Problemy z siecią okolice Orzysza

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 34
  • 0

Witam,

czy macie jakieś wieści dot. modernizacji sieci w Orzyszu i okolicach? Mój net na działce de facto nie działa. Mam parametry na poziomie 1 Mbps, choć jeszcze rano było to 70 😞 

7 ODPOW. 7

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57

@SzperaczMaster  pytaj w BOK.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

Orange jak się nie mylę, wysyła SMS z modernizacją. Zadzwoń do BOK.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 34
  • 0

Dzieki za info. Zadzwonię. Może i wysyła smsy, ale mówię tu o necie z routera zewnętrznego na działce, a ja siedzę w domu i dostałem push z rana z routera, że sieć padła. No i ta sytuacja trwaaa 🙂 Ale sprawdzę u źródła. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

W niektórych routerach, SMS-y są w panelu. Jak rozumiem, masz włączone automatyczne pasma? Czy ustawiałeś wszystko ręcznie 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@SzperaczMaster 

U mnie też sieć niedawno padła, zjazd z ~600Mb do ~5Mb, wieczorem wróciło do normy.

Czasami przy awarii przełączy się na inny nadajnik a gdy jest po awarii to router nie przełączy się i trzeba zrobić restart routera.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64168
  • 825

@SzperaczMaster  zapytaj na infolinii o lejek techniczny. Czy masz założony na numerze. Generalnie stacje w okolicy są przeciążone i takie ogólne info jest jak wróżenie z fusów.

Z apki NetMonster podaj szacunkowy poziom sygnału z określonego adresem nadajnika. To pomoże w ewentualnym rozeznaniu sprawy 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1546
  • 5

Trudno powiedzieć, ale w miejscowości są 3 BTSy więc jak nie jeden to z drugiego powinien być sygnał awaryjny ale widocznie router nie widzi. Niestety minus jest taki że ani routerem ani smartfonem nie da się wybrać dowoli przekaźnika i trzeba przeczekać awarię.