- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
dostępność usług Orange, limity prędkości
Dzień dobry,
Na mojej lokalizacji Orange i w zasadzie żaden inny dostawca nie może zestawić połączenia szybszego niż do 1 Gbps. Właścicielem tej infry jest Światłowód Inwestycje.
Wszelkie próby podjęcia tematu z właścicielem infry kończą się niczym.
Ktoś może próbował na infrze od Światłowód Inwestycje gdziekolwiek w Polsce przeprocesować coś więcej niż 1 Gbpsc ?
Czy jest inna droga - czy można zmienić właściciela infry na Orange / kogoś innego?
pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wiatrolapnapisał(-a)Czy jest inna droga - czy można zmienić właściciela infry na Orange / kogoś innego?
pozdrawiam
Ja sobie w żaden sposób tego nie wyobrażam, ponieważ to zawsze będzie infrastruktrura ŚI póki jej (hipotetycznie) nie sprzeda. To tak jakby Al. Jerozolimskie sprzedać miastu Poznań 🙂 Masz może jakiś inny pomysł?
Inna droga to taka, że jakiś inny podmiot buduje własną sieć i będzie w stanie zaoferować usługę pow. 1 Gb/s...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No to umarł w butach 😞
Jedyne wyjście , które mi pozostało to przebić się przez ścianę w piwnicy do drugiej klatki, tam już z tej samej studzienki Orange daje 2 Gbps.
Przewiert to sobie poradzę, tylko nie wiem jak załatwię biurokrację, bo pod moim numerem tylko 1 Gbps 🙂
Może ktoś ma roadmapę od Światłowód Inwestycje, kiedy planują upgrejd na wyższe prędkości...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wydaje mi się, że ograniczenie będzie jedynie "legislacyjne" a nie techniczne. ŚI to operator dla operatorów i muszą cały interes pospinać tak, by każdy z operatorów miał równe możliwości, a nie jest to mała sieć.
Jeżeli chodzi o możliwości dla użytkownika końcowego to cieszyłbym się bardziej z możliwości wyboru z tak szerokiej gamy operatorów niż przejmował ograniczeniem prędkości.
U mnie w mieście również pełno jest adresów inwestycji własnych Orange(w których z obcych operatorów to można wziąć T-Mobile) np. mój budynek, a pełno adresów wokół to ŚI i 6 operatorów do dyspozycji 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wiatrolapnapisał(-a)...
nie wiem jak załatwię biurokrację, bo pod moim numerem tylko 1 Gbps 🙂
IMHO nie załatwisz, ale jeśli ci się uda to napisz jak.
Może ktoś ma roadmapę od Światłowód Inwestycje, kiedy planują upgrejd na wyższe prędkości...
To są "tajne" dane, nikt ich nie poda publicznie. Na razie po prostu nie ma takiej opcji. To nie jest ograniczenie techniczne, więc nic nie trzeba fizycznie "upgrejdować", po prostu nie da się w takiej konfiguracji zawrzeć umowy. Przynajmniej do 2Gbps przyczyną jest wyłącznie decyzja biznesowa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Wiatrolap jak już pisaliśmy, pewnych ustaleń między operatorskich nie zmienisz. Światłowód Inwestycje jest operatorem sieci. Alternatywnym, czyli jakby obcym dla Orange.
Nie podniesiesz, nie wymusisz i dodam, że nie da nic wykopanie dziury w piwnicy...Twój adres jest zasilany z konkretnego punktu dystrybucyjnego i inny się po prostu nie podstawie w zleceniu dla technika. Zasoby są z góry określane, więc zawsze wywiad techniczny będzie się odnosił do adresu i zasobów sieciowych SI...
Takie zasady...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W sumie dałoby się to załatwić kupując lub wynajmując lokal klatkę obok(z możliwością) i tam wykupić usługę, kwestia tylko tego zapoznania się z regulaminem i kwestią korzystania z niej(usługi) poza tym lokalem…no ale jak już mamy lokal to zawsze można w nim korzystać hehe