Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z rozmowami mimo włączenia wifi calling i volte

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 1153
  • 3765
  • 0

Witam mam fun box 6 on jest podłączony kablowo z smart wifi box 6 korzystam z sieci 5ghz mam włączone wifi calling i volte i gdy rozmawiam z kimś głos tej osoby ciągle jest przerywany ale połączenie jest cały czas aktywne nie wiem czemu tak się dzieje skoro wifi calling mam włączone to się tak nie powinno robić a telefon kupiłem ze sklepu flex motorolę g34 5g i mało tego ta osoba z którą rozmawiam ma również włączone wifi calling i volte.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2524
  • 13671
  • 66

@Januszbbanapisał(-a)

@j131  Wifi calling wyłączyć a volte mieć włączone? No ale po co jest ta opcja wifi calling skoro nie można z niej korzystać jak i tak przerywa podczas rozmowy? 

Na 100% pewny jesteś że to tobie przerywa po vowifi ?

Bo jak ja rozmawiam volte ikon jest, jednak czasem dźwięk bulgocze i przerywa, kuzyna się pyta i zdradzą tajemnice, korzysta z vowifi, sam nie używam vowifi bo sygnał 4G bardzo dobry mam, tyle dopisze, musisz się z tą jakością dźwięku po vowifi pogodzić, nie grzeb w ustawieniach sprzętu, bo nic na lepsze nie poprawisz, może być tylko gorzej 😎

Tak dla jasności, Motorola nie jest już USA a Chiny ją kupiły 🤠

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

42 ODPOW. 42

• 2524
  • 13671
  • 66

@Januszbba jeśli twój głos jest przerywany po vowifi, to u ciebie jest problem, często słaby sygnał wi-fi, skoro to u rozmówcy z drugiej strony, tak przerywa i zniekształca głos, to u niego jest problem, nic z tym nie zrobisz 😉

• 1153
  • 3765
  • 0

@IreneuszCD  No tak ale lepiej w takim układzie rozmawiać z kimś przez wifi 2.4 zamiast 5ghz bo wtedy to naprawi problem? Ale słyszałem że ta 2 osoba z którą rozmawiam  nie musi mieć włączone wifi calling tylko ja muszę mieć.

• 2524
  • 13671
  • 66

Wszystko co piszesz to prawda 🙂

By jakość rozmów po vowifi była dobra, siła sygnału WiFi musi być dobra, jak telefon gubi sygnał WiFi to jakość polaczenia jest kiepska, może przerwać nawet polaczenie, ja nie korzystam z vowifi, jedynie z volte 😎

• 1153
  • 3765
  • 0

@IreneuszCD  Właśnie ja mam włączone wifi 5ghz na auto i mi daje na kanał powyżej 100 to może zmiana kanału na 36 rozwiąże ten problem z tym przerywaniem.? No siła sygnału wifi  jest ważna ale jeśli kablem mam podłączony fun box i smart wifi box 6 to siła sygnału powinna być maksymalna i na 2.4 i 5ghz i tu wifi calling powinno chodzić bez problemu a jednak przerywa podczas rozmowy z 2 osobą i to mnie ciekawi a na volte nie przejdę bo bardzo kiepski zasięg mam i na lte i 5g w mojej lokalizacji.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14375
  • 59049
  • 721

@Januszbba  sprawdź zasięg wifi na WifiAnalyzerze . Przełączenie samego telefonu na 2,4 może pomóc, ale nie musi, bo zakłócenia mogą być większe. 

To, że urządzenia połączone oo kablu to jedno, a to, że możesz się łączyć z dalszym, bo nie działa przełączanie sieci na smartfonie i trzyma dalszą, a gorszą to inna sprawa. Wyłącz na testy SWB i sprawdź na FB jakość połączeń. Później włącz i sprawdź czy połączenie przeskoczy na SWB. To podstawa weryfikacji z którym nadajnikiem się łączysz 

• 2524
  • 13671
  • 66

@Januszbba  To korzystaj z WiFi 2,4 GHz 😎

• 1153
  • 3765
  • 0

@agat13  Bez smart wifi box 6 to słabiej działa niestety lepiej żeby było to podłączone kablem  tak jak jest tylko zastanawiam się czemu nie mogę kanału wifi zmienić w swb6 bo w fun box  6 można to zrobić a on ma osobne kanały i na fun box 6 i na swb6.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 625
  • 2623
  • 14

W motorolkach to WiFi średnio działa i tego nie przeskoczysz. Jakbyś miał coś normalnego zamiast SWB6 to mógłbyś zmienić szerokość kanału na 5G.  Mógłbyś też zrobić pewne zabiegi, o których głośno mówić nie wolno, ale efektem byłby kanał np 160 🙂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14375
  • 59049
  • 721

@Januszbba  mówię o czymś zupełnie innym. Chodzi o testy rozmów zrywanych ....musisz dojść co jest powodem, a po prostu podejrzewam zasięg wifi 

Jak zrywa, to nie kategoria wifi jest problemem a łączność ze źródłem wifi