eSIM – wady i zalety korzystania z tej technologii

ROZWIĄZANE

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

eSIM - wady i zalety

@_Artek_napisał(-a)

iPhone jest tak zabezpieczony biometrycznie że o bezpieczeństwo samej karty eSim raczej bym się nie obawiał.   

Ale rozumiesz, że to nie ma nic do rzeczy? eSIM nie powinno dać się sklonować nawet przez właściciela twojego iPhona. 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

eSIM - wady i zalety

Zwykły sim też nie jest idealny. 

• 2842
  • 12100
  • 74

eSIM - wady i zalety

Pewnie, że nie.  Martwi mnie tylko to, że użytkownicy iPhona, żyją w przeświadczeniu, że ich telefon jest super bezpieczny.  Nie biorą pod uwagę, że zwykle zabezpieczenia iPhona padają szybciej, niż androida. I wcale nie dlatego, że któryś system jest lepszy, czy gorszy. Po prostu chodzi o kasę.  Politycy, celebryci itp, na całym świecie używają zwykle iPhona, więc na nich skupia się rynek podatności...

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

eSIM - wady i zalety

@atlas_cudow  mam iPhone od lat i uważam że posiadanie urządzenia firmy Apple nadal jest nieco bardziej bezpieczne niż posiadane androida. 
Niemniej ani jedno. ani drugie nie zwalnia z myślenia i czystej ludzkiej ostrożności. 

• 2842
  • 12100
  • 74

eSIM - wady i zalety

Rozumiem, że jako użytkownik masz takie przeświadczenie. Ja piszę jako deweloper aplikacji na iOS'a. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

eSIM - wady i zalety

Technicznie i bardzo ciekawie, 17 minut:

• 2842
  • 12100
  • 74

eSIM - wady i zalety

Mam w domu jedną, oryginalną Java Card. Są na rynku też "emulatory", także zostały już dawno złamane. Troszkę słabo, że od wielu lat, w sumie kryptografia nie  zmieniła się i opiera się na łasce i niełasce Oracla 😕

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

eSIM - wady i zalety

@toleknapisał(-a)

Technicznie i bardzo ciekawie, 17 minut:

Mój poprzedni post w zasadzie mógłby by podsumowaniem tego omówienia. I jest krótszy.