Blokada IMEI - czy wynik ze strony Orange jest rzetelny oraz stanowi twardą podstawę w lombardzie?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 42
  • 120
  • 0

Blokada IMEI - czy wynik ze strony Orange jest rzetelny oraz stanowi twardą podstawę w lombardzie?

Cześć. Czy wynik weryfikacji numeru IMEI ze strony który przychodzi na podanego maila jest rzetelny i stanowi twardą podstawę co do legalności urządzenia w kontekście sprzedaży np. przez lombardy?

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

32 ODPOW. 32

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Blokada IMEI

Tak. Zdarzały się w przeszłości awarie tego serwisu (zwracał fałszywie negatywne dane IIRC), ale w tej chwil nikt nie zgłasza nieprawidłowości, a Orange traktuje ten serwis dość serio (tzn. stara się żeby był sprawny).

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

Blokada IMEI

@6Marcin6Marcin6  warto jednak zaznaczyć, że mimo starań zawsze się znajdzie jakąś luka ( przekretacze mają sposoby) aby ominąć procedury 

To marginalny procent, ale...

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Blokada IMEI

@6Marcin6Marcin6 jeżeli na stronie po weryfikacji na stronie:

https://www.orange.pl/zobacz/weryfikacja-imei

przychodzi e-mail z informacją, że urządzenie jest własnością Orange to nie brałbym takiego urządzenia. To pewne źródło informacji. 

• 42
  • 120
  • 0

Blokada IMEI

Bo mam teraz taką sytuację że telefon kupiony z lombardu (przez Allegro) jest na reklamacji u sprzedawcy bo SIMki nie działały (telefon widział,ale funkcje żadne nie działały) tak jak przy blokadzie i mi wysyła teraz filmik że wszystko działa i że to faktycznie ten telefon ( a chłop nieprzyjemnie prowadził konwersację zarzucając mi róże rzeczy) , a zanim mu wysłałem strona pokazywała że sprzęt jest własnością Orange i ma blokadę, teraz jakimś cudem pokazuje że blokady nie ma ale nadal widnieje jako należący do Orange. Sprzedawca twierdzi że telefon legalny i że Orange wysyła powiadomienie i blokadzie (a była blokada tylko Simek bo wszystkie inne funkcje sprawne. 

• 8678
  • 35094
  • 293

Blokada IMEI

Chodzi ci zapewne o sytuację opisaną w tamtym wątku:
https://nasz.orange.pl/t5/Na-kart%C4%99/Problem-z-kart%C4%85-SIM/m-p/440273#M29982
Ja bym się na Twoim miejscu powołał (na te emaile). Plus masz już chyba telefony zablokowane. Czyli sprzedano ci towar ewidentnie trefny. Takie sytuacje się zdarzają. Mój syn miał kiedyś coś podobnego. Tylko w tamtym wypadku telefon nie był nawet wyzerowany, i syn próbował się skontaktować z oryginalnym właścicielem (na podstawie danych z rzeczonego telefonu). Okazało się że urządzenie zostało skradzione i sprawa miała finał na policji - telefon został skonfiskowany. Sprzedawca (z alledrogo) zwrócił pieniądze bez szemrania.
Inny syn miał jeszcze ciekawszy przypadek - tym razem policja wbiła mu się na przysłowiową chatę domagając się oddania zakupionego (IIRC również na alledrogo) nowego telefonu. Ten nawet nie miał żadnej blokady, w ogóle nic w transakcji nie było podejrzanego. Okazało się że sprzedawca całą partię jakiegoś trefnego towaru rozprowadzał (ta afera objawiła się pół roku po zakupie). Policjanci cierpliwie zaczekali na skopiowanie danych, wypisali pokwitowanie i zabrali telefon. Także w tym wypadku sprzedawca nie dyskutował, tylko udało się z nim dogadać w satysfakcjonujący sposób.
Myślę że masz spore szanse na pozytywne załatwienie tej sprawy, ale oczywiście nie zazdroszczę, to zawsze jest nieprzyjemna sytuacja.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Blokada IMEI

@6Marcin6Marcin6 ewidentnie widać, że coś jest na rzeczy, skoro rozmowa ze sprzedawcą jest nieprzyjemna. Lepiej odkręcić taką aukcję. Skoro urządzenie jest jeszcze własnością Orange, to raty na pewno nie zostały w całości spłacone. Teraz pewnie jakaś wpłata poszła i telefon mógł zostać odblokowany, ale ciekawe ile jeszcze tego zostało do spłaty. Podejrzewam dalej kłopoty. 

• 42
  • 120
  • 0

TAK, właśnie tam sprawdzałem wielokrotnie. Jestem w trakcie sporu reklamacji i tel jest u sprzedawcy i nagle widnieje jako bez blokady ale nadal że jest własnością Orange a sprzedawca twierdzi że to żadna postawa i że legalne wszystko 

• 8678
  • 35094
  • 293

No cóż, trafił ci się mniej sympatyczny osobnik. Ale Allegro raczej stanie po Twojej stronie, tak mi się przynajmniej wydaje. Możesz też spróbować dać mu drugą szansę, ale to ogromne ryzyko, IMHO. Sytuacja jest tym trudniejsza, że Orange nie udzieli Ci żadnych informacji (np. ile zostało do spłacenia i do kiedy, nie wspominając już o tym że nie ujawni danych klienta). Możesz spróbować wzmocnić asertywność, ale nie wiem jak nieprzyjemny lombardzista na to zareaguje.
Trudno coś doradzać, ale na Twoim miejscu chyba nalegałbym na anulowanie transakcji.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

Blokada IMEI

@6Marcin6Marcin6  dopytać na czacie Orange. Tylko nie mów, że to "nie Twój" telefon.