Fizyczne adaptery kart eSIM – co warto wiedzieć od Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Fizyczne adaptery kart esim

Nie chcę reklamować, ale wpisz sobie w google hasła eiotclub, 5ber, 9esim, esim.me, xesim. Ja mam ten pierwszy, z linkiem referencyjnym zniżka.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 17
  • 1

Dobra, widzę że większość z nich działa tak, że wkłada się kartę Sim do telefonu z Androidem, potem wgrywa się kartę esim przez aplikację. Rozumiem, że taka karta eSIM zostanie zapisana i jak wyjmę sim z telefonu i przełożę do routera, to powinno zadziałać?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@atlas_cudownapisał(-a)

@j131Zwykle taki międzynarodowy operator po prostu wysyła na maila QR i gotowe. Nie jest wymagana, żadna apka. W nju chyba też jest QR, natomiast np we Flex takie obejście może nie zadziałać, tyle że we Flex nie ma potrzeby tak kombinować 🙂 Generalnie, chyba wszędzie tam, gdzie jest pobierany esim z QR to powinno działać.

QR: jasne. Email: oczywiste. Ale co z tym QR zrobi telefon, który "sam z siebie" nie ma wsparcia dla eSIM? Odpowiednia apka (do tej fizyczno-wirtualnej karty) będzie potrafiła przeprogramować kartę danymi z tego kodu - tak? I taka apka zadziała nawet na telefonie który nie wspiera eSIM? W tej chwili mi to niepotrzebne, dopytuję się z czystej ciekawości.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Tzn osobiście nie korzystałem z tego bo szukałem czegoś takiego jakiś czas temu. Znalazłem taki adapter i wg opisu na stronie, właśnie tak to działa, jak opisałeś. Niestety cena mnie odstraszyła bo wychodziło około 400 zł... Np na https://esim.me/ masz coś coś dostępne. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21559
  • 62781
  • 860

Czyli na podobnej zasadzie działał model myPhone Now eSIM, sprzedawany swego czasu w Orange. Można było na niego wgrać eSIM, ale w szufladce byłą fizyczna karta SIM, która po przełożeniu do innego telefonu bez obsługi eSIM działała jak standardowa karta SIM.

https://nasz.orange.pl/t5/Orange-Flex/Wgrywanie-karty-eSIM-Orange-FLEX-na-telefonie-myPhone-Now-eSIM...

• 8678
  • 35100
  • 293

Jednak co innego telefon w komplecie z takim ustrojstwem, a co innego telefon który NIE wspiera eSIM i do niego apka+ustrojstwo. Mam poważne wątpliwości czy to może działać tak samo jak eSIM. Natomiast na pewno NIE będzie działało jak eSIM po zmianie telefonu - wtedy będzie to po prostu normalny SIM, zapewne nawet bez możliwości zmiany profilu. Wykonywanie połączeń i SMSy oczywiście tak, ale to potrafi też zwykły SIM (który też można przekładać). Oczywiście mogę się mylić, nie wiem przecież jak to działa na poziomie systemu.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

Zdaje się, że myphone now miał taki adapter do esim. Choć nie sprawdzałem czy można to przełożyć do innego telefonu.

Edit: i w sumie jak zajrzałem na ich stronę, to adaptery też jakieś są.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21559
  • 62781
  • 860

@marcin0216 sprawdzałem, jak wgrałem na myPhon-ie eSIM i przełożyłem adapter, to działał w innym telefonie bez żadnych problemów. 

• 8678
  • 35100
  • 293

Działał, rozumiem, to jest jasne. Ale w czym był lepszy od normalnego SIM, nie "programowalnego"?
Na tym telefonie do którego go przełożyłeś nie mogłeś przecież wgrać nowego profilu eSIM, a nawet jeśli byś był miał wcześniej wgrane więcej profili do tej karty, to nie mógłbyś na tym telefonie do której ją przełożyłeś profilu zmienić. Czy mógłbyś?
Przy aktualnych cenach tych adapterów te rozważania nie są aż tak akademickie jak mogłyby się wydawać. Jak się wystarczająco nakręcę to wezmę i sprawdzę.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 701
  • 2453
  • 3

@j131napisał(-a)

Jednak co innego telefon w komplecie z takim ustrojstwem, a co innego telefon który NIE wspiera eSIM i do niego apka+ustrojstwo. Mam poważne wątpliwości czy to może działać tak samo jak eSIM. Natomiast na pewno NIE będzie działało jak eSIM po zmianie telefonu - wtedy będzie to po prostu normalny SIM, zapewne nawet bez możliwości zmiany profilu. Wykonywanie połączeń i SMSy oczywiście tak, ale to potrafi też zwykły SIM (który też można przekładać). Oczywiście mogę się mylić, nie wiem przecież jak to działa na poziomie systemu.

W tej aplikacji wgrywasz esim do fizycznej karty Sim np. Eiotclub. Fajne jest to że możesz mieć różne karty od różnych operatorów w jednej fizycznej karcie sim, trochę to przypomina działaniem Kartę Płatniczą Curve tam możesz mieć w ramach fizycznej karty Curve różne karty debetowe, kredytowe.