- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Usunięcie linii
Witam,
gdzie - na jaki adres e-mail mogę wysłać pismo o usunięcie słupa oraz linii przebiegającej przez moją działkę?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Usunięcie linii
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Usunięcie linii
To ciężki temat. Jeśli linia jest czynna to czeka Cię prawdziwa batalia prawna z Orange. Od razu "Zadzwoń do Saula" 😂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Usunięcie linii
Wszystko zależy od tego co "wisi" na słupie, czy można przestawić go w inne miejsce nie naruszając zasad i przebiegu istniejących kabli, czy stwarza w tym miejscu zagrożenie awarią (uszkodzeniem infrastruktury) i czy jest to słup "tranzytowy" czy "zasilający"? Jeśli sytuacja jest awaryjna w tym trybie można się porozumieć z Orange. Jeśli to tylko aspekt estetyczny, trzeba mieć na uwadze to, że dochodzą do tego koszty projektu, ustalenia ZUD i pozwolenia, oraz koszty takiej operacji (i to jest właśnie owo "pod górkę")
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Usunięcie linii
I to jest XXI wiek...
Linia jest bardzo stara i z informacji od firmy serwisowej używana tylko w części. Słup jest przechylony, liny wiszą nisko. Poza tym dzieli mi działkę na pół a chciałbym tam coś wybudować.
Dziś muszę jeszcze sprawdzić czy jest wpisana informacja w księdze wieczystej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Usunięcie linii
@lukas111 napisz pismo, zgłoszenie, że słup pochylony, ledwo się trzyma i przewody na nim wiszące zagrażają bezpieczeństwu na Twojej posesji. Pismo wyślij na adres korespondencyjny:
Orange Polska S. A.
ul. Jagiellońska 34
96-100 Skierniewice
i/lub dostarcz do salonu Orange:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Usunięcie linii
Dziękuję @ketrasaArtur , po zgłoszeniu na infolinii dziś byli z obsługi - serwis i nie jest to aż tak żeby zagrażało (nie było minie wtedy na miejscu i taką mi odpowiedź udzielili telefonicznie). Jak już to po sprawdzeniu w księdze wieczystej czy nie ma wpisów wystosuje im pismo o usunięcie linii i słupa. Najlepsze jest to że przy głównej drodze idzie linia a ta linia o której pisze jest do niej równoległa i oddalona o jakieś 50m. Mogli by to przełożyć na tą linie przy głównej drodze.
Nie wiem tylko czy ma ktoś doświadczenie w takiej sprawie - jakie są szanse na powodzenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Usunięcie linii
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Usunięcie linii
Zgodnie z prawem linia oraz słupy są częścią przedsiębiorstwa i wchodzą w jego skład. Właścicielem jest Orange a linia najprawdopodobniej od kilkudziesięciu lat stoi na mojej posesji bez zezwolenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Usunięcie linii
Jeśli napiszesz, że jest pochylony, a przewody wiszą za nisko, przyjedzie ekipa i wyprostuje i przewiesi (najskuteczniej zgłaszać na czacie, bo dziś załatwiliśmy sprawę z zapadniętą studzienką Orange). Warto wtedy porozmawiać z pracownikami, może coś poleca, podpowiedzą. Możesz też spróbować skontaktować się za ich pośrednictwem z Kierownikiem Strefy Orange, który ma szersze spojrzenia na zagadnienia sieciowe. Jeśli zaś napotkasz mur, wydaje mi się, że jeśli będziesz miał pozwolenie na budowę z gminy, to wystarczy zgłosić kolizję słupa z budową (budowa jakby wymusza zagospodarowanie przestrzenne terenu). Wtedy jako inwestor narzucasz termin rozwiązania sprawy, bo terminy budowy wymuszają porządek na terenie. Załatwiałem kiedyś taką sprawę i Orange przychylił się do wniosku o zdjęcie słupa z posesji, bo lepiej zadziałać, niż wygenerować awarię spowodowana np. zerwaniem sieci przez koparkę czy betoniarkę na budowie. Co zaś do Ksiąg Wieczystych-słupy nie są tam ujmowane, a tylko w planie zagospodarowania terenu i podkładach geodezyjnych
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »