Czy brak Google to jedyny powód niskiego zainteresowania telefonami Huawei?

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1549
  • 5

Dodam taki temat. Czy przed brakiem google mieliście telefony huawei ? Czy tylko google jest dla was must have, że telefony Huawei nie są brane pod uwagę czy może coś jeszcze ? Ja zaczynałem od Huawei Y3 i był dobry potem miałem wiko i niestety był do d..i. wróciłem znów do huawei. Y6P teraz Y90 i po prostu nigdy Huawei mnie nie zawiódł i mam sentyment do Huawei, a brak google to dla mnie zaleta.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

Gdyby Google (USA) się nie "obraziło" nie trzeba było by kombinować z apkami. No, ale jak popracują nad rozwojem własnych aplikacji, może wrócić do gry.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

21 ODPOW. 21

• 1487
  • 5927
  • 57

@artur912  sam się zastanawiam nad przesiadką na Huawei, bo apki można sobie ręcznie instalować, a poza tym, też mają swoje repozytorium. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Dla mnie jest to w jakimś stopniu zmiana ekosystemu. Przykładowo Google Pay, zamiennikiem jest Huawei Pay który jak patrzę nie jest dostępny w Polsce (Kraje/regiony, w których dostępna jest usługa Huawei Pay (lub funkcja Karta dostępu) | Wsparcie HUAW...).

Więc odpowiadając - tak, jest to utrudnienie które mocno biorę pod uwagę.

Jeżeli ktoś nie chce być w ekosytemie Google nie musi wcale korzystać z Huawei, można zdegooglować smartfony alternatywnymi open sourcowymi systemami - tycrek/degoogle: A huge list of alternatives to Google products. Privacy tips, tricks, and links. (warto zweryfikować z czym są problemy - bo mogą być - na dane urządzenie).

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Z Huawei słabo, ale już Honory od tego samego producenta, przynajmniej od względem aparatów fotograficznych to światowa czołówka. Na minus Huawei brak usług Google, a możliwość ich doinstalowania to tylko proteza, która często się wykrzacza.

• 1487
  • 5927
  • 57

Co do popularności Huawei to też po prostu kwestia czarnego PR-u. "Nie używaj bo Chiny Cię obserwują". Gdzie indziej to nikt nie obserwuje. 🤣 Zwykła propaganda.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Wg mnie problem jest bardziej złożony. Samo posiadanie Hua to nic złego, ale część userów uparcie wgrywa apki Google spoza sklepu Play, z podejrzanych stron. Nikt za darmo tych apek nie udostępnia, zawsze ktoś musi mieć z tego korzyść. Czasem chodzi tylko o reklamy, a czasem o wgrywanie totalnego syfu.  

• 1487
  • 5927
  • 57

Gdyby Google (USA) się nie "obraziło" nie trzeba było by kombinować z apkami. No, ale jak popracują nad rozwojem własnych aplikacji, może wrócić do gry.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@artur912napisał(-a)

miałem wiko i niestety był do d..i.

co to jest wiko?

• 1487
  • 5927
  • 57

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

nigdy nie słyszałem o takiej marce, myślałem, że to literówka, albo twórczość klawiatury pytającego. W międzyczasie wyszukałem, że to budżetowa marka zachodnioeuropejska, z przeznaczeniem na półki dyskontów. Seria Y to też niska półka. Jak porównywać telefony tej klasy? Jeden może mieć mocną obudowę, inny być mydelniczką ale robić lepsze zdjęcia, jeszcze inny nie zrywać połączeń, jeszcze inny mieć rarytas - złącze jack, itd. @artur912 , co to był za model Wiko? Co w nim było do d... ?