Dostałem od Orange SMSa o treści: Twój telefon nie obsługuje wszystkich funkcji naszej sieci...

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 196
  • 235
  • 0

Dostałem od Orange SMSa o treści: Twój telefon nie obsługuje wszystkich funkcji naszej sieci...

OPL zaczął rozsyłać takie SMS: "Twoj telefon nie obsluguje wszystkich funkcji naszej sieci, co moze powodowac slabsza jakosc rozmow, zrywanie polaczen lub dluzszy czas ich nawiazywania. Jesli chcesz dowiedziec sie wiecej, zadzwon pod 801234567 (oplata wg cennika), przyjdz do salonu lub wejdz na orange.pl/smartfonybezabonamentu" 

Salon mówi że to dlatego że telefon nie loguję się do sieci 5G ale czy ktoś z OPL może to potwierdzić że chodzi tylko o 4G / 5G? Do tego zastanowiłbym się bo taka "Babcia" co dostaje tego SMS jak się zachowa. Całkowicie rozumiem ubicie 3G, że na 2G zostanie mało jakieś M2M inne IoT itd. że chcemy już być wszyscy najlepiej w 5G ale taki push na technologię... 

10 ODPOW. 10

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 22082
  • 65510
  • 876

Dostałem od Orange SMSa o treści: Twój telefon nie obsluguje wszystkich funkcji naszej sieci...

@lancewicz pewnie standardowe rozsyłanie SMS-ów klientom Orange. Przy okazji może ktoś zmieni telefon i/lub podpisze umowę.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2170
  • 9652
  • 72

Dostałem od Orange SMSa o treści: Twój telefon nie obsluguje wszystkich funkcji naszej sieci...

@lancewicz  jaki to telefon? Są takie przypadki, że wszystko działa, a nie ma go na liście certyfikowanych urządzeń Orange. Ewentualnie może być coś z kartą SIM.

• 16117
  • 66981
  • 868

@lancewicz  operator widzi z jakiego smartfona się logujesz i wykorzystuje to do marketingu sprzedażowego. Może np sprzęt nie ma VoLTE lub jeśli jest w zasięgu 5G nie loguje się do tej sieci i już jest przykład do podesłania nie zawsze koniecznej info, licząc na to, że każdy przecież chce mieć jak najlepsze połączenia i jakość. To niepokoi tym bardziej starsze osoby i według mnie nie zawsze jest uzasadnione, ale to prawo rynku. Tym bardziej jak zgody na takie info wydane...

Uważam to za nieco naciągane informowanie o możliwościach, które nie zawsze są konieczne do prawidłowego działania usług. To moje zdanie....warto jednak wyjaśnić co autor miał na myśli 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 196
  • 235
  • 0

@Glutnapisał(-a)

@lancewicz  jaki to telefon? Są takie przypadki, że wszystko działa, a nie ma go na liście certyfikowanych urządzeń Orange. Ewentualnie może być coś z kartą SIM.

Xiaomi Mi 8

• 2170
  • 9652
  • 72

@lancewicz , jak Ci działa to olej temat. Orange "nie lubi" starszych modeli.

• 16117
  • 66981
  • 868

@lancewicz  niby obsługuje VoLTE i wificalling, ale ma tylko LTE. Może będąc w zasięgu 5G operator sugeruje wymianę modemu z 2018 roku?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 605
  • 3110
  • 9

Póki co należy olać temat. Zobaczymy czy ktoś jeszcze dostanie taki SMS.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3975
  • 18699
  • 96

Jeżeli wszystko działa (np. VoLTE)  to można traktować sms'a jak reklamowy, ale jeżeli użytkownik korzysta z aplikacji typu mObywatel, lub innych np bankowych to warto przemyśleć zakup nowszego. Tegu typu aplikacje często wycinają wsparcie dla starszych wersji OS, ze względu na bezpieczeństwo. 

• 2170
  • 9652
  • 72

Co ciekawe np. Chrome szybciej wyłącza wsparcie niż mObywatel:

Screenshot_2026-06-14-08-55-33-586_com.android.vending.jpg

Screenshot_2026-06-14-08-54-20-505_com.android.vending.jpg