- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam
Podepnę się do tematu:
dekoder tv Sagemcom po podłączeniu do routera EasyBox 904 - nie działa
po podpięciu do zwykłego switcha - działa.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?
Router EasyBox jest podpięty do routera Orange przez port LAN czyli powinien działać jako switch... i działa bo PC pracuje a dekoder tv niestety nie.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
paweluspl napisał(-a):nie rozumiem
ten dodatkowy router działa jako switch
internet jest wpięty pod 1 port LAN a PC i dekoder pod kolejne ( 2i 3 ) więc router powinien zachowywać się jak switch...
@pawelusplTo poczytaj switch.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dekoder TV WHD80 przez dodatkowy router
Dekoder będziedział, ale jedynie jezeli bedzie wpięty bezpośrednio lub przez switch. Inaczej nie zadziąła
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
nie rozumiem
internet jest wpięty pod 1 port LAN a PC i dekoder pod kolejne ( 2i 3 ) więc router powinien zachowywać się jak switch...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
paweluspl napisał(-a):nie rozumiem
@pawelusplTo poczytaj switch.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
dzięki za szybką odpowiedź ale nasuwa mi się pytanie czy mój router podpięty tak jak opisałem powyżej ( czyli internet z głównego routera jest podpięty na 1 port LAN dodatkowego routera - easybox 904 ) nie działa właśnie tak jak na tym schemacie czyli jak zwykły switch ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router i switch działają na różnych warstwach sieciowych. Switche tworzą sieci a Routery je łączą switch do komunikacji używa adresów Mac a router adresów ip. A w skrócie widzę ze na moim funbox ze dekodery telewizyjne automatycznie przekierowują porty uzywajac UPnP. Wiec wydaje mi się ze UPnP działa na twoim EasyBox ale ponieważ to działa tylko na 1 routerze to funbox już nie ma tych portow przekierowanych.
Inna sprawa ze telewizja wymaga Vlan
Przekieruj pory ręcznie na FB. Sprawdz czy masz UPnP ustawione przez dekoder na EasyBox . Tak wygląda UPnP na moim FB: