- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Microsoft Lumia 640 LTE - brak aktualizacji Windows 10
Cześć.
Mam telefon Microsoft Lumia 640 LTE z Windows Phone 8.1 update 2.
Kupiony z umową w Orange, wersja romu przygotowana dla Orange (tapety, aplikacje itp.).
Chciałem zainstalować na nim Windows 10 bo zaczyna doskwierać brak działania niektórych aplikacji z powodu zaprzestania obsługi Windows Phone 8.1.
Użyłem doradcy uaktualnienia, włączył mi ładnie dostęp do Windows 10.
Niestety nie był się w stanie zainstalować nowego systemu z powodu braku miejsca (dziwne ze doradca uaktualnienia nie zablokował instalacji czy tez nie zaoferował skopiowania danych na kartę SD lub onedrive'a). Ręczne przenoszenie aplikacji nie pomogło, ilość miejsca w pamięci telefonu nadal była niewystarczająca.
Zrobiłem więc hard reset z kasowaniem pamięci SD.
Przy pierwszym uruchomieniu zalogowałem się na konto, przywróciłem ustawienia z kopi zapasowej.
Pomogło i pamięć wewnętrzna została w znacznym stopniu pusta (ponad 3GB).
Niestety od tego momentu doradca uaktualnienia nie daje mi opcji instalacji Windows 10.
Tym razem dostaję:
"Dobra wiadomość! Możesz uaktualnić swój telefon do systemu Windows 10. Pracujemy razem z Twoim operatorem komórkowym i producentem telefonu nad udostępnieniem uaktualnienia Twojego telefonu. Gdy będzie gotowe, otrzymasz powiadomienie."
Robiłem także hard reset bez przywracania kopi zapasowej (tylko logowanie na konto Microsoft żeby można było pobrać doradcę uaktualnienia - efekt ten sam możesz pobrać Windows 10 tylko nie pojawia się opcja włączenia aktualizacji Windows 10.
Próbowałem użyć opisywanego na forach triku i uruchomiałem doradcę uaktualnienia kiedy telefon był w trybie samolotowym, bez dostępu do internetu - nie pomogło efekt ten sam - nie pojawia się możliwość instalacji Windows 10.
Jakieś sugestie ?
Infolinia Orange twierdzi ze nie odpowiadają za swoje telefony.
Kazali mi zgłosić się do Microsoftu, ciężko mi znaleźć jakieś informacje na temat pomocy technicznej dla tego modelu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ew. może warto skontaktować się z infolinią producenta https://www.microsoft.com/pl-pl/contact.aspx
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może komuś się przyda.
Bezpośredni link do supportu dla telefonów Lumia prowadzonego przez firmę B2X:
https://support.b2x.com/
Po wprowadzeniu modelu telefonu otrzymujemy dostęp do dużej bazy pytań i odpowiedzi.
Lub można wybrać poniżej inna opcje pomocy (rozmowa/czat) ale jeśli telefon jest już po gwarancji każą sobie za pomoc słono płacić
(43 złote za możliwość czatowania w sprawie telefonu kupionego w listopadzie 2015, pół roku po zakończeniu gwarancji !!!).
Infolinia Microsoftu w Polsce umywa ręce (oni się tylko zajmują oprogramowaniem i komputerami).
Na razie to oznacza, że jeżeli nie zapłacę, nie zbliżę się do rozwiązania problemu ;(
Chyba zostaje mi jeszcze Windows Device Recovery Tool, jak nie zadziała to oczekiwanie, może rzeczywiście po jakimś bliżej nieokreślonym czasie wskoczy ;(
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Już widziałem że masz założony temat na forum Windowsmania
Zobacz jeszcze tutaj windows 10 mobile upgrade
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tam już zaglądałem. Już prawie 2 tygodnie z tym problemem się męczę.
Nie jestem nowicjuszem w tych sprawach, na mojej starej 735 od 2 lat mam Windows 10.
Ale mama się uparła, że jej działa telefon i mam nie ruszać bo coś się zmieni a ona nie che się uczyć nowych rzeczy i jej aktualizacji w zeszłym roku nie zrobiłem ;( Wtedy jeszcze działał np. Windows Insider i nim mógłbym wymusić instalację. A teraz nagle potrzebuje Skype, itp. A tu kicha.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Znajomy mi podpowiedział, że Windows Device Recovery Tool to jedyne obecnie rozwiązanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kukuczMasz tutaj link o którym wspomniał @Wojcieszko windows10 mobile device recovery tool