Studzienka Orange

ROZWIĄZANE

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Studzienka Orange

Byłem na placu budowy.  Studzienka się znalazła. Była zasypana ziemią. Pan majster oczyścił wieko i wygląda na to, że wszystko jest ok. Ale będą jeszcze tam kopać. Powiedziałem im,  którędy dokładnie idzie światłowód, poprosiłem o uwagę. Pan powiedział, że w razie potrzeby, gdyby faktycznie coś uszkodzili to zostawią rozkop, aż do przyjazdu technika Orange.  Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. 

BTW. Nie ma możliwości oznaczenia kilku odpowiedzi, jako rozwiązanie ale każda Wasza porada jest cenna. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

Studzienka Orange

@atlas_cudow  zguba się znalazła...

Warto zawsze zapytać i źródła, później zgłaszać 

Technicy czy monterzy w terenie wiedzą więcej niż wszystkie infolinie...tym bardziej, że sami zepsuli 😁

• 3782
  • 17343
  • 95

Studzienka Orange

Co ciekawe pan Majster przyznał się, że uszkodzili jakieś linie 6 żyłowe, prowadzące do sąsiednich bloków. Na szczęście im nic nie wiadomo, żeby ktoś się skarżył na brak internetu, więc możliwe, że miedź już była nieużywana.  Te przewody podobno były położone luźno w ziemi, bez folii czy peszla. Do mojej posesji na pewno światłowód poprowadzony jest w plastikowej rurce,. więc łatwiej zauważyć . 

• 3782
  • 17343
  • 95

Studzienka Orange

Teraz jeszcze rzuciłem okiem i wygląda na to, że Panowie przywrócili wieko do stanu pierwotnego, bo wcześniej było całe w suchym cemencie. Dla pewności zrobiłem sobię zdjęcia położenia studzienki, jakby przypadkiem znowu ją zasypali. Odmierzaniem krokami mniej więcej jej położenie względem mojego ogrodzenia, to jak skończą, sam ewentualnie oczyszczę pokrywę. 

Screenshot_20260420-181359.png

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

Studzienka Orange

@atlas_cudow brawo za postawę👏

• 3079
  • 11570
  • 68

Studzienka Orange

@atlas_cudow a co to była za ekipa? Jeśli jacyś drogowcy czy wodociągi to dobrze że im zwróciłeś uwagę bo często potrafią narobić gnoju i później operator sieci ma robotę. A jak to byli ludzie z Orange to raczej dobrze wiedzą co robią i jakie kable gdzie lecą. Wtedy nie ma co się interesować tematem.

• 3782
  • 17343
  • 95

Studzienka Orange

To ekipa od montażu gruntowych pomp ciepła. Całą okolicę rozkopali. W sumie to tam jedna osoba mówiła po polsku. W każdym razie, pan z których gadałem powiedział, że nawet jeżeli coś uszkodzą to zostawią rozkopane, do chwili przyjazdu technika.  Tam nie tylko mam przyłącze od internetu, ale też wodociąg, także trzymam za nich kciuki:)

• 3079
  • 11570
  • 68

Studzienka Orange

O ludzie to może być tam wesoło. To że zostawi rozkopane to małe pocieszenie jak później trzeba złącze robić, wstawiać mufę i zawsze powstaje newralgiczny punkt gdzie coś może strzelić za 5, 10 lat. Nie takie rzeczy już widziałem. 

• 3782
  • 17343
  • 95

Studzienka Orange

Niestety, już na to nie mam wpływu.  Wygląda na to, że Panowie na razie uważają na co co robią. Na pewno byłoby lepiej aby światłowód nie był prowadzony przez inną działkę i tak naprawdę , teoretycznie jest to u mnie możliwe, bo inna studzienka jest tuż przed moją bramą. Teraz światłowod jest jakby na około. 

• 3079
  • 11570
  • 68

Studzienka Orange

To już zależy od tego skąd i dokąd biegnie kabel i jak są połączone ze sobą studnie. A takie firmy to jest najgorsze co może być bo ryją jak krety a nie mają pojęcia o tym jakie kable są w ziemi.