Zrozumieć Orange - niewykonalne

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 36
  • 1

Jest sobie osiedle na którym prawie wszystkie budynki mają światłowód lub kablówkę. Jest też kilka domów bez tego dobrodziejstwa, które są zmuszone do korzystania z LTE/5G. Teraz najlepsze. Orange modernizuje nadajnik - montuje anteny na pasmo C. Niby super. Problem w tym, że ustawia je tak żeby na obejmowały tych domów bez światłowodu. No i teraz ci co mają światłowód mogą również korzystać z 5G 1050 a ci bez światłowodu muszę się zadowolić LTE lub ewentualnie ADSL 2 Mb/s.

Mój telefon Galaxy S23 nie łapie pasma C pomimo, że na mapie zasięgu Orange obszar jest oznaczony jako "5G do 1050 Mb/s"

13 ODPOW. 13

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21564
  • 62796
  • 860

@mdgn najczęściej budowa sieci światłowodowej jest realizowana z projektu. Widocznie projekt został tak zapisany, aby operator po wybudowaniu linii światłowodowej miał jak największy zysk przy jak najmniejszym wkładzie własnym. 

Co do nadajnika na pewno była analiza pokrycia sygnałem, wiec operator założył, że najlepsze pokrycie przy zamontowaniu takiego, a nie innego układu anten.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1488
  • 5952
  • 57

@mdgn  ma się kasa zgadzać, to nie zawsze idzie w parze z tym co chciałby użytkownik.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2847
  • 12139
  • 75

Nie rozumiem, dlaczego użytkownicy światłowodu, powinni mieć ograniczony dostęp do szybkiego 5G.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1227
  • 5071
  • 44

@mdgn 

I co w związku z tym faktem mamy napisać ?

Przykro że tak masz ale tak bywa. Jeżeli nie masz szans w najbliższej przyszłości na światłowod to może warto zainwestować w lepszy sprzęt do odbioru 5G. Mapy zawsze pokazują zasięg na zewnątrz budynku.

Ps. Ja tak zrobiłem pomino że mam światłowod na ulicy, na 5G osiągam średnio 500-600Mb.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1553
  • 5

Niech kolega poda miejscowość i ulice i zobaczymy mapę btsów

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Pociągnij se neta od sąsiada ze światłem albo kup neta satelitarnego.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Nie zaszkodzi zgłoszenie https://internet.gov.pl/

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64181
  • 825

@mdgn  obie usługi ( mobilna i FTTH) niewiele mają że sobą wspólnego jeśli chodzi o inwestycje 

W przypadku mobilnej niewiele zdziałasz, ale o światłowód możesz powalczyć, a przynajmniej dowiedzieć się co i jak z nim da się/nie da się zrobić 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 36
  • 1

@Zeusek Tyle że ja nie mam zasięgu w odległości ok 400m od nadajnika przy optycznej widoczności pomimo, że na mapie zasięgu publikowanej przez Orange powinienem ten zasięg mieć.

Co do sprzętu to upatrzyłem sobie MC8531 ale jeszcze nie ma go w u nas dostępnego. Jeśli się pojawi to biorę w ciemno.

@tolek Mam tam kilka zgłoszeń i jestem na liście KPO4. Więc jest to jakaś szansa.

@ketrasaArtur Dziwi mnie, że jedna z 3 anten od pasma C ma nieco inny kierunek niż stare anteny od niższych pasm i to akurat ten sektor który mnie powinien obejmować.

@atlas_cudow Ale to nie chodzi o to aby komuś coś zabierać. Nie wiem jaki kąt promieniowania mają te anteny ale zakładając 120° można tak je ustawić oby objąć zasięgiem cały teren a nie tak jak to wykonano czyli część terenu ma zasięg z 2 paneli a część nie ma żadnego.

* Scalenie wpisów - Bartłomiej