Nie można wyświetlić tego widżeta.

Telefon łączy się z BTSem oddalonym o 6 km. Co z tym zrobić jak mam bliższy nadajnik?

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 85
  • 0

Telefon łączy się z BTSem oddalonym o 6 km. Co z tym zrobić jak mam bliższy nadajnik?

Witam

Od pewnego czasu mam problem brakiem zasiegu. Praktycznie brak zasięgu lub 1 kreska. Doszedłem do tego, ze telefon laczy sie z BTSem z innego miasta, oddalonego o 6km. Dziwne, bo niecaly kilometr od mojego domu jest nadajnik Orange.
Na infolini kazali wymienić telefon, a telefon za kilka tysi 😄 Czuby Sprawdzałem na innych telefonach i jest to samo.

Co robic?

*Doprecyzowałem nazwę tematu oraz przeniosłem z działu "Abonament" - moderator Wojciech.

11 ODPOW. 11

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 295
  • 1133
  • 4

Telefon łaczy sie z BTSem oddalonym o 6km.

@Kamilo  w ustawieniach telefonu, jakie masz wybrany preferowany rodzaj sieci?

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2690
  • 11082
  • 106

Cześć @Kamilo 

Jeśli Twoje smartfony/telefony łączą się z nadajnikiem oddalonym o 6 km to zastanawiam się czy na najbliższym nadajniku nie trwają prace modernizacyjne/przebudowa stacji BTS. Wtedy cały nadajnik jest wyłączony, co powoduje że sygnał dociera do Ciebie z innego nadajnika. Prace modernizacyjne mają one na celu:

• poprawę ich funkcjonowania,
  • przygotowanie sieci do obsługi technologii 5G.

Średni czas wyłączenia stacji na czas prac modernizacyjnych (tzw. renewal) to około 30 godzin.

W tym czasie możesz zauważyć, że:

• nie masz zasięgu lub jest on słaby,
  • połączenia są słabej jakości,
  • internet nie działa szybko,
  • są problemy z nawiązywaniem połączeń,
  • połączeni są zrywane.

Więcej informacji znajdziesz w tym linku https://www.orange.pl/omnibook/prace-modernizacyjne-sieci-mobilnej#

@Kamiloczy próbowałeś sprawdzić czy w Twojej miejscowści nie występują jakieś utrudnienia w sieci Orange. Mozesz to zweryfikować wysyłając SMS-a na numer 1533 o treści DIAGNOZUJ.

• Sprawdzimy numer, z którego wyślesz SMS - nie możesz wybrać innego numeru do diagnostyki.
• Sprawdzimy tylko obszar, z którego wyślesz SMS - nie możesz wskazać innego miejsca.
• SMS nie działa w ofercie Flex.

Po wysyłce SMS-a otrzymasz wiadomość od Orange czy w lokalizacji, w której przebywasz, występują utrudnienia.

• Jeśli tak, to otrzymasz też informację o ich rodzaju i przewidywanej dacie zakończenia (jeżeli jest znana).

Więcej informacji znajdziesz w tym linku https://www.orange.pl/omnibook/sprawdzenie-zasiegu-w-orange#

Może na tym nadajniku występować awaria, prace serwisowe, rozbudowa nadajnika lub nadajnik może być zakłócany. Jeśli to nie pomoże to spróbuj skontaktować się z doradcą na infolinii *100 lub 510 100 100 lub napisać na czacie zapytanie, co dzieje się z najbliższym nadajnikiem

Daj znać czy udało się rozwiązać problem

Pozdrawiam 🙂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19597
  • 56743
  • 770

@Kamilo podejrzewam, że może być awaria nadajnika lub konserwacja/modernizacja i na ten czas nadajnik działa z ograniczeniami lub jest wyłączony. Najpierw bym zweryfikował, co się dzieje z nadajnikiem, a w miedzy czasie wykonał test krzyżowy, przekładając kartę SIM do innego telefonu, a do dziwnie działającego inną kartę SIM i sprawdził, co się dzieje.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 470
  • 1955
  • 11

@KamiloW sumie nic z tym nie zrobisz. Sam miałem podobny problem. Tel łączyl mi się z nadajnikiem oddalonym o kilkaset metrów, który nie wspiera pasma C, a na osiedlu jest bts ze wsparciem 3.5GHz. "Ominąłem" ten problem stawiając modem 5G z routerem  i wymusiłem pasmo C. Sam telefon wykonuje połączenia przez calling WiFi.

• 12
  • 85
  • 0

5g/4g

• 12
  • 85
  • 0

wysylalem sama i nie mają żadnych awarii prac. To samo powiedzieli na infolinii.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 295
  • 1133
  • 4

@Kamilo  możesz np. wybrać tylko 4g, lub 3g/4g ? Może ten bliższy nadajnik nie ma jeszcze 5g, a telefon próbuje się z nim łaczyć.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14211
  • 58416
  • 706

@Kamilo Z samym pasmem rozmównym nic nie zrobisz. Telefon łączy się do najbliższego obsługującego to pasmo BTS-a. Wniosek: ten bliżej zasięgowo nie obsługuje Twojej lokalizacji dla połączeń głosowych...

Możesz włączyć VoLTE i wtedy łapać zasięg z nadajnika LTE "dla internetu". Smartfon będąc w dobrym zasięgu będzie realizował połączenia przez LTE, czyli z bliższego BTS-a

• 12
  • 85
  • 0

Tamara rozwiązany. Po któreś z kolei reklamacji przyznali, że to z ich strony problemy. 

Nie muszę wymieniać telefonu na inny, jak to mi wmawiali na początku;⁠-⁠)