- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam. Na mojej działce stoi siedem drewnianych słupów Orange. Kiedyś podłączone były do tego odcinka trzy domy. Parę lat temu sąsiad się odciął. Dwa lata temu mój dom i drugiego sąsiada przyłączyła do światłowodu inna firma, a telefony stacjonarne wygłosiliśmy, więc ze stacjonarnych usług Orange obecnie nikt nie korzysta. Choć linie dalej są podłączone do budynków, bo nikt z Orange nie pofatygował się ich odciąć. Firma na pewno nie podłączy nas do swojego światłowodu, bo to odludzie, a że nie zgodziła się na użyczenie swoich słupów dostawcy, który podciągnął nam światłowód, ten musiał postawić swoje i teraz mam na działce kilkanaście słupów.
Jak mam poprowadzić sprawę, żeby Orange zabrało swoje słupy lub pozwoliło na ich likwidację? Z góry dziękuję za porady.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Najlepiej jest złożyć taki wniosek w formie pisemnej listem poleconym na adres do korespondencji Orange
Jagiellońska 34
96-100 Skierniewice
Możesz dopisać :Pion Sieci
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Najlepiej jest złożyć taki wniosek w formie pisemnej listem poleconym na adres do korespondencji Orange
Jagiellońska 34
96-100 Skierniewice
Możesz dopisać :Pion Sieci
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
usunięcie wielu słupów
dziękuję za odpowiedź. czy do wniosku należy dołączyć oświadczenia, że ani ja, ani sąsiedzi nie korzystamy z usług stacjonarnych Orange lub inne dokumenty?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
usunięcie wielu słupów
@yoasya Oczywiście. Im więcej informacji zawrzesz w piśmie, tym mniej pytań będzie ze strony operatora i sytuacja będzie dla niego klarowniejsza. Zaznacz nr aktu notarialnego gruntu i dołącz mapkę (nawet z Google maps) z oznaczonymi słupami. Jeśli wspomnisz o braku usług świadczonych po tych właśnie słupach i konkretnie umotywujesz (np. koniecznością wykonania na tym terenie jakichś prac w których te słupy mogą przeszkadzać) myślę, że sprawę załatwisz pozytywnie. Szkoda, że nie ma miejsca w którym można by było porozmawiać osobiście, ale...nic na to nie poradzimy.
Zawsze możesz dopytać na infolinii o sprawę. Może dodadzą jeszcze jakiś szczegół
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
usunięcie wielu słupów
ponownie dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
usunięcie wielu słupów
@yoasya Cieszę się, że mogłem pomóc. Daj znać jak sprawa się potoczyła.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
usunięcie wielu słupów
Ja bym wysłał im fakturę za korzystanie z slupów na moim terenie, bez zgody. Sprawa do wygrania w sądzie. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
usunięcie wielu słupów
A kto się będzie po sądach ciągał ? Sprawa będzie się toczyć latami a na końcu się okaże że nie miałeś racji i musisz ponieść koszty sądowe. Przy odrobinie dobrej woli z ich strony wystarczy pismo (zakładamy że na tych słupach nikt inny nie jest podłączony). W najgorszym wypadku słupy znikną po 2023 kiedy Orange zacznie likwidację sieci miedzianej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
usunięcie wielu słupów
@marder Skąd ta data rozpoczęcia likwidacji sieci miedzianej?
To, że nasz ulubiony Orange mówi o sukcesach związanych z instalacją FTTH nie świadczy, że wszędzie się da zastąpić stare miedziane łącza nitkami światłowodu. Obecna sieć powstawała dziesięciolecia. Może i rozpocząć proces można, ale nikt nie wspomniał o jego zakończeniu, bo to abstrakcja. Jeden proces likwidacji kabli miedzianych przeżyłem i tyle problemów, które wygenerował mogłoby dać do myślenia przed rzucaniem obietnicami na prawo i lewo...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
usunięcie wielu słupów
To powiedział sam Prezes 🙂 Rozpoczęcie operacji w 2023, zakończenie 2030. A co z tego wyjdzie w praktyce i ile to potrwa tego nie wiedzą najstarsi górale. Nie znane są też losy abonentów do których światłowód nie zawita. Może dostaną propozycję przejścia na komórki a może tylko list pochwalny od Prezesa kończący długoletnią owocną współpracę z pomarańczowym operatorem 😁
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »