- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaka powinna być być szybkość sieci komórkowej, którą można by uznać za:
(oczywiście mierzoną w danym czasie i w określanym miejscu)
1. za słabą lub bardzo słabą
2. względnie dobrą, do zaakceptowania
3. dobrą lub bardzo dobrą
W aplikacji Mój Orange możemy wykonać "Speedtest dla Internetu mobilnego" - 20.12.2024 pokazał on wyniki jak poniżej. Dodam, że mam FunBox6, oddalony od stacji przekaźnikowej ok 1,5 km.
Orange twierdzi, że prędkości 53/13 Ms/s są optymalne (zresztą podobne wartości pokazuje Ookla speed test) i nie ma żadnych przesłanek, że tak nie jest. Rozumiem też, że każdy wynik powyżej optymalnego należy uznać za b. dobry. Ale w takim razie jakie wartości powinien pokazywać ten test w miejscu, w którym sieć komórkowa będzie na granicy jej osiągalności. Próbowałem szukać tej informacji w Internecie, ale jej nie znalazłem lub nie umiałem znaleźć. Będę wdzięczny za odpowiedź bardziej w tym względie doświadczanych osób - przypuszczam, że będzie ona przydatna nie tylko dla mnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale Funbox nie korzysta z nadajników mobilnych, to sieć po światłowodzie w przypadku Fuboxa 6.
Spójrz na Rozwiązano: Prędkość minimalna internetu lte/5g strony internetowe - Nasz Orange - 415931 odnośnie prędkości.
Odleglość od nadajnika to nie wszystko bo zależy czy jesteś wewnątrz budynku/piwnicy gdzie tłumienie sygnału powodują ściany.
53Mbps/12Mbps w LTE do prędkość dobra i ponad średnia z rankingów speedtest.pl jak kojarzę. Jest to prędkość wystarczająca do korzystania z różnych usług, nawet do oglądania 4K na Netflixie czy YouTube.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szybkość sieci komórkowej od Orange. Jaka będzie określana jako nieoptymalna?
@Kris_Orng Na granicy utraty sygnału, około 1Mb/s mam, to już słabo jest, nie sprawdzałem w aplikacji co tam wypisuje, pewnie słaba prędkość, nadajnik teraz obciążony, to test max 15 Mb/s pokaże, nocą i te 160Mb/s uzyskuje, bo gro korzysta ze światłowodów 😎
Tak na marginesie, to mało kto się tym inter suje, chyba że po lte tnie się internet 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale Funbox nie korzysta z nadajników mobilnych, to sieć po światłowodzie w przypadku Fuboxa 6.
Spójrz na Rozwiązano: Prędkość minimalna internetu lte/5g strony internetowe - Nasz Orange - 415931 odnośnie prędkości.
Odleglość od nadajnika to nie wszystko bo zależy czy jesteś wewnątrz budynku/piwnicy gdzie tłumienie sygnału powodują ściany.
53Mbps/12Mbps w LTE do prędkość dobra i ponad średnia z rankingów speedtest.pl jak kojarzę. Jest to prędkość wystarczająca do korzystania z różnych usług, nawet do oglądania 4K na Netflixie czy YouTube.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W mobilnym internecie jest taka przypadłość, że można mieć zwykłe 300Mbps a Netflix może rwać. Dla odmiany na ADSL 20 może Netflix działać stabilnie jak skała. Taki urok mobilnego internetu, że jego działanie jest z natury niestabilne i nie specjalnie można z tym walczyć. Po prostu tak jest.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FB6 nie korzysta z BTS, więc odległość FB6 od nadajnika nie ma nic do rzeczy.
Dla przykładu u mnie w domu zasięg LTE z Orange jest słabiutki:
To jednak zupełnie nie przeszkadza w normalnym korzystaniu z tego forum. Ten post przynajmniej tym właśnie łączem przesyłam.
Normalnie oczywiście korzystam ze swojego WiFi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Każda sieć ma też awarie. Teraz muszę korzystać z fioletu, bo z 4G Orange wogóle nie łączy.Smarfon przerzuciło na 3G itd. Fiolet ma własny maszt inni NetWorks.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za zwrócenie uwagi - Racja, FB6 nie ma nic wspólnego z siecią komórkową - to informacja nadmiarowa. Ale "jakość" sieci komórkowej ma chyba istotny wpływ na szybkość WiFi w domu (ja mam dom w większości drewniano - gipsowy i tłumienie sygnału wewnątrz jest chyba umiarkowane - mam łącze 600 Mbs i ostatni speed test pokazał 510/104 Mbs. W pomieszczeniach na dole ze stropami żelazobetonowymi sygnał jest b. słaby, więc doprowadziłem tam kabel ethernetowy)
Od niedawna mam IPTV od Orange - jak do tej pory działa OK.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie ma związku między WiFi a siecią komórkową, jeśli internet masz światłowodowy.
Natomiast propagacja WiFi w domu to osobne zagadnienie, ale nie mieszajmy do tego LTE...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgadzam się FB6 nie ma wpływu na sieć komórkową. Czy szybkość FB6 przekładała się na szybkość WiFi - chyba tak.
Ale intencją mojego pytania była następująca sytuacja: jesteś np. w aptece, masz recepty w IKP (Internatowe Konto Pacjenta) do wykupienia, ale nie możesz się zalogować do IKP, Dlatego powstaje pytanie, czy jest to sprawa samego sygnału sieci komórkowej, czy też może inna przyczyna.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tolek Twój link bardzo przydatny - dostarcza praktycznej wiedzy