o szansach na dorejonizowanie/dogeszczenie i o ewentualnym udziale wlasnym,

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 731
  • 1996
  • 4

czy cos takiego moze miec miejsce juz po zamknieciu inwestycji z KPO?

z tego co sobie jako laik czytam, to z zasady nie robi Orange nic, jesli gdzies jes tinwestycja KPO/FERC

A jak jest w przypadku, kiedy ona zostanie rozliczona?

Upload mnie do szalu doprowadza. Innymi slowy . E-cho Choszczno zrobilo przylacze ale najwiekszy upload u nich to do 100Mbit. A ja chce od Orange 2Gbity down i up i moge sobie chciec bo oferta po BSA jest 1000/100

Moze predzej doczekam sie ze Orange kupi providera E-cho Choszczno i ujednolici oferte ?

6 ODPOW. 6

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10071
  • 42452
  • 349

W Orange największy up dla indywidualnych to 600Mbps.

Tylko wyjątkowi szczęściarze mają 8000/1000 Mbps. Czyli absolutny top to 1Gbps upload, IIRC.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16325
  • 68345
  • 881

@impetiginisatio  dorejonizowac może najszybciej operator lokalny. Jeśli ma przyłącza napowietrzne, szybciej i taniej będzie. Jeśli doziemne, po zakończeniu inwestycji, drożej i szanse mniejsze.

Możesz zawsze pisać do Orange. prośbą, o wystąpienie do  lokalnego o dorejonizowanie...ale to najmniejsze prawdopodobieństwo sukcesu 

Bierz pod uwagę fakt, że jeśli Echo zrobi przyłącze, za własną pieniądze to nie musi oddawać adresu do użytku innym operatorom.

Zgłoś też popyt na gov.pl

• 731
  • 1996
  • 4

@j131 wiem ale to na XGS-PON i to moze kiedys bo to na wsi jest.

@agat13 ja mam tam instalacje od E-cho ale - do szalu doprowadza mnie ich polityka ze w BSA daja 1000/100 max.

Jak bedzie Orange w rmach BSA dostepne to przeciez to bedzie przyciete do 100Mbit up. Czyli de facto inwestycjami z KPO wspieramy Januszex i skansen technologiczny.

• 16325
  • 68345
  • 881

@impetiginisatio  tak, ale umowa z KPO nie obejmuje Twojego adtesu, stąd moje wątpliwości co do wykorzystania starej sieci 

Przy wykupie operatora przez innego dopiero się to wyrównuje 

Ja mam to samo. Mój lokalny operator ma u mnie sieć, ale wykonaną we własnym zakresie i choć ma podpisaną umowę na rozbudowę z KPO, to mój adres nie jest w zasięgu Orange 

• 731
  • 1996
  • 4

u mnie byl wczesniej POPC - a ze w papierach bylo od latr ze byl niby vdsl to ja niby mialem powyzej i...wyspe zostawili. Umowa z KPO obejmuje moj adres, tasiemka wkopana ale... ja chce miec Orange 2gbit down 600Mbit up a oni tego w umowach o BSA LLU i dzierzawe nie zaoferowali. Zaoferowali to max co oferuja na wlasnej sieci.

W KPO wygral PSO ale jak wszyscy wiemy zrezygnowal. Orange byl 3ci wiec rozbudowe zrobilo E-cho.

No i sasiad 25 metrow dalej ma z POPC od lat 2Gbit down od Orange i stabilne 598 Mbit up.

Ja mam miec 920mbit down od E-cho i jakies 38 mbit up. Doprowadza mnie to do szalu.

Swoja droga swiatlowod inwestycje robil na wsi napowietrzna instalacje ze srodkow wlasnych. Tydzien temu kladli kable. Na stronie internet.gov.pl niby do konca wrzesnia jest a sprawdzalem mozna od zeszlego tygodnia zamawiac.

Mialem pecha ze lokalny januszex internet dostal KPO. Gdyby nie oni bylaby szansa moze ze wyspe zrobilby S-I napowietrznie i bylby 2Gbit down i 600 Mbit up.

• 16325
  • 68345
  • 881

@impetiginisatio  tym bardziej do SI pisz, bo jak skończą inwestycje, jeśli doziemne, nic nie zrobisz...