Volte i Vowifi w jaki sposób zweryfikować działanie usługi?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1546
  • 5

Pewnie jest to zależne od telefonu, ale na moim telefonie w przypadku play i t-mobile jest znaczek i suwak zarówno volte jak i Vowifi. Natomiast Orange jest suwak vowifi i znaczek, ale brak suwaka i znaczka Volte. Podczas rozmowy internet idzie jako lte+ i jest znaczek przy liczniku hd+. Pytanie jest czy jeśli nie zrzuca internetu do h+ i jest znaczek hd+ to Volte działa? 

7 ODPOW. 7

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Czy działa połączenie przez WiFi najłatwiej sprawdzić właczając tryb samolotowy i następnie samo WiFi. Jeśli nadal można dzwonić i odbierać to VoWiFi działa. Jeśli nie, to nie działa.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 85
  • 328
  • 2

Ge

@artur912napisał(-a)

Pewnie jest to zależne od telefonu, ale na moim telefonie w przypadku play i t-mobile jest znaczek i suwak zarówno volte jak i Vowifi. Natomiast Orange jest suwak vowifi i znaczek, ale brak suwaka i znaczka Volte. Podczas rozmowy internet idzie jako lte+ i jest znaczek przy liczniku hd+. Pytanie jest czy jeśli nie zrzuca internetu do h+ i jest znaczek hd+ to Volte działa? 

Generalnie oficjalnie przy nowych IMS w Orange nie ma znaczka VoLTE. Jest jedynie znaczek VoWiFi. Suwak VoLTE tez chyba jest powoli usuwany. Nieoficjalnie dla Orange znaczek VoLTE moze sie pojawiac 🙂FYEEcYP.png

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 26
  • 0

Taka ciekawostka.

Mam tel. w abo w NJU mobile.

Te 2 znaki wi-fi calling oraz Volte,zależy też od marki/modelu  tel. co mnie zdziwilo.

Na moim starym Xaomi Redmi 9 miałem to i to w ramach suwaka,mogłem on-off zrobić.

Natomiast na Xaomi Redmi 14 5G ,jest tylko suwak wi-fi calling,który polecam mieć włączony caly czas.

Domyślnie ustawiło się na 5G.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 76
  • 349
  • 0

Bo ta technologia staje się tak powszechna, że jest "zaszyta" w oprogramowaniu telefonu i domyślnie włączona. Wszystko zależy od producenta telefonu.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57

Podobno w najnowszych oprogramowaniach rezygnują całkowicie że znaczka VoLTE.  W sumie jak ma być domyślnie włączone to po co.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 85
  • 328
  • 2

@Kamillo2napisał(-a)

Taka ciekawostka.

Te 2 znaki wi-fi calling oraz Volte,zależy też od marki/modelu  tel. co mnie zdziwilo.

Na moim starym Xaomi Redmi 9 miałem to i to w ramach suwaka,mogłem on-off zrobić.

Natomiast na Xaomi Redmi 14 5G ,jest tylko suwak wi-fi calling,który polecam mieć włączony caly czas.

Bo jak masz stare telefony, to zwyczajnie ikonki VoLTE, czy suwaki w ustawieniach moga byc widoczne. Z kolei, to co ja pokazalem to jedynie przyklad, ze na takim nowym telefonie Samsunga mozna sobie to wyswietlic. Generalnie Voice-Over-LTE mozna bedzie nazwac standardem gdy podziekujemy juz 2G 🙂

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1546
  • 5

@alexyppnapisał(-a)

@Kamillo2napisał(-a)

Taka ciekawostka.

Bo jak masz stare telefony, to zwyczajnie ikonki VoLTE, czy suwaki w ustawieniach moga byc widoczne. Z kolei, to co ja pokazalem to jedynie przyklad, ze na takim nowym telefonie Samsunga mozna sobie to wyswietlic. Generalnie Voice-Over-LTE mozna bedzie nazwac standardem gdy podziekujemy juz 2G 🙂

Czy możesz zdradzić w jaki sposób to wyświetliłeś ?