Fizyczne adaptery kart eSIM – co warto wiedzieć od Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Na rynku są fizyczne adaptery kart esim. Czyli masz kartę SIM, na którą wgrywasz esim. Proste i wygodne. W ten sposób wszystkie urządzenia mogą mieć esim.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

To działa mniej więcej na zasadzie "programowalna karta SIM".  Czyli wkładasz taki adapter. Za pomocą aplikacji wygrywasz profil esim. Potem możesz taki adapter włożyć do innego urządzenia. Będzie rozpoznany jako zwykła simka. Tylko tanie to nie jest. Kiedyś chciałem kupić ale najtaniej po 400 zł widziałem. Teraz może staniało...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

32 ODPOW. 32

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Router mobilny do Internetu domowego 5G

@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)
Na rynku są fizyczne adaptery kart esim. Czyli masz kartę SIM, na którą wgrywasz esim. Proste i wygodne. W ten sposób wszystkie urządzenia mogą mieć esim.

Czy z takim adapterem telefon "wie" że ma eSIM? Czy z punktu widzenia telefonu to jest jednak zwykły SIM?

• 2842
  • 12101
  • 74

To działa mniej więcej na zasadzie "programowalna karta SIM".  Czyli wkładasz taki adapter. Za pomocą aplikacji wygrywasz profil esim. Potem możesz taki adapter włożyć do innego urządzenia. Będzie rozpoznany jako zwykła simka. Tylko tanie to nie jest. Kiedyś chciałem kupić ale najtaniej po 400 zł widziałem. Teraz może staniało...

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Obecnie jest kilka rozwiązań, jedne tańsze, jedne droższe, żadne chyba nie kosztuje więcej niż 100 zł. Kiedyś był problem ze współpracą z Samsungami i iPhone, ale teraz już rozwiązany.

• 8678
  • 35100
  • 293

Skoro telefon widzi to jako zwykły SIM, to jaki to ma sens? Nie prościej faktycznie użyć zwykły SIM?

• 2842
  • 12101
  • 74

Są operatorzy, którzy nie oferują fizycznych kart. Np są fajne oferty netu za granicą. Za kilka złotych można wykupić net ale dostępny jest tylko z esim. 

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

@j131 Najczęściej może być przydatny np. jeśli chcemy skorzystać z oferty, któregoś ze światowych operatorów specjalizujących się w usługach roamingowych a tacy oferują usługi tylko na e-sim, a nie posiadamy smartphona z funkcjonalnością e-sim

• 8678
  • 35100
  • 293

No właśnie o czymś takim myślałem. Problem w tym, że np. Revolut aktywuje tą ofertę tylko wtedy, kiedy na telefonie z aplikacją widzi eSIM, jeśli nie widzi eSIM, to oferta nie jest dostępna. Podejrzewam że z innymi ofertami jest podobnie.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 17
  • 1

Fizyczne adaptery kart esim

Ejj, to wydaje się być ciekawe. Czy możesz powiedzieć coś więcej? Dać jakiś link do takich urządzeń? 

Abonament w Nju Mobile mogę w każdej chwili anulować, więc jeśli jest opcja wgrania eSim z internetu domowego na jakąś fizyczną kartę Sim, którą wsadzę do routera, to chętnie skorzystam.

• 2842
  • 12101
  • 74

Fizyczne adaptery kart esim

@j131Zwykle taki międzynarodowy operator po prostu wysyła na maila QR i gotowe. Nie jest wymagana, żadna apka. W nju chyba też jest QR, natomiast np we Flex takie obejście może nie zadziałać, tyle że we Flex nie ma potrzeby tak kombinować 🙂 Generalnie, chyba wszędzie tam, gdzie jest pobierany esim z QR to powinno działać.