 172
  • 1

@atlas_cudownapisał(-a)

W jakim celu używa się TVheadend skoro stearem można dodać bezpośrednio do KODI lub na dekoder z  możliwością odtwarzania streamów? Czym się to będzie różniło? 

Ja go użyłem w celach testowych, aby łatwiej wyciągnąć informacje o większej ilości kanałów za jednym zamachem.

TVHeadend pozwala na scentralizowanie zarządzania kanałami oraz połączenia różnych źródeł w jednym miejscu: mam go postawionego do DVB-T, co umożliwia odbiór kanałów na urządzeniach bez tunera. Jeśli bym dodał kanał z innego źródła, np. Orange IPTV, pojawi się on automatycznie na wszystkich klientach podpiętych do mojego serwera TVHeadend, zero dodatkowej konfiguracji.

• 39
  • 172
  • 1

@ksqnapisał(-a)

W tym kontekście wydaje się, że dodanie "multicast_to_unicast_all" dla interfejsu WiFi jest najrozsądniejszą opcją - muszę tylko sprawdzić czy wtedy strumień faktycznie jest kierowany tylko do jednego klienta bezprzewodowego. 

Opcja "multicast_to_unicast_all" nie jest potrzebna i wystarczy na poziomie "br-lan" - potrzebny był jedynie restart routera, aby IGMP snooping działało również dla WiFi. 

A tu informacja dlaczego opcja "_all" niekoniecznie jest dobra:

https://git.openwrt.org/?p=openwrt/openwrt.git;a=commit;h=ab61232b0abe2158c346f9fbf17f34e64de5288a

• 9123
  • 37057
  • 313

@atlas_cudownapisał(-a)

Technicznie niczym. Zastępujemy po prostu dekoder operatora czymś równoważnym. Różnice będą dotyczyć sposobu konfiguracji i korzystania. Byle klient był w stanie zainicjować IGMP join i zrozumiał przekaz, który jak się okazuje jest do bólu standardowy (więc nie powinno być z tym problemu).

@ksqnapisał(-a)

...

umożliwia odbiór kanałów na urządzeniach bez tunera. Jeśli bym dodał kanał z innego źródła, np. Orange IPTV, pojawi się on automatycznie na wszystkich klientach podpiętych do mojego serwera TVHeadend, zero dodatkowej konfiguracji.

Plus, w bonusie, możesz porównać bitrate tego samego kanału w różnych technologiach, nawet jeśli nie da się go oglądać. EPG i identyfikatory kanałów nie są w IP TV zaszyfrowane, jedynie strumienie danych.

--------------------

Edytowałem dla poprawy czytelności

Mikołaj

• 39
  • 172
  • 1

@j131napisał(-a)

Ponadto co jakiś czas komunikuje się przez szyfrowane TCP z czymś w internecie pod adresem 212.244.39.200, zapewne stamtąd dostaje klucze. Tego ruchu TCP jest więcej niż sterujących pakietów IGMP.

Czy adres 212.244.39.200 jest określany na podstawie rekordu DNS? Na jakim porcie się komunikuje? Czy wymiana wiadomości z serwerem następuje co mniej-więcej 10 sekund podczas odtwarzania kanału?

• 9123
  • 37057
  • 313

Teraz tych pakietów nie widzę. Mogę pomonitorować bardziej regularnie, jeśli chcesz. Dekoder różne rzeczy może robić w tle.

PS. To jest oczywiście serwer "rightv.newtv.tp.pl", komunikacja idzie na port 443, wygląda po prostu na https, ale nie przyglądałem się temu bliżej. Czy dekoder wcześniej robi DNS to nie wiem.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 6633
  • 17174
  • 89

Adresy multicast kanałów IPTV w Orange to specjalne grupy multicastowe, na które kierowane są strumienie telewizyjne. Przykładowo, kanały takie jak TVP Info mogą być nadawane z adresu źródłowego 10.1.61.9 na porcie 4352, ale różnią się grupą multicastową, do której są kierowane pakiety.

W praktyce, aby uzyskać konkretne adresy multicast kanałów IPTV w Orange, użytkownicy często korzystają z konfiguracji w urządzeniach typu TVheadend lub innych odbiornikach IPTV, gdzie w polu URL wpisuje się adres w formacie rtp://[adres_multicast]:[port].

Niestety, dokładne listy adresów multicast kanałów IPTV Orange nie są powszechnie udostępniane ze względu na szyfrowanie i politykę operatora. 

• 9123
  • 37057
  • 313

@Citi2017napisał(-a)

...

Niestety, dokładne listy adresów multicast kanałów IPTV Orange nie są powszechnie udostępniane ze względu na szyfrowanie i politykę operatora. 

Co ma do tego szyfrowanie? Szyfrowana jest zawartość strumienia, nie pakiety. Poza tym gdybyś przeczytał coś więcej niż tytuł wątku, to nie musiałbyś powtarzać tego, co już zostało napisane. Te adresy grup multicastowych to przecież nie jest to żadna tajemnica: wystarczy przeskanować 232.0.18-19.x i właściwie wszystko się znajdzie. Port też możesz odczytać z wcześniejszych postów.

Żadna polityka operatora nie utajni danych, które są jawnie dostępne.