- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przesunięcie słupa ze światłowodem
Hej, mój problem wygląda następująco:
na mojej działce stoi drewniany słup telekomunikacyjny, od którego idą 2 kable do słupa na działce moich rodziców. Nie przeszkadzaloby mi to gdyby nie fakt że kable idą dokładnie przez środek działki, na której chciałabym budować dom, a póki co nie ma takiej możliwości. Jednego kabla rodzice nie używają, więc teoretycznie można by go ściągnąć, ale niestety używają światłowodu i jest im to potrzebne. Nie wiem jak mam to obejść, czy mam osobiście z mapami iść do Orange i porozmawiać co będzie najlepsze, czy wysyłać wnioskii o przesunięcie? Dodam że światłowód jest z innej firmy, nie z Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@monka123 czy nieużywany kabel należy do Orange, czy też do innego operatora?
W przypadku światłowodu zgłoszenie zrób do operatora światłowodu. Orange nie zajmuje się nie swoją infrastrukturą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@monka123 pytanie podstawowe do kogo należą słupy? Czasem na podbudowie Orange inny operator coś wiesza, ale przestawienie słupa leży w gestii Orange. Słup trzeba przestawić i tym musi się zająć jego właściciel, ale przewieszanie kabli jest w gestii usługodawcy. Warto się zastanowić nad zakopaniem kabla w rurce HDPE i przygotowanie drogi kablowej pod Twoja budowę.Napisz jak jest, podpowiemy co dalej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@monka123 na forum są podobne tematy, poczytaj na przykład to:
Rozwiązano: Przesunięcie słupa - Nasz Orange
Rozwiązano: Przesuniecie słupa - Nasz Orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@monka123 Porozmawiaj z rodzicami z kim mają umowę podpisaną na ten światłowód wtedy już będziesz wiedzieć do kogo się zwrócić w sprawie przesunięcia słupa lub zmiany przebiegu kabla.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli to słupy Orange to temat zgłasza właściciel działki pisemne. Należy dołączyć do niego akt własności nieruchomości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Temat w zasadzie należy prowadzić dwutorowo:
1. Jeśli faktycznie słup jest Orange to musisz się zwrócić do tego operatora o warunki techniczne przesunięcia tego słupa. Skoro chcesz tam coś budować i słup ci przeszkadza to będziesz to robił na swój koszt. Ale.. sam tego nie zrobisz. Musi to wykonać autoryzowany podwykonawca wskazany przez Orange, więc w zasadzie od razu możesz z tym problemem uderzyć do np. firmy Tpteltech lub Eltel ( w zależności gdzie mieszkasz i która z tych firm tam działa).
2. Identycznie musisz się zwrócić do właściciela kabla optycznego. Tutaj pewnie będzie trochę łatwiej bo jak Orange przestawi słup to firma od tego kabla wpadnie i przełoży lub wymieni swój kabel optyczny.
Powodzenia bo to na bank trochę potrwa...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonim TP Teltech nic Ci nie pomoże. Oni muszą dostać zlecenie od Orange. Analogicznie z każdym innym podwykonawcą czy spółką córką.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W każdej firmie pracują normalni ludzie. Tpteltech nie jest wyjątkiem... 😁
Złapie kontakt z kimś, kto mu zechce pomóc, to taki pracownik Tpteltech czy Eltela poprawnie poprowadzi dalej temat i sam zadba o to, żeby otrzymać takie zlecenie od Orange.
Jak napisałem - to kwestia czasu i kosztów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Takiego spotkać to byłby prawdziwy cud 🙂
- « Poprzedni
- Następny »