- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam.
Tydzień temu na mojej ulicy pojawili się panowie monterzy i podwiesili kabel światłowodowy, w tym na słupie, będącym na mojej posesji. Nadmiar został oczywiście umieszczony i pojawił się cieńszy przewód, na końcu którego można dostrzeć zielony pigtail. Z tego co sprawdzałem na kilku stronach, w przypadku mojego adresu, rozbudowa nie jest planowana. Czy jest zatem możliwe, aby mimo wszystko światłowód został doprowadzony do mojego domu? Dodam, że popyt był zgłaszany w wakacje 2021 roku, gdy tylko dowiedziałem się o planowanej budowie światłowodu w mojej okolicy. Podkreślę również, że korzystam już z neostrady od Orange VDSL 80/8 Mb/s. Załączam zdjęcia uchwyconego słupa ze światłowodem.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Firestone Tego typu kable (z zieloną wtyczką na końcu -cieńsze) są wykorzystywane dom podwieszek do domu. przy pewnym rodzaju inwestycji tak właśnie się kończy instalację w ramach inwestycji. Zostawia się już wyspawany odcinek kabla, który później monter-instalator podwiesi do domu klienta. Wiele razy widziałem ulicę i co budynek prócz skrzynki zapasu i puszki OPP zwinięty docelowo odmierzony odcinek instalacji (w Warszawie na Włochach tak robili). Przypuszczam, że jeżeli nie ma w zasięgu długości tego kabla innej posesji niż Twoja, to jest on założony dla Ciebie. Warto to zweryfikować na stronie Orange na Mapie Zasięgu (oczywiście po zakończeniu inwestycji i oddaniu jej do użytku) lub napisać adres, a może coś wywęszymy...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pytanie dotyczące podłączenia światłowodu
@Firestone szkoda że nie dopytałeś o to ekipy monterskiej (kierownika) może by wiedzieli, warto abyś sprawdzał swój adres w mapkach zasięgu w necie, może będzie możliwość podłączenia i Ciebie. Dopytam, czy obok twojej działki lub na przeciwko są adresy które od początku miały być podłączone do światłowodu?, bo być może to przyłącze na te adresy 🤔
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Firestone Tego typu kable (z zieloną wtyczką na końcu -cieńsze) są wykorzystywane dom podwieszek do domu. przy pewnym rodzaju inwestycji tak właśnie się kończy instalację w ramach inwestycji. Zostawia się już wyspawany odcinek kabla, który później monter-instalator podwiesi do domu klienta. Wiele razy widziałem ulicę i co budynek prócz skrzynki zapasu i puszki OPP zwinięty docelowo odmierzony odcinek instalacji (w Warszawie na Włochach tak robili). Przypuszczam, że jeżeli nie ma w zasięgu długości tego kabla innej posesji niż Twoja, to jest on założony dla Ciebie. Warto to zweryfikować na stronie Orange na Mapie Zasięgu (oczywiście po zakończeniu inwestycji i oddaniu jej do użytku) lub napisać adres, a może coś wywęszymy...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 są trzy budynki jednorodzinne praktycznie przy mnie, jeden naprzeciwko, drugi obok, po lewo i z tego co widziałem w przypadku tego pierwszego był ten sam cieńszy kabel co u mnie. Natomiast w przypadku tego naprzeciwko ten gruby kabel idzie od mojego słupa do niego, ale nie patrzyłem dokładnie czy tam też jest cienki przewód. Mogę podać adres, aby pomóc w odpowiedzi na moje pytanie: Wielogóra, ul. Ceglana 19A (Mazowieckie).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Firestone na razie na tym adresie nie ma widocznych usług światłowodowych, sprawdzaj regularnie tu:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Firestone jak już napisał @slav72 nie ma tego adresu w żadnej bazie inwestycji. Ja znalazłem jeszcze jednego operatora w okolicy . To Fiberhost. Może warto przejść się po okolicy i zobaczyć jakie jest oznaczenie na skrzynkach umieszczonych w tych stelażach zapasu. Jeśli to Orange, to daj znać...popytamy dalej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej @Firestone
Musisz zgłosić zapotrzebowanie na usługę światłowodową na następujących stronach https://wyszukiwarka.uke.gov.pl/ i w prawym rogu nacisnąć zgłoś popyt na światłowód i czego podać miejscowość i jak chcesz prędkość internetu a także na stronie Orange kiedyś był formularz deklaracja w sprawie przyłączenia światłowodu (ale nie wiem czy on jeszcze jest) albo możesz napisać taką prośbę o założenie światłowodu z podpisami sąsiadów i wysłać do Orange taką prośbę na adres
Orange Polska S.A.
ul. Jagiellońska 34, 96-100 Skierniewice
Dział Inwestycji i planowania.
z prośbą o odpowiedź.
Tutaj jest link do strony https://www.orange.pl/view/mapazasiegu?footerlink=true&_ga=2.91124186.137881156.1555393363-119588773... Gdzie można wpisać adres zamieszkania i jeśli nie będzie dostępny w bazie to z boku będzie informacja wyślij zgłoszenie. Trzeba wejść i wypełnić zgłoszenie. Także tutaj może zgłosić zapytanie o plan inwestycyjny: https://www.polskacyfrowa.gov.pl/strony/o-programie/dostep-do-szybkiego-internetu/
Nawet możesz nie wysyłać tylko online wypełnić wniosek i wyślij link sąsiadom aby online przesłali do Orange podsyłam linka https://www.orange.pl/zobacz/swiatlowod-zgloszenie
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@FirestoneDuży zapas jest na przelocie kabla rozdzielczego lub w tym miejscu będzie OPP a mniejsze zapasy to kable przygotowane do domków. Musisz dowiedzieć się kto to buduje i później drążyć temat kiedy będą podłączać klientów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po zastosowaniu się do porad wymienionych wyżej, udało się wykonać dość duży krok na przód. Dzisiaj pojawił się mail od getfibre.pl, informujący o tym, że adres został ujęty w planach.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »