Problemy z jakością rozmów głosowych Orange

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 99
  • 358
  • 2

@IreneuszCD  Twoja wypowiedź nie wyjaśnia zjawiska, które jest przez nas obserwowane. Proszę o dokładne zapoznanie się z moim poprzednim postem, linijka po linijce. Przedstawiłem tam wyjaśnienie w oparciu o konkretne parametry radiowe, analogiczne argumenty podał również @LTEFreeze.

Zjawisko odbić sygnału jest cechą propagacji fal radiowych i występuje niezależnie od zastosowanej technologii. Gdyby degradacja jakości rozmów była bezpośrednio determinowana dominacją sygnału pochodzącego z odbić, problem miałby charakter powszechny we wszystkich sieciach.

Tymczasem empiryczne obserwacje wskazują, że nie występuje on w identycznej skali w sieciach T-Mobile, Plus ani, jak wcześniej wspomniano, Play. W związku z tym hipoteza, że główną przyczyną jest odbiór sygnału z odbić, nie znajduje potwierdzenia i należy ją odrzucić, aby nie wprowadzać innych użytkowników w błąd.

Dodatkowo większość użytkowników, w tym Ty, ocenia jakość połączenia w oparciu o parametry downlinku, podczas gdy kluczowe znaczenie dla słyszalności mojego głosu ma uplink, czyli tor wysyłania sygnału do stacji bazowej. Podsumowując ponownie mój wcześniejszy post. W środowisku miejskim obserwuje się spadek UL SINR oraz wzrost UL BLER, co skutkuje utratą ramek RTP w strumieniu VoLTE i prowadzi do fragmentacji oraz przerywania dźwięku.

Opisuję to zjawisko w sposób fizycznie uzasadniony, odnosząc się do mierzalnych parametrów warstwy radiowej, a nie na podstawie powierzchownej, subiektywnej oceny jakości rozmowy. Analogiczne wnioski przedstawiali również inni użytkownicy. Nie chodzi tu o faworyzowanie któregokolwiek operatora, jednak w wielu przypadkach nawet sieć Plus skuteczniej kompensuje błędy transmisyjne na poziomie swoich stacji bazowych.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3129
  • 16515
  • 81

@alexypp sygnał odbity nie jest idealny i dlatego problemy są, moc i jakość sygnału raz jest lepsza, raz gorsza, tysiące urządzeń AGD i RTV też robi swoje, na dużych osiedlach blokowych, nie będzie nigdy dobrego sygnału GSM, tak było przy 2G i jest jeszcze gorzej przy 4G i 5G, gro wspiera się vowifi, dobrze że mieszkam w swoim domu i widzę BTS, więc jeśli nie mam takich problemów, to nie jest to problem globalny zasięg Orange, tylko lokalny i nakręcany przez jednostki, może przez konkurencję, ale to już problem Orange, ja mam swoje zdanie na ten temat 😎

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 99
  • 358
  • 2

@IreneuszCD nie wiem czy zauważyłeś, ale ty kompletnie nie odnosisz się do moich technicznych wyjaśnień. Po prostu nasza korespondencja jest realizowana na zasadzie, że Ty piszesz swoje, a ja swoje. 

Sygnał odbity nie ma nic kompletnie do tego, bo problem byłby identyczny w innych sieciach, a już tym bardziej w T-Mobile, który moce ma identyczne. Poza tym co ma w tej wypowiedzi za znaczenie VoWiFi?