Status w realizacji - internet.gov.pl. Czy będzie światłowód szybciej niż w 2027?

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

Status w realizacji - internet.gov.pl. Czy będzie światłowód szybciej niż w 2027?

@hxvbert  zatem warto zerknąć jak daleko jest już działające OPP od Twojego adresu. Czy jest ciągłość słupów od tego miejsca do Ciebie. To podnosi szanse...

Zerknij na adres do korespondencji i podpytam. Z doświadczenia wiem, co opisałem wyżej, że przeważnie przetarg wygrywa ta firma, która ma już infrastrukturę, bo tańszą oferte składają 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

@hxvbert  jako, że mają już tam infrastrukturę, może to być Nexera 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Może być jak przedmówcy mówią, ale w sumie nie ma reguły.  Tak naprawdę to bez większego znaczenia. Są miejscowości, gdzie przeplatają się różni operatorzy.  Prace i tak będą szły wg planu. Kiedy infrastruktura zostanie gotowa i oddana do użytku, to na pewno się o tym szybko dowiesz. Ale faktycznie jeżeli jest to naziemny montaż, to dużo szybciej to idzie, niż pod ziemią.

• 15594
  • 64172
  • 825

https://www.nexera.pl/pl/map/ zobacz jak daleko są w zasięgu adresy w Twojej miejscowości 

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 31
  • 0

około 150-200m

• 15594
  • 64172
  • 825

@hxvbert  pisz maila do CPPC i jednocześnie śledź postępy w rozwoju sieci. Taki dystans, to żaden dystans ..

Zapytaj sąsiadów od jakiego operatora mają przyłącza. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

Patrząc na to co działo/dzieje się w mojej wiosce to spodziewałbym się później 🙂 

W 2020 roku w części (1/4) mojej wioski (ok 1300 mieszkańców) Nexera wybudowała światłowód. Czekałem cierpliwie, miesiąc, dwa, pół roku i nic. Na początku 2024 roku na stronie internet.gov pojawiła się informacja, że do 31.12.2024 r.  u mnie będą świadczone usługi. Czekałem do końca roku, później do końca kwartału i nagle 21 lipca zaczęli. Nie Nexera, a Światłowód Inwestycje. Wszystko kopali plus kret, szybko się uwinęli. Dziś (niedziela) spawali coś w OPP, moja ulica pospawana czyli teoretycznie podłączenie splittera i będzie działać 🙂 termin świadczenia usług ze strony internet.gov 31.10.2025 r.

Ale żeby nie było tak słodko te jest kilka domów z terminem na 2027 oraz dopiero co wytypowane do konkursu

• 424
  • 1540
  • 4

U mnie jest ten sam problem. U mnie strona rządowa pokazuje, że pod koniec 2027 roku ma być światłowód, choć co jest zaskakujące, to operator lokalny, gdy zgłaszałem dostęp do internetu to poinformował mnie - dzień po zgłoszeniu - o oferowaniu w tym bloku usług światłowodowych, ale nadal nie jest dodany do listy aktywnych dostawców na stronie rządowej (pomimo że zgłaszałem to 3 miesiące temu przez strone rządową). Niestety operator oferuje tragiczne usługi (technicy też, jeden technik mówi inne rzeczy niż drugi), względem poprzedniej lokalizacji i chce przejść na innego operatora, ale nie mogę, ponieważ operator lokalny nikomu nie dzierżawi łącza i ma monopol na usługi światłowodowe w tym bloku.

deest_0-1756054165939.png.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11190
  • 65

Praktyka pokazuje że ten termin należy traktować orientacyjnie. W większości przypadków świadczenie usług następuje po tym terminie ale zdarzają się wyjątki. Trzymaj kciuki aby u Ciebie poszło sprawnie i szybko. 

• 424
  • 1540
  • 4

No ja teraz czekam na odpowiedź, że strony rządowej w sprawie weryfikacji danych, ponieważ instalacja hurtowa (choć sam nie wiem czy hurtowa) operatora lokalnego, pomimo że od 3 miesięcy mam internet od nich, to jest nadal w realizacji