Funbox smart wifi i dwa dekodery

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Szukałem konkretnej odpowiedzi i nie znalazłem.

Mam dwupoziomowe mieszkanie i na ta chwilę uzywam dwóch roznych usług. Canal plus satelitarnie z multi roomem oraz orange swiatlowod ze smartwifi. Ze wzgledu na wysokie koszty chce te uslugi polaczyc. Mój zamysł biorac pod uwagę obecne warunki techniczne:

Na gorze modem funbox polaczony przez wifi do dekodera dodatkowego

Na dole smart wifi box (predkosc dochodząca 100/60 mbps) do niego podłączylbym dekoder główny przewodem. Na dole mam możliwość podprowadzenia kabla rj a na gorze niestety nie bo cale po remoncie(zapomnialem i dalem ciała) Predkosc światła na ta chwile 600mb. Znalazlem w instrukcjach ze przez wifi moze byc tylko jeden dekoder a reszta musi byc kablem. Czy podlaczenie przewodu do wzmacniacza smart wifi dla ukladu bedzie tym samym co podlaczenie do funboxa? Czy takie coś ma szanse zadziałać i bedzie stabilnie? Dziekuje za zainteresowanie tematem

5 ODPOW. 5

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15741
  • 64977
  • 832

@A_da_M  połączenie dwóch dekoderów przed SWB , gdzie jeden będzie podłączony ze SWB kablem, a drugi po wifi jest normalne i powinno bez problemu zadziałać. Ważne, aby połączenie modem-SWB było stabilne i szybkie . To sptawdzisz aplikacji, lub robiąc testy prędkości za SWB 

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Ok, tak jak wspominałem tylko jeden z nich byłby podlaczony do SWB kabelkiem a drugi w mieszkaniu wyzej przez wifi do funboxa stojacego 3m obok. Czy orange zaleca jakies minimalne prędkości dla tv w 4k? Czy to wydajace sie stabilne 100mbps powinno w teorii wystarczyc?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2361
  • 7175
  • 229

Będzie działać.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9033
  • 36744
  • 304

Maksymalna (tak, więcej nie weźmie) i wymagana przepustowość dla strumienia 4k to jakieś 24Mbps. Dekodery mają (z wyjątkiem ICU100) karty eternetowe 100Mbps, więc na papierze twoje WiFi nie jest gorsze od kabla. W ofercie jest bodaj jeden kanał 4k, reszta to co najwyżej HD. One w tej chwili potrzebują od 8 do 12Mbps na jeden strumień.
Przy łączeniu z użyciem WiFi to nie przepustowość jest problemem, tylko stabilność i ewentualne zakłócenia. Co możesz to połącz kablami, a co się nie da - no to się nie da, spróbuj po WiFi, w praktyce często działa bez problemów. Jeśli to domek (więc nie ma interferencji WiFi od sąsiadów) to szanse rosną. Tak czy owak nikt ci nie zagwarantuje niczego w kontekście WiFi - nie sprawdzisz sam, się nie dowiesz.
Ale powinno działać, nie ma jakichś fundamentalnych przeszkód.

PS. Ewentualne niestabilności dużo większy wpływ mają na transmisje do dekoderów, w przypadku aplikacji na Android TV powinno być absolutnie bezproblemowo. Tylko jeśli weźmiesz jedno i drugie (dekoder i apka w multiroom), to licz się z tym że sygnał na dekoderze jest przeszło 20 sekund wcześniej niż w apce.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15741
  • 64977
  • 832

@A_da_M  w praktyce będzie działać jedynie pod warunkiem  dobrej komunikacji FB i SWB