- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Redmi Note 10 Pro - pytanie o aktualizację na brandowanym telefonie
Rozumiem, że nie doczekamy się zajęcia oficjalnego stanowiska przez zespół Orange? Czy poza kontaktem telefonicznym z konsultantem i śmieszną sztuczna inteligencją, jest jakaś możliwość uzyskania informacji z działu technicznego? Kiedyś funkcjonowało BOK Orange gdzie mailowo można było zgłosić problem, ale chyba chcąc uniknąć niewygodnych pytań, zostało ono zlikwidowane. Nie mogę znaleźć jakiegokolwiek adresu mailowego do kontaktu z nimi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Crouch88 zadzwoń na infolinię lub napisz na czacie, konsultant powinien przyjąć zapytanie/zgłoszenie techniczne. Do tygodnia powinna być odpowiedź w Twojej sprawie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wczoraj rozmawiałem z pomocą techniczną w ramach kumulacji paru problemów i przy okazji o aktualizacjach. Wychodzi że nikt tam nie ma bladego pojęcia kiedy i jak będą dostępne. Myślę że trzeba by uderzyć wyżej przez jakieś bardziej wpływowe osoby. Bo tak jak na szybko poczytałem nie dotyczy to tylko tego producenta i modelu telefonu. Z takim podejściem Orange sprzedaje produkt mniej wartościowy, mając pewno realne zyski z instalacji swoich apek. Brak częstszych poprawek bezpieczeństwa w stosunku do cyklu wydawniczego producenta telefonu to dyskwalifikacja... Mocno bym się zastanowił nad zakupem gdybym znał konsekwencje. Wolałbym mieć wybór. Ciekawe co na to uokik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja dziś napisałem do działu wsparcia technicznego Xiaomi i zobaczymy jakie oni zajmą stanowisko, czy potwierdzą fakt dostępności nowszych wersji na polski rynek, bo jeśli tak to chyba faktycznie trzeba będzie zastanowić się nas tym UOKiK.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dlatego też zwróciłem się z pytaniem do Xiaomi o zajęcie stanowiska w tej sprawie. Jeśli faktycznie okaże się, że OTA nie jest jeszcze dostępna w Polsce (chociaż w internecie można przeczytać o aktualizacjach przez OTA np. po zmianie regionu) to nie pozostanie nic innego jak cierpliwie czekać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem jakie to obejście. Zmiana regionu daje możliwość pobrania oficjalnej aktualizacji przez OTA, w wersji stabilnej, wydanej przez producenta i udostępnionej oficjalnie w danym regionie. Nie uważam, żeby mogło to spowodować uceglenie telefonu, co innego rotowanie i próba wgrania oprogramowania we własnym zakresie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tu nie chodzi o przepisy a o możliwość świadomego wyboru. Ten telefon z głównej dystrybucji a telefon z Orange to dwa różne produktu właśnie ze względu oprogramowanie i aktualizacje. Na podobnej zasadzie nie kupiłbym wersji chińskiej czy indyjskiej chociaż to trochę przerysowany przykład.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś