- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dekoder 4K Multi czarny ekran bez dźwięku na wszystkich kanałach, aplikacje na dekoderze działają
Wracam do 4K Multi. Dzisiaj zastrajkował na dobre. Żona włącza i nic. Czarny ekran bez dźwięku. Wywołanie Ok. pojawia się pasek na jakim programie jesteśmy i to wszystko.Przełączanie kanałów działa tylko nie odbiera. Aplikacje takie jak YT, Player działają. (Jest obraz i dźwięk) Menu, ustawienia, ekran startowy i wszystko inne działa. Kanały nie. Restart, wyłączenie wtyczek, sieciowa, HDMI, przywrócenie do ustawień fabrycznych, podmiana do innego TV nie skutkuje. Ewidentnie kaput jeśli chodzi o odbiór kanałów. Poniedziałek do wymiany. W końcu ponad dwa lata. Już wcześniej coś takiego mu się przydarzało, wyłączenie z sieci przywracało i od jakiegoś czasu był mspokój, a tu dzisiaj bęc.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dekoder 4K Multi czarny ekran bez dźwięku na wszystkich kanałach, aplikacje na dekoderze działają
Przy takich objawsch zrestartował bym przede eszystkim Funboxa. Dekoder jest raczej sprawny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Miałeś rację. Zrestartowałem Funboxa i wszystko działa poprawnie. Niepotrzebnie tylko robiłem przywracanie ustawień fabrycznych. Na szczęście już wszystko skonfigurowane. Nie pomyślałbym że wina może leżeć po stronie routera, skoro aplikacje działały, menu działało, tylko kanałów brak (kanały były tylko brak wizji i dźwięku). W poprzednich przypadkach wystarczyło zrestartować dekoder. Człowiek uczy się całe życie. Dzięki jeszcze raz@j131. 4K multi zostaje w domu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Model mentalny tego co się dzieje w sieci jest ważny. Z Twojego opisu wynikało, że protokoły "internetowe" na dekoderze działają poprawnie, ale nie dostaje transmisji multicast którą idzie do niego sygnał IP TV z VLAN operatora. Za trasowanie (=ruting) tych pakietów multicast odpowiada jakiś programik (na 99.9% jest to igmpproxy) w najbliższym ruterze, czyli w Twoim przypadku w FB. Musiał się ten programik zawiesić albo jakoś inaczej zgłupieć. Chodzi o to, że ruting pakietów unicast (="normalnych") jest zupełnie niezależny od tych pakietów multicast, obsługują je dwa zupełnie różne programy. Stąd zresztą konfiguracja IPTV na własnym sprzęcie była (i czasem pozostaje) dość problematyczna. Zresetowanie rutera było logicznym krokiem weryfikującym tę hipotezę pozytywnie.
Oczywiście mogłem się też mylić - dekoder mógł się tak zawiesić, ale ponieważ wcześniej go resetowałeś, to wydało mi się to mało prawdopodobne. Tak czy owak, cieszę się że działa i dzięki za potwierdzenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli chodzi o ten przypadek, to musiało coś jednak być ponieważ na grupie Orange Polska Grupa Otwarta na FB ktoś opisał bardzo podobny objaw. Tylko tyle że tam zadają różne pytania i się do nich nie odnoszą. Czasem się podpisują, czasem anonimowo. W każdym razie coś musiało być, właśnie z routerami bo restarty dekodera nic nie dawały. Ważne że się udało i działa, a miałem już spakowany dekoder do wymiany. To tyle.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1 tego co słyszałem była awaria systemu. Wczoraj została usunięta. Tak mówią technicy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś