- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przyłącze światłowodu - słup na działce
Dzień dobry,
W mojej okolicy firma Polski Światłowód Otwarty montuje sieć światłowodową. Mój adres znajduje się na liście do przyłączenia, jednak w moim przypadku sieć jest prowadzona napowietrznie na słupach, podczas gdy na mojej posesji mam już przygotowany zakopany arot do granicy działki – gotowy na doprowadzenie światłowodu ziemią.
Chciałbym wykonać na swojej działce metalowy maszt/słup, po którym technicy mogliby sprowadzić światłowód z linii napowietrznej do ziemi, a następnie wprowadzić go do arota.
Proszę o informację, jakie są wymagania Orange (lub ogólne wytyczne) dotyczące takiego masztu:
-
jaka powinna być wysokość masztu (np. czy powinna sięgać do wysokości linii napowietrznej),
-
jaki materiał i średnica / przekrój są akceptowalne,
-
czy maszt musi mieć uziemienie, tabliczkę informacyjną, itp.,
-
czy Orange dopuszcza takie rozwiązanie przy przyłączu z sieci napowietrznej,
-
czy istnieją może rysunki techniczne lub specyfikacje (np. w formie PDF), z których można skorzystać przy wykonaniu takiego słupa.
Chciałbym uniknąć sytuacji, że po wykonaniu masztu technicy odmówią podłączenia ze względu na niezgodność z wymaganiami Orange.
Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie wskazówki.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogółem w rekomendacjach Orangea dla deweloperów nie ma zawartych takich informacji (https://www.orange.pl/medias/omni/lp/b2c/dokumenty/inne/Rekomentacje_deweloperow_ws_budowy_sieci.pdf). A słup po której stronie jest?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słup z główną linią światłowodu operatora jest na drodze publicznej, ok 1m od granicy mojej działki. Chcę umieścić swój słup/maszt w miejscu czerwonej kropki i wykorzystać arot zaznaczony na czerwono. Firma projektująca i wykonująca sieć w ramach programu FERC nie widziała przeciwwskazań do takiego rozwiązania. W piwnicy mam już gotową serwerownię z całym osprzętem sieciowym, stąd takie rozwiązanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MTobolewski wedle przepisów o logiki powinien to być słup strunobetonowy telekomunikacyjny
Wysokość zależy od wysokości mocowania na innych słupach, oraz kąta nachylenia kabla od słupa do domu. W Twoim przypadku liczy się tylko nawiązanie do słupa operatora i zabezpieczenie wysokością podpięcia do słupów na tyle,żeby nie został zerwany przez wyższe pojazdy, jeśli przechodzi nad drogą
https://www.skladkabli.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=289_364&products_id=4561
Tak to wygląda.
Dodam jednak, że u mnie operatorzy stosują rury aluminiowe ( krótkie dystanse od słupa energetycznego do no bramy, czy ogrodzenia, do których montują owe rury. Podobne są do tych od znaków drogowych, tyle, że dłuższe.
Patrząc na mapkę, to wystarczy sztyca zamocowana do ogrodzenia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 Wykonawca i projektant stwierdzili że może być metalowa sztyca z zachowaniem skrajni min 4.5 m i na takie rozwiązanie się obecnie zapatruję, konkretnie to: https://www.energomania.pl/product-pol-888-Slup-uliczny-oswietleniowy-StreetPole-MAX-5m-szary.html
Główna linia jest umieszczona na dokładnie takich słupach jak wspominasz w poście - temat dotyczy tylko przyłącza ze słupa operatora "do mnie".
Ale żeby uniknąć sytuacji że Orange odmówi montażu w taki sposób, szukam konkretniejszych informacji u źródła - stąd post 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MTobolewski jeśli operatorem jest PSO, to oni dyktują warunki wykonania przyłącza. Orange tylko montuje router za gniazdem optycznym i ONT założonym przez PSO
Na widok tej sztycy, PSO nie zaprotestuje, tym bardziej Orange
To sztyca zejściowa na posesję, a więc im wyższa, tym lepsza...ale bez przesady
Ma być bezpiecznie i estetyczne
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie tak operator zrobił. Słup żelbetonowy i rura
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U znajomego nie chcieli zejść na ziemię przed posesją, bo w projekcie było wszystko górą, nie wiem jaka firma robiła
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MTobolewski czasem tak bywa, że trzymają się wytycznych projektu.
Dlatego negocjuj...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarcinKetrzyn No u mnie nie zejdą przed posesją, dlatego chcę własny słup na swojej działce
@agat13 Dzięki, poczekam w takim razie na moment przyłączenia przez operatora.