eSIM – wady i zalety korzystania z tej technologii

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 66
  • 0

Cześć i czołem! 🙂

Los chciał, że niebawem będę użytkownikiem iPhone'a. Chciałbym w nim korzystać z dwóch kart SIM., więc jedna z kart musi być eSIM-em. Dodam, że oba numery są w Orange.

Google dużo mówi o wadach eSIM-a w Orange, więc chciałbym zasięgnąć tutaj informacji, byle pewnych, sprawdzonych i szczerych. 🙂 

1. Jakie wady ma eSIM w Orange? O zaletach mogę sam już dużo mówić.

2. Czy to prawda, że nie można ustawić przekierowań z eSIM-a na inny numer telefonu (np. ten na ten z drugiej, fizycznej karty w telefonie)? 

3. Jak zachowa się sieć/telefon, jeśli będę rozmawiał przez numer z fizycznej karty SIM, a ktoś zadzwoni na ten, z eSIMa i odwrotnie? Podobno pojawia się komunikat "Nie ma takiego numeru" i nie jestem w ogóle informowany o próbie takiego połączenia.

4. Inne wady, związane z internetem, połączeniami, roamingiem pozostałymi usługami?

Z góry dzięki. Mam obawy, wierzę że tu je rozwieję lepiej niż przez Google. 🙂

Przeniosłem temat z abonamentu - Rafał

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 312
  • 563
  • 15

eSIM działa identycznie jak SIM. Zakres usług (przekierowania, sposób korzystania z dual SIM…itd) zależą od telefonu, operatora i oferty a nie rodzaju karty. 

Tutaj masz artykuł opisujący jak działa dual SIM w iPhonie: https://support.apple.com/pl-pl/HT209044

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

27 ODPOW. 27

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

eSIM - wady i zalety

@tgidelski sprawdzałem działanie karty eSIM w ofercie na kartę jak i ofertę FLEX. W abonamencie niestety nie było okazji sprawdzania, uważam, że poza dodatkiem w abonamencie Extra eSIM, aktywacja karty eSIM jest taka sama w ofercie na kartę jak i abonament. Na forum pojawiają się co jakiś czas sprawy dotyczące eSIM. Uważam, że łatwiej jest zarządzać kartą eSIM we FLEX niż w pozostałych ofertach, chodź z aktywacja eSIM w ofercie na kartę nie było problemów.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 312
  • 563
  • 15

eSIM działa identycznie jak SIM. Zakres usług (przekierowania, sposób korzystania z dual SIM…itd) zależą od telefonu, operatora i oferty a nie rodzaju karty. 

Tutaj masz artykuł opisujący jak działa dual SIM w iPhonie: https://support.apple.com/pl-pl/HT209044

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 66
  • 0

eSIM - wady i zalety

@Duke, dzięki. 🙂 

Nie wiem jak szukałem po stronie Apple, że na to nie trafiłem. Dużo to rozjaśnia.

• 21558
  • 62781
  • 860

eSIM - wady i zalety

Na blogu Orange informacje o karcie eSIM:

https://biuroprasowe.orange.pl/blog/karta-esim-co-o-niej-wiemy/

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

eSIM - wady i zalety

I pojawia się podstawowe pytanie czy i jak w takiej sytuacji jesteśmy chronieni  przez Orange przed przejęciem naszego nr telefonu przez niepowołane osoby. A przejęcie numeru może mieć gigantyczne, ogromne skutki z uwagi na używanie tel. do autoryzowania transakcji bankowych, urzędowych etc. Z zapytania, które w ramach AMA kierowałem do Rzecznika Orange wynika, że możliwość włączenia ekstra e-sim została zablokowana w Orange na kartę ze względów bezpieczeństwa. Czy w takim razie takie niebezpieczeństwo -w przeciwieństwie do Orange na kartę - nie istnieje albo nie jest znaczące w abonamencie i w Orange Flex?

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

eSIM - wady i zalety

Jak rozumiem z linku przytoczonego przez @tolek badacze skopiowali esim w abonamencie Orange właśnie.

• 21558
  • 62781
  • 860

eSIM - wady i zalety

Tego typu informacje potwierdzają, aby korzystać z tradycyjnych kart SIM, natomiast eSIM traktować jako dodatek. Tak właśnie czynię. Karta eSIM jest wygodna, nie trzeba kombinować z wyciąganiem szufladek z telefonu. Dla mnie to uciążliwe, natomiast eSIM jest wygodny, bo można wgrać maksymalnie od czterech do dziewięciu w zależności od modelu telefonu, a później wybierać tą kartę eSIM, która nas interesuje. 

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

eSIM - wady i zalety

@ŁysaKaszankaINC

• Chodzi właśnie o to, że sklonowano eSIM, wykorzystując możliwości systemu operatora, który pozwala na dodanie dodatkowej karty eSIM. Obecnie dotyczy to ofert abonamentowych oraz Flex.

• Poruszany tam problem „zwiększonego zagrożenia” przejęcia numeru — jeśli dobrze rozumiem — nie wynika z samej zamiany karty SIM na eSIM, lecz z możliwości wygenerowania dodatkowego eSIM z tym samym numerem. Chodzi więc o szczególne ryzyko związane z usługami, które pozwalają na łatwe sklonowanie własnej karty SIM na własne potrzeby.

• Rzecznik Orange potwierdził, że opcja dodatkowego eSIM nie jest dostępna w ofercie na kartę „ze względów bezpieczeństwa”, choć nie sprecyzowano, na czym dokładnie te obawy polegają. W ofercie na kartę można natomiast korzystać z eSIM zamiast tradycyjnej karty fizycznej.

• Skoro opcja dodatkowego eSIM jest dostępna w abonamencie oraz Flex, oznacza to, że w tych ofertach zagrożenie bezpieczeństwa uznano za "żadne"??? (w przeciwieństwie do oferty na kartę). Chciałbym wierzyć, że rzeczywiście tak jest, choć pojawiające się doniesienia o potencjalnych lukach bezpieczeństwa budzą niepokój.

• Z podlinkowanych informacji wynika raczej, iż zwiększone ryzyko nie jest związane z korzystaniem z eSIM, lecz z wyborem taryf lub ofert, które umożliwiają aktywację usługi typu „dodatkowy eSIM” — nawet jeśli z eSIM w ogóle nie korzystamy.