Blokada IMEI - czy wynik ze strony Orange jest rzetelny oraz stanowi twardą podstawę w lombardzie?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 42
  • 120
  • 0

Blokada IMEI - czy wynik ze strony Orange jest rzetelny oraz stanowi twardą podstawę w lombardzie?

Tak to ja w tym wątku. Właśnie niewiadomo skąd sprzedał mi ten tel ale jestem przekonany że jest trefny tym bardziej że już po samym sposobie konwersacji wnioskuję że to nie uczciwy typ

Właśnie ja tak samo i cały czas mi próbuje z powrotem na siłę go wcisnąć ponaglając pytaniami jak go odbiorę, a jeszcze wcześniej z tekstem że kupiłem sobie nowy telefon i szukam jelenia żeby go naciągnąć, i jeszcze przed wysyłką że imei niezgodny z paragonem... kręcił i wymyslał cały czas...

*Scaliłem wpisy - moderator Wojciech.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35102
  • 293

IMEI niezgodny z paragonem? Może on się bawi w zmienianie tego IMEI? To co prawda jest nielegalne i niezbyt bezpieczne ale nie niemożliwe. Próby obejścia blokad w ten sposób nie gwarantują zachowania telefonu w przyszłości. IMHO w każdej chwili ktoś się o niego może upomnieć. No i wspieranie takich szemranych biznesmenów to tak średnio fajne jest. Zawsze możesz np. zadzwonić do organów i spytać o radę.

• 42
  • 120
  • 0

Nie zmieniał bo wysłał dowód (film) że to ten sam telefon z pokazanym imei i że jest zasięg i połączenie wykonuje, blokady nie ma obecnie (tak wynika z weryfikacji strony) ale ze własnością Orange jest w dalszym ciągu jak byk

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@6Marcin6Marcin6  jak imei niezgodny z paragonem to allegro się tym zajmie. Zgłoś bezpośrednio do nich reklamację na zachowanie sprzedawcy, a rozmowy z nim prowadź najlepiej na czacie dotyczącym danej transakcji wtedy będzie szybciej sprawa załatwiona.

• 42
  • 120
  • 0

Tylko w dyskusji allegro z nim gadam 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@6Marcin6Marcin6  oni tam mają nawet punkt w regulaminie, że jak sprawa nie zostanie rozwiązana w ciągu 14 dni to się tym zajmują. Jednak samemu można zgłosić wcześniej.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12105
  • 74

A ten paragon to od Orange jest? Pewnie sam paragon jest lewy a nie telefon.  Ogólnie to nie możesz nabyć telefonu, od sprzedawcy który nie jest tego właściwościelem.  

• 42
  • 120
  • 0

Wiem o co chodzi. Paragon za zakup od niego (ale paragon ok, tylko on bzdury totalne wypisywał bo wie że zrobił przekręt i usilnie stara się odwrócić sytuację na moją niekorzyść) 

I tak trzeba zrobić, co prawda telefon niewiele warte ale ziomek mnie zagotował swoim zachowaniem 

*Scaliłem wpisy - moderator Wojciech.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12105
  • 74

Bardzo trudna sytuacja. I wcale nie chodzi o wartość mienia tylko o to, że jest podejrzanie przestępstwa. Gdybyś ktoś ukradł ten telefon to chyba byłoby wykroczenie, ale w tej sytuacji to po prostu paserstwo.

• 42
  • 120
  • 0

Jak Allegro przejmie sprawę to mi już chyba dadzą spokój, żadnych zeznań z nic nie będę musiał robić?