Nie można wyświetlić tego widżeta.

Szybkość sieci komórkowej od Orange. Jaka będzie określana jako nieoptymalna?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 121
  • 370
  • 3

Jaka powinna być być szybkość sieci komórkowej, którą można by uznać za:

(oczywiście mierzoną w danym czasie i w określanym  miejscu)

1. za słabą lub bardzo słabą

2. względnie dobrą, do zaakceptowania

3. dobrą lub bardzo dobrą

W aplikacji Mój Orange możemy wykonać "Speedtest dla Internetu mobilnego" - 20.12.2024 pokazał on wyniki jak poniżej. Dodam, że mam FunBox6, oddalony od stacji przekaźnikowej ok 1,5 km.

Kris_Orng_0-1734699549698.png

Orange twierdzi, że prędkości 53/13 Ms/s są optymalne (zresztą podobne wartości pokazuje Ookla speed test) i nie ma żadnych przesłanek, że tak nie jest. Rozumiem też, że każdy wynik powyżej optymalnego należy uznać za b. dobry. Ale w takim razie jakie wartości powinien pokazywać ten test w miejscu, w którym sieć komórkowa będzie na granicy jej osiągalności. Próbowałem szukać tej informacji w Internecie, ale jej nie znalazłem lub nie umiałem znaleźć. Będę wdzięczny za odpowiedź bardziej w tym względie doświadczanych osób - przypuszczam, że będzie ona przydatna nie tylko dla mnie.

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1873
  • 8187
  • 69

Ale Funbox nie korzysta z nadajników mobilnych, to sieć po światłowodzie w przypadku Fuboxa 6.

Spójrz na Rozwiązano: Prędkość minimalna internetu lte/5g strony internetowe - Nasz Orange - 415931 odnośnie prędkości.

Odleglość od nadajnika to nie wszystko bo zależy czy jesteś wewnątrz budynku/piwnicy gdzie tłumienie sygnału powodują ściany. 

53Mbps/12Mbps w LTE do prędkość dobra i ponad średnia z rankingów speedtest.pl jak kojarzę. Jest to prędkość wystarczająca do korzystania z różnych usług, nawet do oglądania 4K na Netflixie czy YouTube.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

• 2597
  • 13931
  • 68

@Kris_Orng Na granicy utraty sygnału, około 1Mb/s mam, to już słabo jest, nie sprawdzałem w aplikacji co tam wypisuje, pewnie słaba prędkość, nadajnik teraz obciążony, to test max 15 Mb/s pokaże, nocą i te 160Mb/s uzyskuje, bo gro korzysta ze światłowodów 😎

Tak na marginesie, to mało kto się tym inter suje, chyba że po lte tnie się internet 😎

• 1873
  • 8187
  • 69

Ale Funbox nie korzysta z nadajników mobilnych, to sieć po światłowodzie w przypadku Fuboxa 6.

Spójrz na Rozwiązano: Prędkość minimalna internetu lte/5g strony internetowe - Nasz Orange - 415931 odnośnie prędkości.

Odleglość od nadajnika to nie wszystko bo zależy czy jesteś wewnątrz budynku/piwnicy gdzie tłumienie sygnału powodują ściany. 

53Mbps/12Mbps w LTE do prędkość dobra i ponad średnia z rankingów speedtest.pl jak kojarzę. Jest to prędkość wystarczająca do korzystania z różnych usług, nawet do oglądania 4K na Netflixie czy YouTube.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 691
  • 2905
  • 15

W mobilnym internecie jest taka przypadłość, że można mieć zwykłe 300Mbps a Netflix może rwać. Dla odmiany na ADSL 20 może Netflix działać stabilnie jak skała. Taki urok mobilnego internetu, że jego działanie jest z natury niestabilne i nie specjalnie można z tym walczyć. Po prostu tak jest.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6634
  • 27218
  • 217

@Kris_Orng 

FB6 nie korzysta z BTS, więc odległość FB6 od nadajnika nie ma nic do rzeczy.

Dla przykładu u mnie w domu zasięg LTE z Orange jest słabiutki:

Screenshot_20241220_171236_pl.speedtest.pro.jpg

To jednak zupełnie nie przeszkadza w normalnym korzystaniu z tego forum. Ten post przynajmniej tym właśnie łączem przesyłam.

Normalnie oczywiście korzystam ze swojego WiFi.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1817
  • 6394
  • 71

Każda sieć ma też awarie. Teraz muszę korzystać z fioletu, bo z 4G Orange wogóle nie łączy.Smarfon przerzuciło na 3G itd. Fiolet ma własny maszt inni NetWorks.

• 121
  • 370
  • 3

Dziękuję za zwrócenie uwagi - Racja, FB6 nie ma nic wspólnego z siecią komórkową - to informacja nadmiarowa. Ale "jakość" sieci komórkowej ma chyba istotny wpływ na szybkość WiFi w domu (ja mam dom w większości drewniano - gipsowy i tłumienie sygnału wewnątrz jest chyba umiarkowane - mam łącze 600 Mbs i ostatni speed test pokazał 510/104 Mbs. W pomieszczeniach na dole ze stropami żelazobetonowymi sygnał jest b. słaby, więc doprowadziłem tam kabel ethernetowy)

Od niedawna  mam IPTV od Orange - jak do tej pory działa OK.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6634
  • 27218
  • 217

@Kris_Orng 

Nie ma związku między WiFi a siecią komórkową, jeśli internet masz światłowodowy.

Natomiast propagacja WiFi w domu to osobne zagadnienie, ale nie mieszajmy do tego LTE...

• 121
  • 370
  • 3

Zgadzam się FB6 nie ma wpływu na sieć komórkową. Czy szybkość FB6 przekładała się na szybkość WiFi - chyba tak.

Ale intencją mojego pytania była następująca sytuacja: jesteś np. w aptece, masz recepty w IKP (Internatowe Konto Pacjenta) do wykupienia, ale nie możesz się zalogować do IKP, Dlatego  powstaje pytanie, czy jest to sprawa samego sygnału sieci komórkowej, czy też może inna przyczyna.

• 121
  • 370
  • 3

@tolek Twój link bardzo przydatny - dostarcza praktycznej wiedzy