- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słabe prędkości na świeżo postawionym n28 którego nie ma jeszcze w bazie btsearch, czy to normalne?
Na telefonie sprawdziłem i przez przeglądarke po samym powiększeniu może i jest słabo widać ale jak kliknie się w obrazek albo opcje pełnoekranową to widać na screenach dobrze, że siła sygnału dla N28 to 75-100%,
RSRP: -98dBm,
RSRQ: -13dB,
SINR: 5dB
a dla B3,B1 to 75%,
RSRP: -101dBm,
RSRQ: -10dB,
SINR: 8dB
sprawdźcie jeszcze raz, wszystko widać w dobrej jakości, wystarczy sie przyjrzeć przynajmniej u mnie na przeglądarce chrome na andku 13 funtouch OS w moim vivo y33s v2109 z 2022, a screeny wrzucałem z kompa, gdzie speedtesty były już po kablu, przy wstawianiu zmieniłem rozmiar obrazków na średni bo myślałem że i tak bedą za duże...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słabe prędkości na świeżo postawionym n28 którego nie ma jeszcze w bazie btsearch, czy to normalne?
@ŁebDoInteresów Trudno jednoznacznie stwierdzić czy n28 jest z bliższego czy dalszego nadajnika. Na podstawie rsrp, rsrq i sinr z największym prawdopodobieństwem obstawiałbym odległość do 5 km, ale jest możliwe, że i z 10 km - to już zależy czy np. dalsza stacja jest widoczna, czy ma sektor na lokalizację użytkownika, od ukształtowania terenu etc.. Te jednostkowe dane sugerują, że w danym momencie były zakłócenia i obciążenie
W mojej przeglądarce www obrazki nie są klikalne do lepszej jakości
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
a taki wynik i parametry z godziny 8:35
najbliższy BTS:
dalszy BTS:
dajcie znać co o tym sądzicie, i co wam podpowiada doświadczenie, czy łape n28 z dalszego czy z najbliższego BTSa który jeszcze nie został po prostu zaktualizowany w bazie btsearch?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wygląda jakby ten bliższy. Więcej z pasma zasięgowego nie wyciągniesz.
Tylko na pierwszysch screenach miałeś 0,41, a teraz masz powyżej 100??
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Ronnapisał(-a)Wygląda jakby ten bliższy. Więcej z pasma zasięgowego nie wyciągniesz.
Tylko na pierwszysch screenach miałeś 0,41, a teraz masz powyżej 100??
No tak, to były wyniki z godziny 22 tamtego dnia, bo przecież to jest temat w którym zadałem pytanie, czy taki spadek prędkości w moim wypadku gdy pojawiło się potencjalnie na BTSie pasmo N28 jest normalny, z powodu np. testowania, dostałem odpowiedzi od arthura i atlasa że to bardzo możliwe
ten spadek prędkości był zakładam od razu w momencie złapania N28 przez NE211 i trwał przez kilkanaśnie godzin bo od wczoraj już prędkości są lepsze ale dzisiaj wieczorem może sprawdzę jak będzie z odznaczonym N28, czy wtedy będzie po staremu czy jednak będzie tak jak atlas napisał, że jeśli prowadzone są prace modernizacyjne/konserwacyjne to odznaczanie i zaznaczanie pasm może nic nie dać
A wracając do NR-ARCFN o który pytałem kilka postów wcześniej, czy byłby ktoś z was jeszcze w stanie zidentyfikować na podstawie tego numeru bądź innych parametrów które są teraz już na pewno widoczne, bo specjalnie zostawiłem domyślnie duży rozmiar obrazków, z którego nadajnika odbieram N28?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁebDoInteresów Teraz parametry wyglądają poprawnie i jest efekt w postaci lepszego speedestu. Obstawiam, że to zdecydowanie nie jest ze stacji oddalonej o 13 km lecz bliższej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arthurnapisał(-a)@ŁebDoInteresów Teraz parametry wyglądają poprawnie i jest efekt w postaci lepszego speedestu. Obstawiam, że to zdecydowanie nie jest ze stacji oddalonej o 13 km lecz bliższej
Skoro tak, to coś długo trwa aktualizacja bazy btsearch... rozumiem że powininenem teraz sam na podstawie jedynie wysokiego prawdopodobieństwa, że N28 może już działać na tym konkretnym nadajniku, zgłosić to do osób zajmujących się tą stroną?
Technicy w przypadku włączenia pasma do użytku komercyjnego nie powinni o to zadbać ( ͡º ͜ʖ͡º) ?
komórka w tabeli z N28 na dalszym BTSie ma date aktualizacji 4 września, a komórka na najbliższym z N1 30 sierpnia...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Btsearch to IMHO projekt hobbystyczny, taka zabawka tworzona przez garstkę(?) zapaleńców. Nikt nie ma "obowiązku" umieszczania tam danych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁebDoInteresów Na podstawie NR-ARCFN nie zidentyfikujesz lokalizacji, to zupełnie co innego
Dla stwierdzenia lokalizacji n28 raczej jest zbyt mało danych, chociaż dla LTE powinno wystarczyć
Btsearch to nie baza "urzędowa" ale tworzona oddolnie przez pasjonatów
Znając swój adres zamieszkania 🙂 sprawdź ręcznie na btsearch okoliczne stacje z tymi identyfikatorami np. cell id, to zobaczysz która to - ale to się tyczy LTE
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wiem o tym że to nie jest oficjalna baza urzędowa, ale mimo to większość odwołań jest zwykle do tej strony, nie spotkałem się jeszcze w sieci by była proponowana inna, lepsza i dokładniejsza, ba sam pomarańczowy w instrukcji do NE211 mówi, by z niej korzystać w celu znalezienia najbliższego nadajnika chociażby ( ͡° ͜ʖ ͡°)
co do NR-ARCFN dla 5G to tego, że po tym numerze nie da się zidentyfikować nadajnika nie wiedziałem, co do Cell ID, to wiedziałem, ale liczyłem że powiecie mi na podstawie zamieszczonych screenów i danych w nich zawartych czy da się z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić z którego nadajnika odbieram N28, dostałem kilka odpowiedzi że prawdopodobnie jest to najbliższy, za które bardzo dziękuję 🙂 a czy mogę zrobić coś jeszcze by to sprawdzić? Np. użyć programu, apki bądź innej strony na której będzie więcej danych za pomocą których będzie się dało jednoznacznie stwierdzić czy N28 już działa na najbliższym nadajniku?