- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z jakością rozmów głosowych Orange
@IreneuszCDnapisał(-a)Zapomniałem o tym, chyba nie było to tu pisane, jak wyłączy się Volte, ja na swoich telefonach mam taką opcję, to głosowe połączenie idą po 2G, bez kombinacji z kartami sim, co do starszych ludzi sporo ma telefony z poprzedniej epoki, z 2G i 3G, sporo takie kupiło nowe niedawno, sam mam w szufladzie 2, więc pozostają młodzi i w średnim wieku, ci chyba ogarną konfigurację sim karty, na Android to proste jest, na iPhone też do ogarnięcia, są poradniki w sieci.
Moja babcia ma "prosty" telefon z VoLTE, kupiłem jej przed wyłączeniem 3G, aby polepszyć jakość rozmów. Z powodu niedosłuchu przy połączeniach przez 2G miała problem z usłyszeniem rozmówcy. Dzięki VoLTE i kodekowi EVS rozmawia jej się znacznie lepiej.
W sytuacji awaryjnej nikt nie będzie szukał poradnika w sieci "jak wyłączyć VoLTE". Szybciej będzie poszukać miejsca z lepszym zasięgiem. Gorzej, jeśli potrzebujesz zadzwonić po pomoc, ale jesteś unieruchomiony... Wiem, że to skrajna sytuacja i mało prawdopodobna, ale sieć powinna być niezawodna również - a może przede wszystkim? - w takich sytuacjach. Niestety Orange nie jest. Nie dyskutujmy o możliwych obejściach problemu, poradnikach itd. - gdyby nie było problemu po stronie sieci, to dyskusja o obejściu problemu nie byłaby wcale potrzebna.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)@ksqJaki to telefon?
Maxcom MM827. Na szczęście w jej miejscu zamieszkania zasięg jest bardzo dobry.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Serio on obsługuje VoLTE? Linkuje rozmowę na HD? Pytam bo sam szukam takiego telefonu..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)Serio on obsługuje VoLTE? Linkuje rozmowę na HD? Pytam bo sam szukam takiego telefonu..
Obsługuje. Dzwoniąc z Galaxy S24+ mam kodek EVS-SWB 24.4 kbps - mogę to jeszcze dzisiaj potwierdzić dla pewności.
Wada: na baterii trzyma max 3-4 dni przy włączonym VoLTE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spoczko. Dzięki za info:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja tylko powiem, że odbiegacie od tematu. Druga sprawa tak - tu się nie wiem czemu dyskutuje o obejściach problemu 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ksqnapisał(-a)Obserwuję ten wątek od dłuższego czasu. W mojej opinii można go dość prosto podsumować:
- Orange ma problemy z działaniem LTE przy niskiej sile sygnału, RSRP -110 dBm i poniżej
- potwierdzają to zarówno doświadczenia użytkowników, jak i szeroko opisane na poprzednich stronach doświadczenia z modułami w windach - podparte danymi o sile sygnału, użytym sprzęcie i porównaniem z T-Mobile w identycznych warunkach radiowych, i nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą, że tych danych w wątku nie ma...
- T-Mobile miało bardzo podobny problem, ale zdołało się z nim uporać w ciągu 3 miesięcy
- W Orange przy tak niskiej sile sygnału komunikacja zamiera, co wiąże się również z brakiem handoveru do GSM, nawet przy próbie wykonania połączenia alarmowego
- Problem z wykonaniem połączenia alarmowego można obejść wyłączając lub wyjmując kartę SIM, co dla nas - obytych technicznie - nie jest problemem, ale przeciętny użytkownik tego sam nie zrobi! Nie wyobrażam sobie starszej osoby z "prostym" telefonem z LTE, która będzie w stanie to zrobić w sytuacji awaryjnej.
Dodam jeszcze kilka moich przemyśleń, takich na chłopski rozum...
- Może na niektórych telefonach problemu nie widać (zbyt często), bo lepiej radzą sobie w trudnych warunkach radiowych - osiągają lepsze RSRP ze względu na bardziej czułe anteny, lepszy tor radiowy, lepszy modem?
- Po cichu liczę na to, że Orange będzie mogło zabrać się za rekonfigurację gdy zakończy się umowa o RK z Play - być może to ich blokuje? Czy ten problem w T-Mobile został rozwiązany gdy jeszcze mieli RK dla Play, czy już po?
- Być może handover do GSM jest poprawnie skonfigurowany, ale przy niższym RSRP niż -110 dBm? Może jest "dziura" pomiędzy -110 dBm a powiedzmy -120 dBm, gdzie sieć jeszcze powinna działać, więc nie zrzuca do GSM, ale że nie działa, to mamy efekt "zamrożenia"?
eNodeb 1:1 współdzielony z T-Mobile, co potwierdzają i pozwolenia UKE i pomiary z sip2pem.
Moc sygnału jest identyczna jak w T-Mobile, to samo urządzenie Orange cisza, T-Mobile działa
- « Poprzedni
- Następny »