Po aktualizacji Pixel 9a pogorszyła się jakość połączeń telefonicznych

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 6
  • 0

Jestem klientem Orange (abonament telefoniczny)i korzystam z telefonu Google Pixel 9a. Po ostatniej aktualizacji telefonu około 16 grudnia zauważyłem, że doszło do pogorszenia jakości połączeń telefonicznych. Zauważyłem, że zamiast połączeń w sygnalizowanej przez telefon jakości HD+, wszystkie połączenia są realizowane w jakości HD i różnica jest mocno słyszalna. Wszystko działało dobrze, gdy telefon korzystał z wersji ustawień operatora orange_pl-72000000011.11 2025-06-05. Problem występuje w wersji orange_pl-73000000012.14 2025-10-30. Proszę o rozwiązanie problemu i przywrócenie połączeń w wyższej jakości. PS. Na telefonie mojej córki cały czas jest jeszcze starsza wersja ustawień operatora i połączenia są realizowane w jakości HD+, z wyjątkiem połączeń z moim telefonem. 

Screenshot_20251229-222420.png

6 ODPOW. 6

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8845
  • 35923
  • 300

Niestety, chćbyśmy nie wiem jak chcieli nic ci nie "przywrócimy", bo jesteśmy takimi samymi klientami jak ty. To forum samopomocowe. Zgłaszałeś problem do BOK?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3089
  • 13485
  • 78

Co prawda mam troszkę inny model Pixela ale wersję operatora mam prawie taką samą i wszystko jest ok. HD+ nie działa zarówno na wi-fi calling, jak i na LTE?

• 3
  • 6
  • 0

Niestety nie działa zarówno na Wi-Fi jaki i LTE. 

• 3
  • 6
  • 0

Próbowałem zgłosić problem w aplikacji Mój Orange ale agent Max stwierdził że wszystko działa prawidłowo. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8845
  • 35923
  • 300

Agenta Maxa da się ominąć w godzinach pracy BOK. Wystarczy go przekonać, że sprawa przerasta jego kompetencje. To nie jest trudne.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3089
  • 13485
  • 78

Pixele dostają co miesiąc aktualizacje. Co prawda głównie są to łatki bezpieczeństwa ale nie tylko. Oprócz tego, że problem można zgłosić do Orange, można też bezpośrednio na Pixel Community 

https://support.google.com/pixelphone/community?hl=en

Dodatkowo możesz spróbować kilku rzeczy. Zacznij od wyczyszczenia pamięci podręcznej aplikacji Carrier settings . Jeżeli dalej będzie źle,  to wyjmij karte SIM, zrób restart telefonu. Ponownie ją włóż. Chodzi o ponowne pobranie ustawień operatora. One się pobierają po aktualizacji systemu, ale też bezpośrednio po wykryciu karty SIM.

Screenshot_20251230-061445.png