Samozapłon baterii to jednak się zdarza!

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 152
  • 1329
  • 1

Pierwszy raz w życiu spotkało mnie coś takiego, telefon leżący na stoliku i sporadycznie używany, bez podłączenia do ładowarki, nagle samozapłon, dym, iskry aż do żywego ognia i gryzącego dymu oraz smrodu...

Fatalne przeżycie...

1000000153.jpg

--------------------------------

Wpis wydzielony z pogaduch - Mikołaj

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9715
  • 40384
  • 335

Tak, to. Przy redagowaniu brano pod uwagę tylko aspekt starzenia się moralnego przysłowiowego telefonu. Bateria starzeje się technologicznie szybciej niż telefon starzeje się moralnie, więc lepiej by było żeby dało się tę baterię łatwiej wymienić. No i bardzo fajnie. Ale w takim razie równie dobrze można zrobić baterię która będzie trwalsza, i wtedy ten argument na rzecz jej wymienialności odpada. Taki był tok myślenia.
Aspektu bezpieczeństwa pożarowego nikt w ogóle w tym kontekście nie brał pod uwagę, co jest absolutnie zdumiewające jeśli się skonstatuje że baterie są faktycznym i całkiem poważnym zagrożeniem. Przecież to problem z bateriami był przyczyną tak długich opóźnień z dostawą Dreamlinerów - w grę weszły gigantyczne pieniądze za odszkodowania, IIRC.
A tu zamykamy oczy i wystarczy że będzie odpowiedni braiwashing, pardon, greenwashing i wszyscy bendom happy. Skandal. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale z drugiej strony skażenie planety ołowiem jest faktem, i to spowodowanym podobną nonszalancją legislatywy. Jest takich przykładów więcej. Niektóre nawet bardziej drastyczne, jak choćby skandaliczne dopuszczenie do sprzedaży opioidów bez recepty w USA - teraz zbierają żniwo w postaci setek tysięcy(!) zgonów rocznie. A wystarczyło być mniej pazernym...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

39 ODPOW. 39

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 713
  • 4110
  • 12

Pogaduchy 4.0

Bateria nie była spuchnięta wcześniej ?

• 152
  • 1329
  • 1

Pogaduchy 4.0

Nie była na pewno, bo tył telefonu to grubsza folia na której wszystko się odciskało.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 834
  • 4863
  • 35

Pogaduchy 4.0

@einsiedler co to za marka, model?

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4148
  • 20013
  • 102

Pogaduchy 4.0

Telefoniki dość często się palą, każde... bez względu na markę 🙂 

• 152
  • 1329
  • 1

Pogaduchy 4.0

@arthur, MOTO G04, problem w tym, że jeszcze dwa egzemplarze w domu zostały...

Strach się bać...

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 834
  • 4863
  • 35

Pogaduchy 4.0

@atlas_cudow Do tej pory na szczęście takie przypadki znam tylko z internetowych forów albo portali

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4148
  • 20013
  • 102

Pogaduchy 4.0

@arthur No ja widzę codziennie takie przypadki. Kiedyś nawet robiłem ekspertyzy. Ustalałem co było przyczyną spalenia. Pamiętam, że kiedyś jeden pan się awanturował, bo szafkę mu spaliło 🙂 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2375
  • 10966
  • 73

Pogaduchy 4.0

@einsiedler, a telefon "odwalał coś wcześniej", lagi łapał ?

• 152
  • 1329
  • 1

Pogaduchy 4.0

Nic z tych rzeczy, działał wzorowo jak na tę półkę cenową i byłem z niego zadowolony.

Może to się wydawać nieprawdopodobne, ale z tej trójki ten egzemplarz po prostu służył tylko do obsługi konta bankowego, dostępu do maila i prowadzenia opłat.

Aktualizowany na bieżąco, chuchany i dmuchany...