Światłowód Inwestycje - Maksymalna prędkość 600Mb/s

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 85
  • 326
  • 0

Ostatnio przeglądałem adresy w moim mieście na internet.gov.pl i moją uwagę zwrócił jeden budynek gdzie jest Światłowód Inwestycje, lecz maksymalna prędkość to 600Mb/s.

mily____0-1754914085870.png

Mapa zasięgu Orange podaje że pod tym adresem kompletnie nie ma światłowodu, przy zamawianiu dostępna jest opcja 2Gb/s, natomiast konsultant na chacie mówi że jest maksymalnie 600Mb/s. Na stronach innych operatorów także jest maksymalnie opcja 600Mb/s, wyjątkami są T-Mobile gdzie jest opcja 900Mb/s (lecz API zwraca że maksymalna przepustowość na sieci to 600Mb/s), oraz INEA gdzie jest tylko 300Mb/s dostępne.

Wie ktoś o co chodzi?

Budynek obok ma normalnie 2Gb/s, a kawałek dalej jest lokalny operator i Orange świadczy usługi tam na BSA.

* W temacie doprecyzowałem etykiety i scaliłem wpisy - Wiktor

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@mily___  może tak być, że sieć jest w danym budynku na gestii innego operatora. Tak zwana sieć wewnętrzna budynku. Wtedy dostawca usługi musi skorzystać z jego infrastruktury na warunkach wynegocjowanych dla adresu.

Stąd może 2 firmy uczestniczą w jednej instalacji, bo zasoby np Orange/ SI, ale okablowanie wewnętrzne drugiej firmy.

Poza tym Orange doprowadza swoją sieć do budynków które już mają FTTH, ale sprzed inwestycji Orange.

U mnie na słupie mam 3 dostawców i już Orange nie wchodzi na ten teren, mimo, że 300m dalej ma OPP równolegle z nimi 

P.S. tu widzę infrastrukturę łączona 2 operatorów. Jak pisałem wyżej.....

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

• 15594
  • 64172
  • 825

@mily___  usługi będą realizowane na sieci innego operatora, stąd wynika ograniczenie predkosci usługi. Regulują to umowy miedzyoperatorskie 

• 85
  • 326
  • 0

Światłowód Inwestycje na sieci innego operatora? poza tym kawałek dalej jest tylko lokalny operator i Orange BSA 900Mb/s

• 85
  • 326
  • 0

@mily___napisał(-a)

Budynek obok ma normalnie 2Gb/s, a kawałek dalej jest lokalny operator i Orange świadczy usługi tam na BSA.

Wesoła 40 - SI 600Mb/s

Wesoła 42 - SI 2Gb/s

Wesoła 48 - lokalny operator, Orange 900Mb/s

mily____1-1754917751027.png

mily____2-1754917761973.pngmily____3-1754917772811.png

• 15594
  • 64172
  • 825

@mily___  może tak być, że sieć jest w danym budynku na gestii innego operatora. Tak zwana sieć wewnętrzna budynku. Wtedy dostawca usługi musi skorzystać z jego infrastruktury na warunkach wynegocjowanych dla adresu.

Stąd może 2 firmy uczestniczą w jednej instalacji, bo zasoby np Orange/ SI, ale okablowanie wewnętrzne drugiej firmy.

Poza tym Orange doprowadza swoją sieć do budynków które już mają FTTH, ale sprzed inwestycji Orange.

U mnie na słupie mam 3 dostawców i już Orange nie wchodzi na ten teren, mimo, że 300m dalej ma OPP równolegle z nimi 

• 85
  • 326
  • 0

@agat13napisał(-a)

Stąd może 2 firmy uczestniczą w jednej instalacji, bo zagony np Orange/ SI, ale okablowanie wewnętrzne drugiej firmy.

Może tak jest, ale dziwi mnie to że usługi świadczone na BSA mają większą możliwą prędkość, niż SI mimo oboje że są na sieci jednego lokalnego operatora.

Swoją drogą na dwóch screenach widać operatora "Montmay Sp z o.o." co jest całkowitym kłamstwem, na internet.gov.pl oznaczyli że w jednym budynku świadczą usługi telekomunikacyjne gdzie na geoportalu do tego budynku nie było żadnego przyłącza telekomunikacyjnego.

• 15594
  • 64172
  • 825

@mily___  widzisz...co budynek to inaczej. W przypadku  42 może  chodzić o konkurencyjność oferty. Na obcym dają mniej niż na alternatywnym swoim 😉

Nie dojdziesz bez gruntownej wiedzy o właścicieli sieci wewnętrznej, charakterze inwestycji Orange i umów miedzyoperatorskich

Czasem w grę wchodzi również stanowisko administracji budynku, która narzuca firmę instalacji.

Na razie gdybamy tworząc teorie...choć częściowo sluszne