- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wyłączenie cybertarczy na usłudze mobilnej
Wskaż proszę adres konkretnej strony NIE ZAWIERAJĄCEJ niebezpiecznych elementów, która została na skutek działania CT zablokowana. Bo jeśli tak jak pisze @Rosiu zablokowaliśmy dostęp do strony ewidentnie phishingowej - to chyba nie jest cenzura.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
https://cert.orange.pl
The requested URL was rejected. Please consult with your administrator.
Your support ID is: 4599392860517167181
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rosiu @PiotrekDomanski Może nie w temacie ale jak wiele razy zadawałem pytanie na blog o krack nie dostałem odpowiedzi czy dwa urządzenia są bezpieczne ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sprawdzam z osobami, które wdrażały CT Mobilną czy można ją wyłączyć.
Dam znać w tym wątku.
EDIT:
Można wyłączyć przez kontakt z Biurem Obsługi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim
Jakie konkretnie modele / urządzenia ? Akurat mam możliwość odpytania albo bezpieczników albo ludzi od RGW.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dopisał moderator Wojciech: Z racji tego, że usługa nie jest już w fazie testów, to dopisze jak ją wyłączyć. Więcej w regulaminie, a w nim:
Mogą Państwo zlecać wyłączenie ochrony na poszczególnych Numerach Telefonu objętych ochroną w ramach Usługi w każdym czasie w następujący sposób:
1)za pośrednictwem Serwisu,
2)w Salonie Sprzedaży Orange,
3)telefonicznie za pomocą Biura Obsługi Klienta,
4)poprzez serwis Mój Orange lub za pośrednictwem strony internetowej www.orange.pl,
5)poprzez SMS wysyłany z Numeru Podstawowego o treści STOP OCHRONA na numer 80808.
@MrNikt- trochę wprowadzasz w błąd. Po pierwsze - proaktywna CyberTarcza mobilna (czyli taka, jak dla Neo, że dostajesz informację o infekcji) jest w fazie testów, ciężko więc wyłączyć coś, czego produkcyjnie jeszcze nie ma. Po drugie - CyberTarcza reaktywna (tj. sinkholing zagrożeń) działa dla całej sieci i nie da się jej wyłączyć - połączenia do znanych C&C będą blokowane zawsze, choćby dlatego, że zobowiązuje nas do tego Prawo Telekomunikacyjne. Ochrony przed phishingiem też nie wyłączysz. Jedyne co jest prawdą, to możliwość wyłączenia CyberTarczy dla Neo, a dokładnie proaktywnych powiadomień o zagrożenie. Absolutnie niewskazane, ale tak - możliwe. Inna rzecz to kwestia etyki przy namawianiu klientów do wyłączenia de facto ochrony, ale to już pozostawiam Twojemu sumieniu.
A z ciekawości - w czym w ogóle widzisz problem w aspekcie CyberTarczy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podsumowując nieco temat: dziękuję @Rosiu za wyczerpujące wyjaśnienia. Na dziś mi wystarczą. A czy w przyszłości, czas pokażę - będę w razie wu pisał.
I mam prośbę do moderatorów o oddzielenie wpisów na oddzielne wątki nie związanych z cybertarczą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś