- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaby internet w dużym mieście - co robić? Jak żyć?
Kwarantanna, praca zdalna, a internet prędkością nie powala i gdy dziewczyna zaczyna cokolwiek wysyłać (w ramach swojej pracy) to praktycznie nic nie działa.
Gdybym mieszkał w jakiejś małej wsi, to może jeszcze byłbym wstanie zrozumieć stan rzeczy. Ale mieszkam w Poznaniu. Na Sołaczu. To nie są obrzeża. Ba! Wiem, że znajomi mieszkający na obrzeżach lub w pobliskich wsiach / miasteczkach mają lepsze łącza!
Najlepsze jest to, że zamawiając internet dwa lata temu Pani w punkcie obsługi powiedziała mi, że jest plan rozbudowy światłowodów i w przeciągu roku powinna być możliwość zmiany oferty. Myślę "SUPER!"... mija rok. Nic. Mija drugi rok, Orange odzywa się z propozycją odnowienia oferty, ale światłowodu jak nie było tak nie ma.
Dostaję więc troszkę na głowę. Informacji zero, planów zero, a ja siedzę na łączu z upload 3Mb/s (gdzie wykorzystanie tych 3Mb zabija praktycznie łącze). Nie bardzo wiem co robić, do kogo się zwrócić ani czy w ogóle jest cokolwiek co mogę zdziałać.
PS. Niby są oferty internetu LTE, ale wszystkie są bardzo restrykcyjne pod względem limitów danych. A ja pracuję w IT, a dziewczyna w architekturze - jeden i drugi zawód często operuje na dużych plikach, więc wszelkie limity odpadają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podasz jakiś adres?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Naprawdę nic w okolicy nie ma. O dziwo Vectra dostarcza całkiem sensowny internet pod, uwaga, dosłownie jeden numer na całej ulicy (sprawdziłem u nich na linii), ale już od tego budynku dalej nie chcą się rozwinąć (chyba komuś po znajomości podłączyli, a ja mieszkam 2 domy obok).
Ale może Twoje Google-Fu jest lepsze od mojego i masz lepsze zdolności wyszukiwania sensownych ofert. Pozwolę sobie jednak napisać adres na priv, a nie tu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Inna opcja to próba kontaktu z Vectrą lub Ineą albo innym lokalnym operatorem i zapłacenie pełnych kosztów za podłączenie. Orange w ofercie indywidualnej tego nie oferuje. I to też nigdzie z dnia na dzień nie nastąpi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MBender można jeszcze zastosować ograniczenie i/lub podział prędkości na routerze jeżeli łączycie się z internatem po przez porty LAN w routerze. Nie jest to możne rewelacyjne rozwiązanie, ale na wzajem nie zapychany byłby upload. Dłużnej by trwało wysyłanie plików, ale łącze nie było by zapchane.
Może w międzyczasie coś się trafi ciekawa oferta, z dużym upload-em.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To tak poglądowo, bo może innym się przyda - orientujesz się jakiego rzędu to są koszta?
@ketrasaArtur
Funbox średni jest w tego typu ustawieniach + przy 3Mbit w górę małe pole do manewrów + niestety WiFi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli od "kilka tysięcy" do "kilkadziesiąt tysięcy"... Dość szeroki przedział, i pewnie trzeba sprawdzać indywidualnie. 😕
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MBender byłem w podobnej sytuacji, miałem upload 1 Mbit/s, ale na szczęście pojawił się internet światłowodowy od konkurencji. Rozumie wiec, co przeżywasz jak ktoś zacznie wysyłać. Internetu praktycznie nie ma, a ping sięga ponad 3000 ms. Wysłanie dużego pliku to koszmar. Nawet strona internatowa nie chce się w tedy załadować.
Może masz jakąś usługę internetu radiowego. Nie jest to możne rewelacyjne rozwiązanie, ale upload mogą mieć większy.
Mobilnego nie proponuję, bo tam są limity transmisji danych, a przy dużych plikach może jeszcze się w międzyczasie trafić lejek techniczny.