Problemy z jakością rozmów głosowych Orange

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 13
  • 0

@IreneuszCDnapisał(-a)

Zapomniałem o tym, chyba nie było to tu pisane, jak wyłączy się Volte, ja na swoich telefonach mam taką opcję, to głosowe połączenie idą po 2G, bez kombinacji z kartami sim, co do starszych ludzi sporo ma telefony z poprzedniej epoki, z 2G i 3G, sporo takie kupiło nowe niedawno, sam mam w szufladzie 2, więc pozostają młodzi i w średnim wieku, ci chyba ogarną konfigurację sim karty, na Android to proste jest, na iPhone też do ogarnięcia, są poradniki w sieci.

Moja babcia ma "prosty" telefon z VoLTE, kupiłem jej przed wyłączeniem 3G, aby polepszyć jakość rozmów. Z powodu niedosłuchu przy połączeniach przez 2G miała problem z usłyszeniem rozmówcy. Dzięki VoLTE i kodekowi EVS rozmawia jej się znacznie lepiej. 

W sytuacji awaryjnej nikt nie będzie szukał poradnika w sieci "jak wyłączyć VoLTE". Szybciej będzie poszukać miejsca z lepszym zasięgiem. Gorzej, jeśli potrzebujesz zadzwonić po pomoc, ale jesteś unieruchomiony... Wiem, że to skrajna sytuacja i mało prawdopodobna, ale sieć powinna być niezawodna również - a może przede wszystkim? - w takich sytuacjach. Niestety Orange nie jest. Nie dyskutujmy o możliwych obejściach problemu, poradnikach itd. - gdyby nie było problemu po stronie sieci, to dyskusja o obejściu problemu nie byłaby wcale potrzebna. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3023
  • 13039
  • 76

@ksqJaki to telefon?

• 5
  • 13
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@ksqJaki to telefon?

Maxcom MM827. Na szczęście w jej miejscu zamieszkania zasięg jest bardzo dobry. 

• 3023
  • 13039
  • 76

Serio on obsługuje VoLTE? Linkuje rozmowę na HD? Pytam bo sam szukam takiego telefonu..

• 5
  • 13
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Serio on obsługuje VoLTE? Linkuje rozmowę na HD? Pytam bo sam szukam takiego telefonu..

Obsługuje. Dzwoniąc z Galaxy S24+ mam kodek EVS-SWB 24.4 kbps - mogę to jeszcze dzisiaj potwierdzić dla pewności.

Wada: na baterii trzyma max 3-4 dni przy włączonym VoLTE. 

• 3023
  • 13039
  • 76

Spoczko.  Dzięki za info:)

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 93
  • 338
  • 2

Ja tylko powiem, że odbiegacie od tematu. Druga sprawa tak - tu się nie wiem czemu dyskutuje o obejściach problemu 🙂

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 101
  • 0

• @ksqnapisał(-a)

Obserwuję ten wątek od dłuższego czasu. W mojej opinii można go dość prosto podsumować:

• Orange ma problemy z działaniem LTE przy niskiej sile sygnału, RSRP -110 dBm i poniżej
    • potwierdzają to zarówno doświadczenia użytkowników, jak i szeroko opisane na poprzednich stronach doświadczenia z modułami w windach - podparte danymi o sile sygnału, użytym sprzęcie i porównaniem z T-Mobile w identycznych warunkach radiowych, i nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą, że tych danych w wątku nie ma...
    • T-Mobile miało bardzo podobny problem, ale zdołało się z nim uporać w ciągu 3 miesięcy
    • W Orange przy tak niskiej sile sygnału komunikacja zamiera, co wiąże się również z brakiem handoveru do GSM, nawet przy próbie wykonania połączenia alarmowego
    • Problem z wykonaniem połączenia alarmowego można obejść wyłączając lub wyjmując kartę SIM, co dla nas - obytych technicznie - nie jest problemem, ale przeciętny użytkownik tego sam nie zrobi! Nie wyobrażam sobie starszej osoby z "prostym" telefonem z LTE, która będzie w stanie to zrobić w sytuacji awaryjnej.

Dodam jeszcze kilka moich przemyśleń, takich na chłopski rozum...

• Może na niektórych telefonach problemu nie widać (zbyt często), bo lepiej radzą sobie w trudnych warunkach radiowych - osiągają lepsze RSRP ze względu na bardziej czułe anteny, lepszy tor radiowy, lepszy modem?
    • Po cichu liczę na to, że Orange będzie mogło zabrać się za rekonfigurację gdy zakończy się umowa o RK z Play - być może to ich blokuje? Czy ten problem w T-Mobile został rozwiązany gdy jeszcze mieli RK dla Play, czy już po?
    • Być może handover do GSM jest poprawnie skonfigurowany, ale przy niższym RSRP niż -110 dBm? Może jest "dziura" pomiędzy -110 dBm a powiedzmy -120 dBm, gdzie sieć jeszcze powinna działać, więc nie zrzuca do GSM, ale że nie działa, to mamy efekt "zamrożenia"?

eNodeb 1:1 współdzielony z T-Mobile, co potwierdzają i pozwolenia UKE i pomiary z sip2pem.

Moc sygnału jest identyczna jak w T-Mobile, to samo urządzenie Orange cisza, T-Mobile działa

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 93
  • 338
  • 2

@ksqnapisał(-a)

Dodam jeszcze kilka moich przemyśleń, takich na chłopski rozum...

• Może na niektórych telefonach problemu nie widać (zbyt często), bo lepiej radzą sobie w trudnych warunkach radiowych - osiągają lepsze RSRP ze względu na bardziej czułe anteny, lepszy tor radiowy, lepszy modem?

Dobrze rozumiesz. Sam robiłem miliony testów. Sytuacja Orange pozwala jasno stwierdzić, które telefony dają sobie radę lepiej z tym problemem. 

Motorola G42 praktycznie niezauważalne problemy w mojej lokalizacji. Samsung Galaxy S8 oraz Samsung Galaxy A3 2017 - zero problemów praktycznie. Jestem zdziwiony wręcz, że taki niskobudżetowy telefon nie szarpie dźwiękiem w Orange. 

Odczuwalne bylo to na Nokii 8 oraz jest nadal na Galaxy S25, co jasno wskazuje, że tor radiowy jest po prostu średni.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3087
  • 16250
  • 81

@alexypp bo Gaqlaxy S25 i S24 to telefon co nie lubi takich wyzwań, jakbyś w centrum Warszawy czy innego miasta z dobrym zasięgiem i bez bugów mieszkał, to spok. Dlatego tak lubię Motorole, choć to nie to co dawne czasy...