Speedland Festiwal Krosno - przeciążenie sieci - brak mobilnego BTSa

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 103
  • 0

Witam. Dziś trwa Speedland Festiwal w Krośnie na lotnisku. Jest ponad 60k osób. Sieć Orange nie działa całkowicie. Mimo, że jest świetny zasięg to nie działa Internet, ani nie da się nigdzie zadzwonić (cisza w słuchawce). Otóż BTS który obsługuje lotnisko (Krosno, ul. Żwirki i Wigury 6) musiał się całkowicie przeciążyć. Problem w tym, że na imprezie nikt nie może skorzystać z Internetu ani nigdzie zadzwonić. Identyczny problem mają inne sieci. Problem jest też na osiedlu obok lotniska które obsługiwane jest przez tego samego BTSa co lotnisko - sieć padła. W zeszłym roku Orange na czas imprezy miał wspólnego z T-Mobile BTSa mobilnego, dzięki niemu działały sieci Orange i T-Mobile gdy pozostałe padły. Interesuje mnie dlaczego w tym roku BTSa mobilnego nie postawiono. Pozwolenie UKE jest (pozostało po zeszłym orku) - wprawdzie to pozwolenie T-Mobile, ale z tego BTSa leciało wtedy też Orange. W tym roku BTSa nie ma i ani Orange ani T-Mobile nie działają tak samo jak inne sieci. Niestety jest to spore zaniedbanie gdyż na taką imprezę BTS mobilny powinien być postawiony. Ktoś orientuje się może dlaczego w tym roku mobilnego BTSa nie postawiono?

3 ODPOW. 3

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@Qklon może organizator nie zgłosił do operatora takiego zapotrzebowania. Być może operatora nie ma na stanie obecnie wolnych nadajników mobilnych. Przyczyn może być wiele, a my możemy tylko gdybać, czemu taka sytuacja nastąpiła. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Qklon prawdopodobnie organizatorzy festiwalu nie wnioskowali o to nie tylko w Orange, ale i u innych operatorów sieci komórkowych również. Wskazuje na to przeciążenie wszystkich sieci. Stąd mój wniosek i to, aby spytać organizatora imprezy...operatorzy traktują takie wydarzenia jak darmową reklamę, a więc wydaje mi się, że raczej stawiają dodatkowe  nadajniki jak tylko widzą potrzebę i na wniosek zainteresowanych.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 103
  • 0

A czyli to organizatorzy muszą zawnioskować. Tego nie wiedziałem, myślałem że operatorzy ustawiają takie maszty jak widzą, że będzie taka konieczność. Powinni coś z tym zrobić bo na festiwalu to ludzie tylko gadają, ze nie ma Internetu. Przy okazji ucierpiało jedno z większych osiedli w Krośnie obsługiwane przez ten nadajnik. Jak ktoś jako główne źródło Internetu miał Internet LTE to przez 2 dni został go pozbawiony. W sobotę jeszcze 5G na paśmie C jakoś sobie radziło (LTE już nie działało) dziś (niedziela) 2x więcej ludzi i to 5G nawet rady nie daje. Zresztą upload po 5G nie poleci.

W zeszłym roku jednym ze sponsorów festiwalu było T-Mobile, być może dlatego postawili wtedy tego mobilnego BTSa, na czym w ramach NetWorks skorzystało też Orange. I w tamtym roku faktycznie te dwie sieci działały chociaż w kluczowych momentach i ten jeden mobilny BTS czasem rady nie dawał, ale przez większość festiwalu korzystać z wolnego internetu się dało i przede wszystkim dało się dzwonić, gdy ludzie korzystający z Plusa i Playa nie byli wstanie tego zrobić. W tym roku T-Mobile nie sponsoruje festiwalu i mobilnego BTSa też brak, a sieć T-Mobile i Orange leży jak inne.