Problemy z jakością rozmów głosowych Orange

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

@IreneuszCD napisał(-a)

@alexypp dostałem do testów e-sim T-Mobile i nie dało się włączyć volte, co włączyłem to wywalało na iPhone 16, więc dla mnie ta sieć nie istnieje, Orange nie robi takich problemów, co do jakości połączeń w Orange nie narzekam, jest bardzo dobra, volte działa, na Motoroli Edge 30 Neo, też bez problemów, jakość połączeń głosowych bardzo dobra, na Śląsku nie mam problemów, może fart mam 😎

U nas 4G na pokrycie sygnałem tak jak dawne 3G, 5G w mieście i i mnie w domu też się ostatnio poprawiło I to chwałę, najgorzej u mnie w domu wypada Plus, choć w mieście już jest ok, tylko Dane Mobilne słabsze od konkurencji 😎

Co ważne, to esim nie służy do połączeń, więc tylko to jest i wyłącznie do data, co w sumie już sugeruje sam testowy esim do internetu. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Człowiek całe życie się uczy. Nie wiedziałem, że telefony mają możliwości sterowania mocą nadawczą z BTS.  No ale spoko... Może mają 🙂 A tak serio, to po co miałoby telefon obniżać sygnał odbierany? Przecież ten sygnał już dotarł do ciała.... Może jest jakiś mechanizm, który obcina moc nadawczą z telefonu, na podstawie tego czy czujk zbliżeniowy jest zakryty ...

Ale sygnał odbierany ?? Why ?

No i co sygnałem np DVB-T, który przy -40dbm jest uznawany, za średni? 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

@atlas_cudow , ja mam w prostej linii do BTS-a jakieś 400-500m, a z rozmówcą z T-mobile jakby sygnał odbioru się zmniejszał . Takie odnoszę wrażenie i odruchowo naciskam na max siły sygnału, by po dłuższej chwili rozmowy usłyszeć"modulowany" ton głosu. A może jesteśmy na Pegasusie? Osoba po drugiej stronie wie, że kończymy rozmowę stekiem bluzg pod adresem szpiegów, czy to się komu podoba, czy nie. SG A52s 5G z Andkiem 14 - Orange - Sieć nr.1! Majstrują przy BTS-ach, czy nie, a co mnie to obchodzi? Za pogorszenie jakości rozmów nie dostaniesz odszkodowania.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Ciekawe rzeczy piszecie. Pierwsze słyszę żeby ludzkie ciało odbierało fale radiowe na tych częstotliwościach. Zastanawiam się po co nam urządzenia techniczne, skoro ciało samo to odbiera?

• 85
  • 328
  • 2

@j131napisał(-a)
Ciekawe rzeczy piszecie. Pierwsze słyszę żeby ludzkie ciało odbierało fale radiowe na tych częstotliwościach. Zastanawiam się po co nam urządzenia techniczne, skoro ciało samo to odbiera?

Im dłużej jestem tutaj tym bardziej odnoszę wrażenie, że ludzie nie znają podstawowych zasad fizyki i konstrukcji anten i modułów radiowych.

@atlas_cudownapisał(-a)

Człowiek całe życie się uczy. Nie wiedziałem, że telefony mają możliwości sterowania mocą nadawczą z BTS.  No ale spoko... Może mają 🙂 A tak serio, to po co miałoby telefon obniżać sygnał odbierany? Przecież ten sygnał już dotarł do ciała.... Może jest jakiś mechanizm, który obcina moc nadawczą z telefonu, na podstawie tego czy czujk zbliżeniowy jest zakryty ...

Ale sygnał odbierany ?? Why ?

No i co sygnałem np DVB-T, który przy -40dbm jest uznawany, za średni? 

Nie, telefony nie sterują mocą nadawczą ze stacji bazowych. Ciało tłumi i zmienia charakterystykę anteny, więc efektem może być spadek poziomu sygnału (głównie po stronie telefonu). Jeżeli antena jest zasłonięta przez głowę lub przykładowo trzymamy telefon w ręku, efektywna moc promieniowana (EIRP) spada lub antena staje się mniej sprawna.

Sytuacja ma w większym stopniu wpływ na dane przesyłane od nas do stacji bazowej, bo modemy w telefonach mają ograniczenia przesyłowe max 23 dBm (200 mW), czyli, jeżeli jesteśmy daleko od stacji lub sygnał jest tłumiony osoba po drugiej stronie może nas gorzej słyszeć i głos lub dane mogą docierać z błędami.

Zachęcam do zapoznania się z zasadami Regulacyjnymi dotyczącymi ograniczenia SAR w telefonach.

SAR sprawia, że realna moc może być niższa, żeby nie przekroczyć dopuszczalnej absorpcji energii przez ciało. Pola elektromagnetyczne o częstotliwości radiowej są absorbowane przez organizm - Tak, więc telefon jest projektowany w sposób, aby w momencie kontaktu z ciałem ograniczyć jeszcze bardziej moc nadawczą w praktyce z 23 dBm do jeszcze mniejszych wartości.

ilość energii pochłanianej przez ciało w testach certyfikacyjnych można sprawdzać na stronach producentów oraz kodem z klawiatury: *#07#.

W kwestii DVB-T domyślam się że chodzi ci o poziom 40 dB (odstęp sygnału użytecznego od szumu) to bardzo silny sygnał, wręcz pożądany, a nie średni, bo prawidłowy odbiór przyjmuje się od 28 dB do 38 dB To są zupełnie inne jednostki miar. Nie da się tego w prosty sposób porównać do LTE, która ma zupełnie inne parametry i jednostki miar dBm (moc nadawcza).

Prawidłowy odbiór dla DVB-T wynosi od 28 do 38 dB SNR.

Jeżeli o czymś zapomniałem lub napisałem niezbyt jasno, to chętnie doprecyzuje, jednak nie rozwiązuje to mojego problemu.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@alexypp a jaki jest Twój problem bo napisałeś ogromny elaborat zamiast w kilku prostych zdaniach przejść do meritum sprawy.

• 2842
  • 12101
  • 74

@alexypp Ja nie neguje zjawiska pochłaniana mikrofal przez tkankę. 

Po prostu to zdanie :  "...telefony posiadają wbudowane czujniki mierzące tempo, w jakim ludzkie ciało pochłania energię fal radiowych (RF). W momencie kontaktu z ciałem, a szczególnie z głową, moc sygnału radiowego zostaje dodatkowo obniżona."  Zrozumiałem, że twierdzisz,  że telefony specjalnie obniżają moc anteny bo mają kontakt z ciałem. Co dla mnie był tak abstrakcyjne, że to skomentowałem.  Nie mieszaj mnie w swoje wycieczki intelektualne...  Tak, anteny są bardzo czułe. Tam wystarczy nie dać jednej podklejki, aby telefon zmienił swoje parametry radiowe, nie mówiąc już o dłoni czy głowie.. Tylko jak możemy Ci w tym pomóc?  Kiedyś, jeszcze za czasów odpowiednich promerów mogliśmy stroić płyty główne pod konkretne pasma. Teraz robi to producent. 

Odnośnie DVBT. Tu możesz sobie siłę sygnału przeliczyć na dbm.  -40dbm przy impedancji Z=75  daje około 68.75dbuV. Czyli  jakieś 75% siły sygnału. Tak to przeliczają mierniki. 

• 2157
  • 16474
  • 3

@atlas_cudow , żartobliwie podpowiem. Do efektywnego odbioru fal radiowych najlepiej jest antenkę posmarować musztardą😀 Mieliśmy w pracy takiego, co non-stop chodził w czarnej beretce z takim kikutem na jej środeczku (antenką). No i mieliśmy zawsze ubaw z tą musztardą, gdy w rozmowach o pracy mówiliśmy o radiotelefonach na lokomotywach i w pobliżu był ten nasz kolega😁

• 85
  • 328
  • 2

@atlas_cudownapisał(-a)

@alexypp Ja nie neguje zjawiska pochłaniana mikrofal przez tkankę. 

Po prostu to zdanie :  "...telefony posiadają wbudowane czujniki mierzące tempo, w jakim ludzkie ciało pochłania energię fal radiowych (RF). W momencie kontaktu z ciałem, a szczególnie z głową, moc sygnału radiowego zostaje dodatkowo obniżona."  Zrozumiałem, że twierdzisz,  że telefony specjalnie obniżają moc anteny bo mają kontakt z ciałem. Co dla mnie był tak abstrakcyjne, że to skomentowałem.  Nie mieszaj mnie w swoje wycieczki intelektualne...  Tak, anteny są bardzo czułe. Tam wystarczy nie dać jednej podklejki, aby telefon zmienił swoje parametry radiowe, nie mówiąc już o dłoni czy głowie.. Tylko jak możemy Ci w tym pomóc?  Kiedyś, jeszcze za czasów odpowiednich promerów mogliśmy stroić płyty główne pod konkretne pasma. Teraz robi to producent. 

Piszesz o kalibracji kalibracji PA przez serwisantów? Szkoda, że teraz tak łatwo nie można tego robić, jednak jest to możliwe. Trochę zgłębiałem temat 😄

Jak możecie mi pomóc? Nie założyłem tematu, aby się wymądrzać i pisać elaboratów. Chciałem tylko pokazać z jakim zjawiskiem się mierzę od długiego czasu, a wiem że piszą tu osoby techniczne liczyłem na przekierowanie sprawy dalej lub wyjaśnienie przyczyn.

BTW. Nie mieszam nikogo w żadne wycieczki intelektualne. Jeżeli poczułeś się źle przez moją wypowiedź wybacz 🙂

• 2842
  • 12101
  • 74

@alexypp  To jest szansa, że spotkaliśmy się na drodze zawodowej.  W latach około 2010 .... Chyba tylko jeden serwis mógł stroić końcówki... Pewnie wiemy o którym mowa...