Problemy z jakością rozmów głosowych Orange

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3091
  • 16280
  • 81

W mojej lokalizacji Plus wypada najsłabiej, Orange i T-Mobile najlepiej, zero problemów z polaczeniem czy danymi mobilnymi, mieszkam na Śląsku, tu volte działa, ten opisywany problem nie jest globalny, a tak jest w temacie akcentowany, to trzeba by do rzecznika Orange kierować, co klient może na to, czytać tego też nikt z użytkowników NO nie będzie, nawet nie chodzi o to, że ignorują takie problemy, ale mało osób ma takie problemy, nawet w windach na osiedlu sygnał jest ok, ja w domku mam i w piwnicy nawet dobry sygnał, czy to lte, czy 5G, stacja bazowa około kilometra 🙂

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 103
  • 0

Kolejny post napisany totalnie od czapy, bo u mnie w piwnicy na Śląsku działa idealnie – nawet przy RSRP -105 dBm 5G hula, VoLTE nie przerywa, a stacja bazowa kilometr od domu daje full bary.

Równie dobrze mogę powiedzieć, że Orange jest najlepszy na świecie, bo u mnie w windzie na osiedlu sygnał jest super, a w Bieszczadach raz złapałem EDGE i jakoś przeżyłem więc wszyscy powinni masowo wracać do Orange.

Albo że Plus to dramat, bo kuzyn w Zakopanem narzekał na dane w kolejce do kolejki. No przecież to uniwersalna prawda o sieciach w całej Polsce, nie ? 

Zamiast pisać od rzeczy i chwalić się swoim lokalnym luksusem, przeczytaj wreszcie, czego naprawdę dotyczy wątek systemowych problemów Orange z VoLTE i danymi przy słabym sygnale (RSRP -100 do -110 dBm i niżej).

Przy takim poziomie sygnału w Orange VoLTE często zaczyna szwankować – zrywanie połączeń, przerywanie głosu, spadek transmisji danych do zera czy całkowita utrata rozmowy. To nie wymysł, a powszechnie zgłaszany problem na forach (nasz.orange.pl, elektroda.pl, telpeolis) i w tysiącach wątków użytkowników.

W dobrych warunkach Orange działa super, ale właśnie w piwnicach, blokach, na wsiach, w górach czy podczas jazdy wychodzą te bolączki.

Raporty OpenSignal potwierdzają wyższą spójność jakości u T-Mobile w kategorii reliability i consistent quality.

Odnoszę wrażenie, że niektórzy tutaj mają jakoś dziwnie ograniczone postrzeganie rzeczywistości – jakby Orange kończył się na ich osiedlu i stacji bazowej za płotem z sygnałem RSRP -70 dBm 

• 3091
  • 16280
  • 81

@LTEFreeze po śląsku autem jeździ się i nie mam tych problemów, może masz telefon kiepski, mi tam iPhone czy Motorola nie gubi volte czy traci LTE, jak kto na peryferiach miasta mieszka, to problem będzie jeszcze długo, skoro Orange tu w temacie, dla kilku osób złe, to do T-MOBILE iść, po co dalsza dyskusja, telenowela się tu produkuje, bez diagnostyki, bez faktów to dyskusja jałowa i tyle.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 79
  • 312
  • 1

Słuchajcie wszystko zależy od regionu i od gęstości nadajników danego operatora. Po problemach w Orange w miejscu mojego zamieszkania oraz w okolicznych miastach wsiach województwa Zachodniopomorskiego powiatu Szczecineckiego postanowiłem że kupię kartę sim Play w slocie drugim działa ona jako karta do rozmów ale czasami też korzystam do internetu oraz używam tam usługi które Orange nie dał rady mi ich udostępnić i teraz w wyżej wymienionym miejscu Play działa znakomicie ale wczoraj i dzisiaj przebywałem w miejscach (Chojnice, Czarne, Człuchów) Pomorskie i tam Play zachowuje się jak Orange tzn. zrywa połaczenia przy -110dbm rozmówca ciągle skarży się że szatkuje mi głos lub zanika po tym ustawiłem rozmowy po karcie Orange i zadzwoniłem pod ten sam numer i trasa Czarne -- Chojnice bez żadnych problemów przez sieć Orange a np. trasa Szczecinek -- Połczyn Zdrój woj. Zachodniopomorskie nie idzie w ogóle przez Orange dzwonić co chwilę rozłącza a Play radzi sobie tą trasą idealnie bez szatkowania głosu. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8796
  • 35707
  • 298

@LTEFreezenapisał(-a)

...
Ludzie wkładają kartę Play czy T-Mobile i nagle wszystko działa.

...

Czy ty uważasz że ja tu robię za adwokata Orange? Nikomu nie bronię wkładać co tam sobie chcą i gdzie chcą. Kiedy trzeba się zabezpieczyć, nie takie rzeczy wkładam.

Też mam zresztą dwie karty w telefonie, różnych operatorów. Kiedy jadę w nieznany teren staram się o dodatkowe zabezpieczenia - na każdą okazję - nie ograniczam się do tego, czego używam na co dzień. Liczenie na niezawodność sieci jednego operatora jest dość naiwne.

Ani nigdzie nie napisałem że ten wątek jest niepotrzebny, ani nie napisałem że nie należy o tym mówić, a atakujesz mnie personalnie - za co? Taka agresywna, roszczeniowa postawa zupełnie poprawie sytuacji nie służy.

• 3091
  • 16280
  • 81

@LTEFreeze co do Play, miałem i zmieniłem ten prepaid na T-Mobile bo jakość połączeń i szybkość łącza po LTE była słaba, znajomym odradzam Play, bo dzwoniąc do nich kiepsko to rozmowa wypada, tak jakbym na stacjonarny nr dzwonił, dyskusję narzekających czytałem, wypada współczuć, bo modernizacja to duży koszt, jak stary sprzęt padnie, to wymianę zrobią 😎

• 34
  • 103
  • 0

@IreneuszCD 

Na tym forum temat był wałkowany dziesiątki razy Play może i działa wolniej w niektórych miejscach, ale generalnie ŁAPIE zasięg i jakoś ciągnie nawet przy słabszym sygnale. Nikt tu nie twierdzi, że speedtesty w Play zamykają licznik, a Orange szoruje po dnie.

Za to Orange poniżej -110 dBm bardzo często po prostu nie działa w ogóle – zero internetu, zero rozmów, telefon staje się cegłą.

• 3091
  • 16280
  • 81

Teraz w kotłowni jestem i mam -112dBm więc chyba nieżle, nie będę zrzutu dawać, bo nie chce mi się nr mazać 😉

Nigdy mi nie spada siła sygnału poniżej tej wartości, może Motorola Edge 40 Neo taka dobra, LTE i Volte utrzymuje, nikt nigdy nie narzekał, zaznaczam że w domku mieszkam, nie bloku, nawet w kanale pod autem mam sygnał i czasem rozmawiam, nie zrzuca do 2G, upraszam więcej pokory, to nie FB, tam możesz pisać cokolwiek, może tam się skieruj, bo maqglowanie problemu tu, niewiele zmieni, mnie nie przekonuje, bo nie doświadczyłem tego, znajomi też, słyszałem o utratach 4G na osiedlach... akcent na duże, gdzie jeden nadajnik to za mało, gro wtedy wspiera się wovifi, problemu tego co maglujecie, nie da się ot tak naprawić, koszty to duża przeszkoda, mnodernizuje się najpierw to co się popsuje.

• 34
  • 103
  • 0

Brawo za -112 dBm w kotłowni – prawdziwy śląski luksus z nadajnikiem za płotem 😏 Tylko tysiące użytkowników poza Twoim osiedlem wiecznie narzekają ( i słusznie ) na zrywane VoLTE i dane zerowe poniżej -110 dBm (forum Orange, Elektroda, Telepolis).

Pokory trochę Polska to nie tylko Twój domek i piwnica, każdy ma w nosie, że ciebie działa

Poza tym znów halucynujesz. Jaka modernizacja ? Przecież z tych samych blach T-Mobile potrafi działać

• 3091
  • 16280
  • 81

W szarym polu, na spacerze z pieskiem, 107dBm i volte działa na Motorola 40Neo, da się rozmawiać, więc masz coś nie tak z telefonem, może i więcej osób, inna sprawa, jest 2G, to korzystać z niego do rozmów, lub zmienić operatora.