Słabe prędkości na świeżo postawionym n28 którego nie ma jeszcze w bazie btsearch, czy to normalne?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 272
  • 870
  • 1

Słabe prędkości na świeżo postawionym n28 którego nie ma jeszcze w bazie btsearch, czy to normalne?

Jak w temacie, kilkanaście minut temu nastąpił nagły spadek prędkości, z okolic 170 Mbitów/s dl i 60 ul spadło do: 

ebDoInteresw_0-1789674401947.png

a więc pytanie brzmi, skoro po wpisaniu w gugla frazy "ile wyciąga n28?" dostałem odpowiedź od AI, że jest to realny przedział 50-200Mbitów, to znaczy że w moim wypadku trzeba poczekać (i tu pytanie do was, ile mniej więcej jeśli tak) aż to n28 sie ustabilizuje, ponieważ zostało dopiero co uruchomione jak rozumiem i są prowadzone testy?

Jeśli zaś to nie kwestia nowo uruchomionego pasma, a problemów technicznych (nie z mojej strony) to czy powinienem je (n28) odznaczyć w moim NE211 a zaznaczyć by agregowało całą reszte lub tylko konkretne (tu pytanie, jakie, do wyboru jest tylko do 2100MHz ponieważ BTS jest w mniejszej miejscowości)

pasmo n28 uruchomili 17.09.2026 i szybkość taka że nawet 1Mbita s nie ma xD.JPG

Z góry dzięki za odpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) oznaczam debeściaków: @atlas_cudow @j131 @Samotnick @Zeusek @arthur  

42 ODPOW. 42

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 915
  • 5442
  • 38

@ŁebDoInteresów W trakcie zmian na stacji trzeba się liczyć z czasowymi zakłóceniami. Jeśli na LTE wyciągałeś 170/60 to sądzę, że wkrótce to wróci do normy. Na n28 zbytnio bym nie liczył jeśli chodzi o poprawę dotychczasowych prędkości (choć kto wie - warto spróbować jak załączą) i zaznaczył pasma "tylko LTE" jeśli nie ma N78. 

Na swoim routerze jako pasma towarzyszące 5G N78, mam tylko zaznaczone LTE B1, B3, B7, reszta odznaczone 

• 272
  • 870
  • 1

Ok dzięki za info, robiłem speedtesty przez ostatnią godzine i powoli prędkości rosną, więc jeśli jutro z rana prędkości wrócą do normy całkowicie to wtedy zostawię n28, jak nie to odznaczę i zaznaczę B1, B3 i B7 lub B8 

ale temat pozostawie jeszcze otwarty jakiś czas, niech reszta się wypowie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• 272
  • 870
  • 1

Pierwsze speedtesty po wi-fi z tela (vivo y33s v2109) 

1000003360.jpg

1000003362.jpg

wygląda na to, że wszystko wraca do normy, nie wiem tylko czy to zasługa n28 bo nie jestem na kompie i nie mam hasła pod ręką do NE211, tzn. mam gdzieś w galerii tela zdjęcie ale nie znajdę teraz, po południu sprawdze na kompie czy jest agregowane n28

EDIT dobra jednak znalazłem szukając po dacie październik, agreguje n28 

1000003364.jpg

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1408
  • 6674
  • 51

W Twoim przypadku zapewne 5G700 coś daje i ja bym pozwolił na agregacje z innymi pasmami. Nie warto się ograniczać gdy nie ma się na nadajniku palety pasm do wyboru.

Tutaj nawet nie chodzi o szybkość ale stabilność połączenia, wiadomo że każde pasmo inaczej się roznosi w powietrzu.

Osobiście mam tak ale na nadajniku mam prawie wszystkie pasma oprócz 5G700.

Zrzut ekranu 2026-09-18 073615.png

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4553
  • 22944
  • 106

@ŁebDoInteresów  Rano zwykle lepiej wypada speed test , bo jest dużo mniejsze obciążenie sieci. Parametry sygnału nie są bardzo złe, ale daleko mi do poprawnych. 

• 915
  • 5442
  • 38

@atlas_cudow @ŁebDoInteresów Jak na taki niski sinr i rsrp to biorąc pod uwagę, że to nie jest N78, speedtest jest całkiem niezły 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4553
  • 22944
  • 106

No właśnie wg mnie transfery ma podejrzenie dobre, dlatego proponuję sprawdzić wieczorem. To ,  że RSRQ pokazuje "obciążony" nadajnik w godzinach porannych to w sumie nic nie znaczy. Ostanio miałem okazję porównać NE211 i D-Linka ODU.  Wszystkie parametry były totalnie różne a routery były obok siebie 🙂  D-link pomimo, że pokazywał dużo gorsze parametry, transfery miał prawie takie same jak TP-Link. Teraz Trochę żałuję, że kupiłem TP-Linka zamiast połowę tańszego D-Linka. 

• 915
  • 5442
  • 38

@atlas_cudownapisał(-a)

No właśnie wg mnie transfery ma podejrzenie dobre, dlatego proponuję sprawdzić wieczorem.

Czyli nie chwalić dnia przed zachodem słońca 😉

• 272
  • 870
  • 1

Godzina 13:30 i cyk, prędkość spada do 60 dl i 30 up, ciekawe jak bedzie wieczorem, dam znać i w razie wyników jak w pierwszym poście, odepne n28 

speedtesty teraz robiłem w dalszym ciągu po wi-fi w telu vivo y33s v2109 jakby co