PSP pomaga w utrzymaniu prywatnej infrastruktury światłowodowej?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2675
  • 12591
  • 77

Ostatnio miałem ciekawą sytuację. Obok mojego domu przewrócił się słup światłowodowy. Jako, że wisiał nad drogą, pomyślałem, że odetną kable i ściągną go na bok. Zadzwoniłem do Orange. Pani powiedziała, że skoro słup się wywalił dalej i ja mam internet to "nie ma sensu robić zgłoszenia i żebym zgłosił do właściciela infrastruktury (kiedyś Voice net, teraz PŚO)". Po czym przyjechała policja, a następnie PSP, która postawiła słup.  

IMG-20260913-WA0000.jpg

 

4 ODPOW. 4

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16346
  • 68473
  • 883

@Glut  brawo dla OSP, ale działali zgodnie z zasadą eliminacji zagrożenia życia i zdrowia..

Zastanawia jednak beztroska operatora ( w sumie dużego gracze) z cyklu " jak działa, to nic się nie dzieje"

Przecież zobowiązani są do konserwacji i napraw sieci, nawet jak działa...

Tu pytanie, czy był to skup tylko do internetu, czy i energetyczny?

Nawet jeśli to drugie, to przecież powinni współpracować z właścicielem słupa, bo tam są i ich usługi 

Ot, czasy...operator byle od siebie, a OSP działa 

• 2675
  • 12591
  • 77

@agat13  PSP nie OSP, sama eliminacja mnie nie dziwi, ale naprawa już tak ( ale oczywiście cieszy).

• 3152
  • 11993
  • 72

@Glut zadziałali bo jak widać na zdjęciu groziło to tragedią. Gdyby tam tylko wisiał kabel na polu to byś wydzwaniał od Orange do PŚO jeszcze kilka dni. 

• 2675
  • 12591
  • 77

@marder  jak już pisałem, nie dziwię się, że usunęli zagrożenie, tylko to, że naprawili wszystko, a nie tylko usunęli zagrożenie. Mogli wszystko po rozcinać i zabezpieczyć i mieć gdzieś, czy wszystko będzie dobrze. Na szczęście zrobili inaczej.

@agat13  słup tylko od internetu.