Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwiększenie prędkości internetu

ROZWIĄZANE
kubsden
Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
Solved!

Wiadomość zawiera obraz

Cześć!
Ostatnio zauważyłem, że na wszystkich ulicach wokół mojej Orange oferuje znacznie wyższe prędkości internetu. Obecnie posiadam ofertę do 20 Mb/s (linia obsługuje max 16, a realnie mam ok. 8). Ulicę dalej jest to już 80 Mb/s. Czy jest możliwość zwiększenia prędkości u mnie? Gdzie pisać/dzwonić? Czy może nawet nie warto zawracać sobie tym głowy?
Poniżej zamieszczam mapkę, jak wygląda sytuacja (czerwony - 80 Mb/s, niebieski 20 Mb/s).
Zrzut ekranu 2019-05-12 o 18.54.47.png 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Highlighted
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji
Solution

Na Asnyka jest z tego co widać na mapach ogólnodostępnych jest inna centrala. Na Krańcowej ja widzę tylko numer 11. Pewnie to robione po ręcznym wywiadzie technicznym. Podpytaj ludzi co mieszkają u kogo załatwili sobie taki wywiad, bo już chyba Orange od tego odeszło na liniach miedziowych dla klientów indywidualnych.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 ODPOW. 8
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Wiadomość zawiera hiperłącze
A skąd masz info, że ulicę dalej jest 80tka? Wg strony https://www.orange.pl/view/mapazasiegu jest info, że jedynie 20. Może kogoś podłączono po ręcznym wywiadzie technicznym?
kubsden

Sprawdziłem jeszcze raz na podanej przez Ciebie stronie i wszystko się zgadza. Na całej ul. Asnyka i Sportowej i na połowie ul. Przeskok i Różana jest 80 Mb/s. Natomiast na Krańcowej jest dwódziestka.

Highlighted
Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji
Solution

Na Asnyka jest z tego co widać na mapach ogólnodostępnych jest inna centrala. Na Krańcowej ja widzę tylko numer 11. Pewnie to robione po ręcznym wywiadzie technicznym. Podpytaj ludzi co mieszkają u kogo załatwili sobie taki wywiad, bo już chyba Orange od tego odeszło na liniach miedziowych dla klientów indywidualnych.
kubsden

Gdzie można sprawdzić położenie centrali?

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

Wiadomość zawiera hiperłącze
Tego się nie dowiesz.

Ale możesz sprawdzić węzły VDSL Orange wg stanu na kilka tygodni wstecz. Pliki są tutaj http://www.hurt-orange.pl/operatorzy-krajowi/infrastruktura-orange-polska/

Węzeł na Krańcowej 11 wg pliku ma 10 wolnych par, więc teoretycznie powinna być opcja na podłączenie kogoś do 80. Być może jakość przewodów jest słaba i dlatego nie jest to robione. Ew. może ewidencja oczekuje na zaktualizowanie.
BORAX
Poziom 33, Ekspert Galaktyczny

@kubsden  moim zdaniem nie warto zawracać sobie tym głowy,  najlepiej popytać sąsiadów. Wygląda mi to na błąd mapy.

@Piotrekk85  Mapa chyba kłamie, przy Asnyka nie widać żadnej szafy. To droga raczej polna.

Piotrekk85
Poziom 45, Pionier Misji

A na Asnyka 3? Tam gdzie na czarnej skrzynce na listy jest litera G w Street View? Tam jest za ogrodzeniem coś schowane. W drugą stronę też.
BORAX
Poziom 33, Ekspert Galaktyczny

@Piotrekk85 Widzę żółtą rurę od gazu, a obok skrzynkę elektryczną.