Fizyczne adaptery kart eSIM – co warto wiedzieć od Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

Fizyczne adaptery kart esim

Prawdę mówiąc w kraju nie widzę sensu takich kombinacji. Jeśli o mnie chodzi, to widzę potencjał tylko roamingowo dla krajów spoza pakietu GO 10GB, który imo jest dość przystępny. Na zasadzie instaluję esim z airalo czy innego tego typu i przekładam sim do routera, aby każdy miał internet.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Oczywiście że o to chodzi. Tylko tak średnio mi się to widzi w stosunku do rozwiązania które zastosowałem. Mianowicie iPhone z eSIM Revoluta i udostępniania hotspot, niekoniecznie nawet WiFi, może być BT. Internet przez miesiąc w USA za około 60PLN. A dochodzi przecież kwestia wsparcia dla częstotliwości i technologii używanych na danym obszarze. Co z tego że kartę włożę do rutera, jeśli ruter będzie miał gorsze wsparcie niż telefon. Mimo wszystko opcja interesująca, na pewno warto pamiętać że istnieje, przynajmniej jeśli nie ma się eSIM natywnie.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21559
  • 62781
  • 860

@j131 próby przeprowadziłem tylko na jednym profilu karty eSIM. 

• 21559
  • 62781
  • 860

Udało się, znalazłem adapter, na który można wgrać kartę eSIM FLEX-a, koszt jakieś 126 zł. Więc z mojego Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G zrobiłem telefon obsługujący karty eSIM. Udało się niestety wgrać tyko karty eSIM FLEX-a, NJU nie zadziałało, wyskakuje błąd. Oferty na kartę nie sprawdzałem.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Jak wygenerowałeś QR dla Flex?

• 21559
  • 62781
  • 860

@atlas_cudow standardowo w apce FLEX, wymieniłem kartę SIM na eSIM, potem w aplikacji do adaptera odczytałem kod QR karty eSIM FLEX I wczytało. Podczas odczytu niezbędny jest dostęp do internetu.

Problem jest tylko taki, że większość adapterów eSIM nie czyta FLEX-a. Wywala błąd.

• 2843
  • 12105
  • 74

To aplikacja Flex generuje kody QR? Nawet nie wiedziałem:)

• 21559
  • 62781
  • 860

@atlas_cudow to najszybszy i najprostrzy sposób wgrania eSIM. Operatorzy, którzy oferują międzynarodowy internet na karcie eSIM, przesyłają kod QR do wgrania eSIM na telefonie. 

• 2843
  • 12105
  • 74

My chyba mamy inne wersje aplikacji Flex. Na moim telefonie nie mam możliwości generowania QR albo jestem ślepy i nie widzę tej opcji. Apka Flex sama mi wgrała profil eSIM.  

• 21559
  • 62781
  • 860

@atlas_cudow jeżeli generujesz główną kartę na eSIM na telefonie z obsługą eSIM, to zostanie wgrana automatycznie, bez generowania kodu QR. Generowanie kodu QR dotyczy tylko dodatkowej karty eSIM.