- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uwaga na fałszywe alerty RCB
W mediach branżowych na razie o tym cicho, ale dotarła do nas informacja o tym, że część osób w województwie podkarpackim i lubelskim (niezależnie od tego u jakiego są operatora) dostała fałszywy alert alert RCB:
Odpowiednie służby (Policja i ABW) są powiadomione, więc można zignorować tą wiadomość wysłaną ewidentnie przez uzdolnionego "żartownisia".
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jaką masz pewność, że taką umowę ma Orange a nie inny operator ??? Zobacz na screen ...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie trzeba mieć, możesz mieć z 1 który rozsyła do innych operatorów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobrze że w tym wypadku zajmie się sprawą ABW to może skutkiem bedzie coś innego niż blokada konta na platformie marketingowej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niebezpiecznik sugeruje, że sytuacja mogła wynikać z użycia odpowiednich urządzeń udajacych nadajniki (imsi catcher), albo wręcz takich smsów nie było, a cała sprawa jest związana z spreparowanymi screenami.
Od dość dawna zastanawiałem się, i ta sytuacja potęguje mój tok myślenia. Czy operatorzy nie mogliby dogadać się z bankami i ważnymi instytucjami, które takie SMS-y wysyłają, aby konkretne nazwy nadawców były zastrzeżone?
Albo wprowadzić po stronie operatorów we współpracy z zainteresowanymi stronami, weryfikację SMS-ów. Jeśli SMS nie zostałby zweryfikowany, byłby albo blokowany, albo do jego treści dodawany byłby tekst sugerujący, że to może być oszustwo.
Nie mam na temat zbyt wielkiej wiedzy, ale wydaje mi się, że jest opracowany standard. Teoretycznie jest to droższe od zwykłych SMS-ów, ale taki epuap, banki czy operatorzy przy hurtowych ilościach SMS, raczej mogliby się dogadać?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Jarek, z mojego punktu widzenia i stosowanych metod podwójnej weryfikacji, z ePUAP i banków o wysokiej reputacji, takie alerty raczej, czy ewentualnie kusiłyby ludzi o nikłej świadomości zabezpieczeń w swoich telefonach. Przecież przez założone konto tu czy tam, gdzie poziom zabezpieczeń jest wysoki, można sprawdzić co jest grane. Pośpiech nie jest dobrym doradcą, a jakikolwiek komunikat nie skutkuje natychmiastowym działaniem. Nie otwierać, sprawdzać i blokować, to nie wymagają większego wysiłku. A w mętnej wodzie najłatwiej łowi się "ryby" i raczej nie spodziewałbym się globalnej synchronizacji.