Nie można wyświetlić tego widżeta.

FB6 + switch, konieczny IGMP Snooping?

ROZWIĄZANE

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 398
  • 1219
  • 10

Inne urządzenia miały dostęp do sieci, resetować switcha nie próbowałem. Ale doszedłem do wniosku, że chyba dekoder zostanie jednak na WiFi skoro puszczanie tego sygnału po kablu powoduje takie problemy. To chyba będzie najlepsza opcja… 🙂

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2215
  • 10601
  • 88

@f00ku55  Spróbuj, z ciekawości, zresetować switch przed uruchomieniem dekodera. Na WiFi oczywiście dekoder nie łapie zawieszki?

• 398
  • 1219
  • 10

Nie, na WiFi jest wszystko idealnie. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6323
  • 25822
  • 216

@f00ku55 

Nie wydaje mi się żeby to było powodem. Przez czas jakiś jakiś czas temu miałem też kilka "słiczy" po drodze między FB3 a IWU200 i raczej się nie wieszał, a w każdym razie nie tak regularnie. I były to te w zasadzie najtańsze produkty z alledrogo.

• 398
  • 1219
  • 10

No to nie wiem, kończą mi się już pomysły. Może IPv6? Chociaż na mój chłopski rozum nie powinno mieć to żadnego wpływu.

Niemniej jednak podjąłem decyzję, że zmienię trochę sieć w domu. W swoim pokoju miałem absolutnie wszystko podpięte kablem, nawet TV, który używa go tylko do aktualizacji oprogramowania.

Tak naprawdę jedynymi sprzętami wymagającymi transferu są mój komputer i konsola, reszta pójdzie po WiFi.

I wtedy automatycznie znika mój problem z pierwszego posta w tym wątku 😉

• 6323
  • 25822
  • 216

@f00ku55 

Jeśli będzie ci to działało lepiej, to pewnie że nie ma sensu sobie komplikować życia.  Generalnie separacja tego ruchu multikastowego od reszty tak blisko FB jak to możliwe jest zawsze sensowna. Najoptymalniejszy jest oczywiście osobny, dedykowany kabelek do osobnego portu na FB; wtedy TV idzie sobie, internet sobie i nic nie trzeba kombinować. Połączenie dekodera po WiFi jest logicznie trochę podobne, ale to jednak WiFi...

U mnie wszystko idzie jednym kablem od FB do serwera (po drodze jest jeszcze switch, ale w sumie w tej chwili niepotrzebny), a na serwerze następuje separacja i dalej IP TV idzie do osobnej sieci (przed dekoderem jest tam jeszcze jeden switch dla ewentualnych przystawek), a do reszty LAN trafia tylko internet (WiFi jest w LAN na bazie dwóch AP DECO w mesh). Drugi dekoder mam akurat w tej chwili przez WiFi z LAN, ale to Stream 4k (czyli nie korzysta z multikastu). Nic się nie wiesza, ale oba dekodery są codziennie resetowane przez odłączenie od zasilania na noc.

• 398
  • 1219
  • 10

To jeszcze się upewnię - rozumiem, że jak dwa dekodery w domu są podłączone przez WiFi to ten „zły” ruch multikastowy jest odseparowany? 😉

• 6323
  • 25822
  • 216

@f00ku55 

Niekoniecznie, ale nie musi to przeszkadzać. Po prostu sprawdź.

• 398
  • 1219
  • 10

Ale co konkretnie mam sprawdzić? Przy połączeniu kablem na switchu widzę ruch na portach, przy WiFi z wiadomych względów nie mogę tego zaobserwować.

Jedyna różnica to to, że na WiFi dekoder nie zawiesza się przy starcie.

• 6323
  • 25822
  • 216

W sensie: zmień konfigurację na taką jak proponujesz i sprawdź czy wszystko działa jak trzeba. Jeśli pojawiłyby się problemy (jakiekolwiek) to można wrócić do tematu, ale jeśli będzie OK... to jakie ma znaczenie czy w powietrzu lata więcej czy mniej pakietów?

Mogę sprawdzić czy na tych switchach które mam po drodze do dekodera też się coś dzieje dziwnego gdy jest sygnał IP TV przetwarzany, co by ewentualnie mogło dać jakieś wskazówki. Sprawdzę też jakie to dokładnie są switche (jaki konkretnie model). Oczywiście, że nie każdy switch się nadaje do multicast, i niekoniecznie chodzi tylko o wsparcie IGMP. Niektóre po prostu sobie z ruchem multicast nie radzą i nie wiadomo do końca dlaczego. Objawy są wtedy zwykle takie, że przepustowość jest drastycznie ścinana - w sumie można sobie wyobrazić że dekoder mógłby w tej sytuacji głupieć. Nie ma lepszej niż eksperymentalna metody przekonania się o tym.