- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nieuczciwy sprzedawca a blokada telefonu
Dzień dobry,
Kupiłam telefon od sprzedawcy, który nie powiedział mi, że był on kupiony na firmę na raty. Telefon to Samsung A52. O wszystkim dowiedziałam się po czasie, a po jednym telefonie do sprzedawcy kontakt się urwał!!! Powiedział on, że "Orange i tak mu wypowiedziało umowę i grubo naliczyło i będzie to musiał wszystko zapłacić jak przyjdzie nakaz zapłaty i że przeprasza, ale telefon nie jest zablokowany i go nie zablokują".
Trochę poczytałam i sprawdziłam numery IMEI przez Orange i tam widnieje rzeczywiście widnieje informacja "Wyjaśniamy, że jest ono własnością Orange, a jego użytkownik nie ma prawa go sprzedać.
Urządzenie nie posiada blokady IMEI."
Moje pytanie:
1. Czy jak pierwotny właściciel brał na firmę i dostał wypowiedzenie umowy to już mój telefon za który zapłaciłam nie zostanie zablokowany?
2. Coś czytałam o blokadzie KNOX i blokadzie imei, moglibyście więcej na ten temat wyjaśnić i powiedzieć czego się spodziewać?
Proszę o pomoc bo jestem zrozpaczona!! To było tylko 200zł mniej od ceny na ceneo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cóż się rozpisywać, był już taki temat, skoro nie płaci rat, to blokada po imiei, sprzedawca powinien oddać kasę, ale to jego dobra wola, zakup dokonałeś na bakier z przepisami, można to zgłosić na policję, ale kasy nie odzyskasz, telefon też stracisz, na przyszłość gorzka nauczka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@amadena telefon do momentu spłaty wszystkich rat u operatora jest jego własnością. Chyba, że był kupiony od razu za gotówkę...jeśli tak, to zerwanie umowy na poprzedniego właściciela nie skutkuje blokadą telefonu, który jest splacony
Orange zakłada blokadę na imei, z tego co wiem...i tylko ścigając nieuczciwego sprzedawcę odzyskasz pieniądze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czytałam wszystkie takie podobne tematy, ale nie na wszystkie swoje pytania znalazłam odpowiedzi..... co to znaczy blokada po IMEI?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
z telefonu w ogóle nie będzie można korzystać i to będzie "cegła" czy nie będzie można dzwonić? tego człowieka i tak będę ścigać ale nie wiem na ile mi się to uda.............
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ta blokada to po prostu cegłę z telefonu robi, nigdzie nie zadzwonisz w Europie, jak masz znajomych w innym regionie świata, to podaruj fona, sprzedawca jawny paser @amadena 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obecnie nie zaleca się kupna telefonu z drugiej ręki jeśli był kupiony u operatora, zwłaszcza że różnica cenowa była naprawdę niewielka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Arti_Kn_Pl blokada działa programowo, jaki slot wybierzesz, to ten zablokuje, jedynie poza Europą blokada nie działa 😎
Dodam jeszcze, imiei jest jedno, sloty na karty, to blokował kiedyś SIM lock😎
Aż mi klawiatura focha strzeliła, złośliwy Xiaomi 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi, trochę mi się rozjaśniło! A czy telefon będzie mógł służyć mojemu dziecku np. do oglądania bajek czy tego typu rzeczy? Już wiem że się z niego nie będzie mogło dzwonić...
A znajomych za granicą nie mam 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@amadena wi-fi będzie działać 😎
Ustawiasz telefon of-line i tyle 😎